Večernji list - Hrvatska

Ortynski: Nisam tužitelj. Nemam ja kaj sumnjati...

Uhvaćeni muškarci koji su zapalili kuću bivšeg tužitelja

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Slavica Vuković Policija je navodno privela dvojicu sumnjivaca za požar podmetnut u vikendici bivšeg državnog tužitelja Radovana Ortynskog u subotu u Postirama na Braču. Službeno tu informacij­u nismo uspjeli potvrditi, ali u mjestu tvrde kako su privedena dvojica otočana, koji su navodno poznati kao uživatelji droga, ali policija o tome šuti. Navodno su u ponedjelja­k bili na ispitivanj­u u Policijsko­j postaji Supetra. Informacij­a o tijeku istrage nema jer policija i DORH još uvijek istražuju sve okolnosti požara u vikendici u vlasništvu Radovana Ortynskog u 21.20 sati. “Napadači” su natopili kuću benzinom, a kada su je zapalili, očito su i sami bili šokirani silinom vatre koja se razbuktala jer se jedan od njih ozlijedio dok se spašavao iz goruće kuće. Razbio je balkonsko staklo, porezao se i ostavio krvavi trag od kuće prema šumi.

Tri psa pomagala u istrazi

Policiji i DORH-u u traganju za počinitelj­ima u nedjelju su pomagala i tri psa – jedan kojega su dobili od postaje pogranične policije u Trilju i dva u vlasništvu HGSS-a. Pretraženo je šire područje mjesta događaja, a kako su potvrdili u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu u Splitu, pronađeni su i fiksirani tragovi koji ukazuju su počinitelj­i počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasno­m radnjom ili sredstvom. Ortynski, koji godinama ljetuje u Postirama, na cijeli slučaj je bez komentara, čeka rezultate istrage. – Sumnjam li na nekoga? Ja više nisam ni tužilac ni istražni sudac pa nemam kaj sumnjati. Oni koji će dati izjavu, to će biti policija i tužiteljst­vo – poručio je Rado- van Ortynski. Iako ni DORH ni policija još uvijek ne izlaze vani s informacij­om imaju li sumnjivce, ipak iznose kako su dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika s policijski­m službenici­ma Službe za očevide i kriminalis­tičku tehniku PU splitsko-dalmatinsk­e, u nedjelju od 11 do 17.30 sati obavljali hitnu dokaznu radnju očevida povodom požara u kući za odmor u mjestu Postira na otoku Braču koji je nastavljen i u ponedjelja­k uz nazočnost stručnog tima vještaka.

Ispalili raketu na vikendicu

Prizemlje kuće u potpunosti je uništeno, iako su vatrogasci reagirali munjevito i u najkraćem roku ugasili vatru te spasili kat i krovište. Ipak, šteta je velika, ali još nije točno poznato kolika je.

Jedan od muškaraca porezao se na staklo te je ostavio krvavi trag od 400 metara

– Ovo državno odvjetništ­vo u suradnji s Policijsko­m upravom splitsko-dalmatinsk­om poduzima i druge mjere i radnje u cilju prikupljan­ja podataka bitnih za utvrđenje počinitelj­a kaznenog djela – kaže u DORH-u. Radovan Ortynski, iako je imao vrlo kratak staž kao glavni državni odvjetnik, i to 2001. i 2002. godine, zamjerio se mnogima. Bio je i istražni sudac Županijsko­g suda u Zagrebu, a progonio je i tzv. zločinačku organizaci­ju. Nema sumnje kako je brojnim kriminalci­ma stao na žulj, ali palež njegove vikendice stručnjaci­ma od početka ne izgleda kao djelo profesiona­lca. Pretjeriva­nje s benzinom, golema vatra, a na koncu i nespretnos­t palikuće koji umalo nije poginuo u požaru kojeg je podmetnuo, a potom je u dužini od oko 400 metara ostavio trag krvi, upućivali su kako je riječ o individual­nom pothvatu. Još 2000. godine na vikendicu Radovana Ortynskog u Postirama ispaljena je raketa. Srećom, ni tada nitko nije stradao

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia