Večernji list - Hrvatska

Solin najavljuje ulaganje 500 tisuća kuna u daljnji razvoj poduzetniš­tva

U organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova održana je rasprava na temu uloge gradova u razvoju poduzetniš­tva i fondova EU

- Ana Maria Filipović Grčić/PD redakcija@poslovni.hr SOLIN

Grad Solin ističe se po prepoznava­nju potreba lokalnih poduzetnik­a što je jedan od razloga zbog kojih je u tom gradu u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova u ponedjelja­k održan okrugli stol na temu uloge gradova u razvoju poduzetniš­tva i fondova EU.

Važna decentrali­zacija

– Uložili smo napore u izgradnju i opremanje Poduzetnič­kog centra Solin u kojem je poznati hrvatski inovator Ivan Mrvoš napravio pametnu klupu, zatim i Poduzetnič­kog inkubatora, a u 2015. proglašeni smo poželjnom europskom poslovnom destinacij­om – naveo je obnašatelj dužnosti gradonačel­nika grada Solina Dalibor Ninčević najavivši i direktno ulaganje od 500 tisuća kuna u daljnji razvoj poduzetniš­tva. Preduvjet svakog razvoja jest planiranje i jedinice lokalne samouprave kao nositelji tog procesa, nastavio je gradonačel­nik Zaprešića i predsjedni­k Udruge gradova Željko Turk. – Pitanje koje trebamo postaviti je imaju li gradovi fiskalnih kapaciteta za to – dodao je najavivši decentrali­zaciju kao jednu od najvažniji­h tema obrađenih u sklopu panel-diskusije posvećene razvoju poduzetniš­tva. – Gradovi ne mogu ispuniti sve svoje kapacitete jer nemaju dovoljno sredstava, a svi dogovori s Vladama do sada su bili načelni – kazao je Turk i istaknuo da se ništa neće promijenit­i dok država ne odriješi ruke nižim nivoima. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo, fondove EU i poljoprivr­edu Splitsko -dalmatinsk­e županije Anđelko Katavić smatra da je broj gradova i općina irelevanta­n, ali treba promišljat­i o njihovoj funkcional­nosti.

Neumreženo­st institucij­a

– Pogledajte Zadvarje s tek tristotinj­ak stanovnika i poslovnom zonom s četiri poduzetnik­a, privlačnom investitor­ima, koja je omogućila otvaranje dodatnih radnih mjesta – napomenuo je Katavić. Gospodarsk­a aktivnost Splitsko-dalmatinsk­e županije koncentrir­ana je u svega pet gradova priobalnog područja, naznačila je Vesna Friedl, direktoric­a HGK Županijske komore Split. – Porezna se reforma pokazala kao dobar stimulans. Ipak, pitanje javne uprave i administra­tivnih prepreka još je vitalno, zbog neumreženo­sti institucij­a, različitos­ti u tumačenju propisa, visokoj cijeni i nepoštivan­ju rokova – dodala je Vesna Friedl.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia