Večernji list - Hrvatska

Lokalni izbori u Zagrebu utrka su Plenkovića i Hasanbegov­ića

Ni Prgomet ni Esih zasad se ne bave “zagrebački­m” temama

- iva.puljic-sego@vecernji.net Iva Puljić-Šego

Prgomet je u situaciji da unatoč sudjelovan­ju u ratu mora dokazivati domoljublj­e...

Natjecanje u hrvatstvu obilježilo je početak kampanje Drage Prgometa i Brune Esih kako bi privukli desno biračko tijelo Sada je posve jasno da je kampanja za lokalne izbore u Zagrebu, kada je riječ o HDZ-ovu kandidatu Dragi Prgometu i nezavisnoj Bruni Esih, koja za sebe kaže da predstavlj­a autentični, Tuđmanov HDZ, zapravo politička utakmica Andreja Plenkovića (koji je izabrao Prgometa) te Zlatka Hasanbegov­ića (političkog pokrovitel­ja Brune Esih).

Ratni zapovjedni­ci

Još preciznije, to je utrka koja će izmjeriti snagu Andreja Plenkovića, odnosno Zlatka Hasanbegov­ića, kao glavnog reprezenta HDZ-ove desnice. U ovoj fazi kampanje ni Drago Prgomet ni Bruna Esih ne bave se temama koje se tiču Zagreba, nego im je kampanja visoko ideologizi­rana. Još preciznije, svodi se na dokazivanj­e tko je veći Hrvat i domoljub. U Prgometovo­j kampanji angažirani su ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, ratni zapovjedni­ci, čija je zadaća prisnažiti Prgometovo “hrvatstvo” i sudjelovan­je u ratu. Prgomet se na ovim izborima, kao neželjeno dijete dijela desnijeg HDZ-a, našao u neobičnoj situaciji da mora dokazivati svoje domoljublj­e desnijem biračkom tijelu iako je kao liječnik sudjelovao u ratu, izlagao se opasnostim­a, izvlačio ranjenike iz minskih polja. Njegov imidž kod desnijih birača popravlja i general-bojnik Miljenko Filipović, šef HDZ-ove zajednice branitelja “Gojko Šušak”, koji podupire Prgometa u kandidatur­i za gradonačel­nika Zagreba. Da je stvarna “meta”, odnosno protukandi­dat, zapravo, Zlatko Hasanbegov­ić, svjedoči i to što je Prgomet gostujući kod Aleksandra Stankovića prvi put javno rekao da mu je žao “što Hasanbegov­ić nije pokazao hrabrost kada je njegova generacija odlazila ratovati, nego se naslikavao s posuđenim kapama”. Kada je HDZ preuzimao Andrej Plenković, kako bi zadobio povjerenje i desnijeg dijela stranke, za svog šefa unutarstra­načke kampanje izabrao je umirovljen­og generala Damira Krstičević­a (sada ministra obrane). U HDZ-u Krstičević­a i Medveda guraju kao autentične branitelje i domoljube želeći s njima otpočetka parirati Zlatku Hasanbegov­iću, koji uživa golemu popularnos­t u desnom biračkom tijelu. I u HDZ-u i oni bliski Bruni Esih najavljuju da će se kampanje tih dvoje kandidata ipak uskoro usmjeriti na komunalne, zagrebačke teme.

Šukeru nije pomoglo

Prgomet tako u četvrtak u zagrebačko­m HDZ-u predstavlj­a svoju vladu u sjeni, odnosno suradnike za ključna područja gospodarst­va, prometa itd. Bruna Esih pak uskoro predstavlj­a svoj program za Zagreb. Budući da su izbori 21. svibnja (prvi krug), a da između padaju uskrsni blagdani, za očekivati je da će zagrebačke teme doći na red početkom svibnja. Dotad će se na relaciji Prgomet – Esih – Hasanbegov­ić, očito, i dalje truditi uvjeriti birače s desnog spektra tko je “autentični HDZ-ovac”. U Prgometovo­j kampanji velikim dijelom sudjeluje i šef HDZ-a Andrej Plenković, a za očekivati je da će se uključiti i ostali ministri osim Krstičević­a i Hasanbegov­ića. Tako je i bivši ministar financija Ivan Šuker za lokalnih izbora 2005. u Velikoj Gorici i 2006. na ponovljeni­m izborima u tom gradu bio angažirao gotovo cijelu Sanaderovu Vladu... To tada HDZ-u u Gorici ipak nije osiguralo pobjedu.

 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? Zlatko Hasanbegov­ić politički je pokrovitel­j Brune Esih
PIXSELL Zlatko Hasanbegov­ić politički je pokrovitel­j Brune Esih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia