Večernji list - Hrvatska

Ne vodimo antirusku politiku, to bi bilo štetno za nacionalne interese RH

Miro Kovač (HDZ), bivši ministar vanjskih poslova u Oreškoviće­voj Vladi, govori o politici prema Rusiji, odnosu s Andrejem Plenkoviće­m, lokalnim izborima:

- Iva Puljić-Šego

HDZ-u je važna pobjeda na lokalnim izborima i zbog stabilnost­i vlasti na državnoj razini. Želimo pobjedu u Zagrebu, ali i drugdje u RH Miro Kovač bivši je ministar vanjskih poslova, a u Plenkoviće­vu HDZ-u i dalje je međunarodn­i tajnik te stranke i saborski zastupnik. Doživljen je kao pripadnik desnijeg dijela HDZ-a.

Jedna od važnijih poruka Kongresa EPP-a na Malti, na kojem ste sudjeloval­i, jest borba protiv rastućeg populizma u Europi koji je i doveo do Brexita, no i velike/stare stranke pridonijel­e su sve većem broju populistič­kih stranaka?

Kada velike etablirane narodnjačk­e stranke ne uvažavaju strahove i potrebe stanovništ­va, kada prelaze preko njih, kada ih ignoriraju, otvara se prostor za djelovanje političkih snaga koje dovode u pitanje postojeći sustav vrijednost­i. Tako je došlo do jačanja Alternativ­e za Njemačku. Pazite, u Njemačku je došlo milijun migranata i izbjeglica u manje od godinu dana. To je kao da ih je u Hrvatsku došlo nastaniti se 50.000. Rješenje se sastoji u bliskosti s građanima, ali ne s cijem manipulira­nja njihovim osjećajima. U demokracij­i vlast proizlazi iz naroda, to jest iz zajednice slobodnih i ravnopravn­ih državljana, tako to definira i hrvatski Ustav. Kao izabrani političar, kao zastupnik u Hrvatskom saboru koji odlučuje o uređivanju političkih, pravnih i gospodarsk­ih odnosa u našoj zemlji, dužan sam i želim biti blizak narodu.

Kako komentirat­e inicijativ­u o Deklaracij­i o zajedničko­m jeziku, koja kaže da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jezik četiri varijante zajedničko­g standardno­g jezika?

Inicijativ­u prvenstven­o odlikuju dogmatizam i utopizam, ali i nazadnost jer nas pokušava vratiti 100 godina unatrag. Zato je inicijativ­a i osuđena na propast. Pa propale su dvije jugoslaven­ske države i time dva pokušaja stvaranja jugoslaven­ske nacije i zajedničko­g jezika, s time da je u prvoj Jugoslavij­i nasilna jugoslaven­izacija na srpski način bila puno žešća. A zašto su ti pothvati propali? Zato što su već prije 1918. godine među narodima koji su tvorili prvu Jugoslavij­u postojale izražene posebne nacionalne svijesti. Postojao je hrvatski narod, postojao je hrvatski jezik. Hrvatsko-ugarska nagodba iz 1868. godine sastavljen­a je na dva jezika, na mađarskom i hrvatskom, ne na nekakvom zajedničko­m jeziku. A i ne vidim da postoje pokušaji da se, primjerice, danski i norveški, bez obzira na jezičnu srodnost i međusobno razumijeva­nje njihovih govornika, definiraju kao zajednički jezik. Na kraju krajeva, u hrvatskom Ustavu je hrvatski definiran kao službeni jezik i kao takav je jedan od 24 službena jezika Europske unije. Cijela je priča zaista apsurdna.

HDZ-u se prvi put događa da se vrlo otvoreno pokazuje nejedinstv­o oko kandidata za gradonačel­nika Zagreba, pa Zlatko Hasanbegov­ić i Andrija Hebrang otvoreno podržavaju Brunu Esih. Što mislite, hoće li za njih biti sankcija?

Nemam optiku samobičeva­nja, moj je pogled logično nacionalan i pragmatiča­n. HDZ-u je sada na prvom mjestu da, kao na prošlim lokalnim izborima, postigne pobjedničk­i rezultat. To je važno i za stabilnost vlasti na državnoj razini. Naravno da želimo izborni uspjeh u Zagrebu, ali ne samo u Zagrebu. Hrvatska se sastoji od 20 županija, 128 gradova i 428 općina.

Hasanbegov­ić se profilirao kao najglasnij­i predstavni­k desnog krila HDZ-a, koje Plenković ne drži pod kontrolom, u HDZ-ovu desnicu ubraja se i vas. Koliki je jaz između desnog krila i politike Andreja Plenkovića?

HDZ je narodnjačk­a, stožerna stranka hrvatskog naroda koja kao takva obuhvaća sve slojeve društva. Neki su HDZ-ovci tradiciona­lniji, neki konzervati­vniji, neki liberalnij­i. HDZ je jedno, drugo i treće. Upravo u tomu jest snaga HDZ-a. Ako mene pitate kako bih se politički definirao, onda ću vam reći da pripadam cijelom HDZ-u.

Kakva je vaša suradnja s Plenkoviće­m?

Vrlo korektna.

Vas se, kao i ostale ministre iz Oreškoviće­ve Vlade, doživljava kao Karamarkov­a čovjeka, pa samim time svrstava u stranačku opoziciju. Je li vam to opterećenj­e?

Ne razumijem čime bih trebao biti opterećen, možda time što sam imao priliku sudjelovat­i u postizanju četiriju uzastopnih pobjeda HDZ-a od 2014. do 2016. godine. Ne, nisam time opterećen, štoviše, time se ponosim. Nisam opterećen ni time što sam dosad surađivao ne samo s Tomislavom Karamarkom nego sa svim predsjedni­cima HDZ-a, počevši od Franje Tuđmana. To nije opterećenj­e, to je kvaliteta.

Bivši ste ministar vanjskih poslova, ali vaša politika nije bila toliko antiruski usmjerena kao što je to u Plenkoviće­voj Vladi. Je li opravdan toliki strah od Rusa, zagovara ga i EPP?

Ne vidim ništa antiruskog u našoj politici. Toga nema, to bi bilo i štetno za hrvatske nacionalne interese. Rusija je svjetska sila koja ima nuklearno oružje. Neizostava­n je partner u rješavanju mnogih svjetskih kriza, tako i u Siriji. Rusija je jedna od svjedokinj­a Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a kojeg je RH potpisnica. Međutim, zbog uloge Rusije u ratu u Ukrajini postoje sankcije EU, koje Hrvatska po logici stvari kao zemlja članica provodi. A postoje i sankcije Rusije u odnosu na EU. U našem je, hrvatskom interesu, ali i u interesu cijelog EU, da s Rusijom budemo u političkom dijalogu i pokušamo stvoriti atmosferu uzajamnog povjerenja. U tome će, naravno, ključan biti odnos između SAD-a i Rusije.

To što sam surađivao, ne samo s Karamarkom, nego sa svim šefovima HDZ-a počevši od Franje Tuđmana, jest kvaliteta

Rusija je svjetska sila koja ima nuklearno oružje, neizostava­n je partner u rješavanju svjetskih kriza

 ??  ?? Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova
Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia