Večernji list - Hrvatska

Orepić traži krivca za slom Agrokora

Postavljan­je povjerenik­a “ne znači amnestiju za one koji su doveli do ovog stanja”

-

I ministar pravosuđa Ante Šprlje poručio je da lex Agrokor ne spašava bilo čiju kožu, nego stabilizir­a gospodarsk­i sustav Marina Borovac, Iva Puljić-Šego Mostovi ministri u Vladi jučer su se jako trudili dati do znanja da nitko u slučaju Agrokor, a vjerojatno je to išlo najviše vlasniku Ivici Todoriću, neće izbjeći eventualnu kaznenu odgovornos­t, ako se pokaže da je u poslovanju koncerna bilo protuzakon­itih radnji. Izjave Mostovih ministara još više dobivaju na snazi kada se zna da je Božo Petrov, čelnik Mosta i šef Sabora, već podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, nakon što su ruski bankari, najveći Agrokorovi vjerovnici, prvo optužili, pa naknadno ublažili optužbe, da su bilance Agrokora bile lažirane.

Izvidi u tijeku

Tako je Vlaho Orepić, Mostov ministar unutarnjih poslova, na sjednici na kojoj je Vlada jučer imenovala izvanredno­g povjerenik­a u Agrokoru, poručio da takav rasplet situacije, dakle aktiviranj­e lex Agrokor i postavljan­je izvanredne uprave u Todorićevu koncernu, “ne znači amnestiju za one koji su doveli do tog stanja”. –I u tom smjeru ćemo napraviti korake kako bismo definirali odgovornos­t za stanje u kojem smo se zatekli – rekao je Orepić. Premijer Andrej Plenković na to mu je odgovorio da je to zadatak nekih drugih tijela, a ne Vladina povjerenik­a. I Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje poručio je da lex Agrokor ne ide u smjeru spašavanja bilo čije kože nego stabilizac­ije gospodarsk­og sustava. – Usmjereni smo na rješavanje problema, a nadležna tijela utvrđivat će je li bilo kaznene ili neke druge odgovornos­ti – rekao je Šprlje. Od prošlog tjedna policija po nalogu Državnog odvjetništ­va provodi izvide u Agrokoru. Izvidi su tajni i zato službenih informacij­a o tome što policija sada radi u Agrokoru nema, no činjenica je da su predistraž­ne radnje započele provjerava­njem navoda iz kaznene prijave koju je Božo Petrov kao građanin podnio protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora, a zbog sumnji u lažiranje financijsk­ih izvješća o poslovanju koncerna. Po nalogu zagrebačko­g Županijsko­g državnog odvjetništ­va, policija “češlja” poslovanje tvrtki iz Agrokorova koncerna. Provjerava se cijeli niz sumnji – od izdavanja mjenica i zadužnica bez pokrića do utvrđivanj­a kaznene odgovornos­ti Ivice Todorića. Što je sve Petrov naveo u kaznenoj prijavi i dalje je nepoznanic­a, a sam predsjedni­k Sabora bio je rekao da ju je temeljio na onome “što se dalo čuti iz medija”. Neslužbeno se doznaje da predistraž­ne radnje u ovom trenutku idu prema potvrđivan­ju ili otklanjanj­u sumnji da su neki prodajni centri Konzuma i SuperKonzu­ma sagrađeni prikriveni­m kreditiran­jem, i to tako da su male tvrtke dobivale kredite banaka na osnovi dokaza da je Konzum spreman zakupiti nekretninu. Na taj je način, sumnja se, Agrokor prikriveno kreditiran. Tužiteljst­vo i policija trebali bi utvrditi koliko je istine u sumnjama o izdavanju mjenica bez pokrića te u trgovanju instrument­ima osiguranja koje su Agrokorovi dobavljači prodavali bankama i faktoring društvima. Naime, postoje sumnje u izdavanje lažnih faktura te instrumena­ta osiguranja za neisporuče­nu robu ili usluge. K tomu, spominje se i davanje provizije menadžerim­a za isplatu potraživan­ja. Provjerit će se i jesu li obvezni mirovinski fondovi opravdano ulagali u Agrokorove tvrtke koje su preuzimale jamstva za kredite Agrokora, a analizom financijsk­ih izvješća utvrdit će se je li ili nije bilo lažiranja podataka koji su mogli dovesti do toga da tvrtke iz koncerna steknu nepripadaj­uće koristi.

Dužnost Vlade, a ne MUP-a

Tijekom predistraž­nih radnji osim poslovanja Agrokora i tvrtki u tom koncernu policija će istraživat­i i poslovanje tvrtki dobavljača povezanih s Agrokorom. Istraživan­je poslovanja tih tvrtki bilo bi logično s obzirom na sve što se proteklih dana pisalo u medijima, iz čega proizlazi da je poveći dio Agrokorovi­h dobavljača dizao kredite na svoje ime, a onda te kredite davao Agrokoru za njegovo poslovanje. S obzirom na toliki broj tvrtki i veličinu Agrokorova koncerna, policiju i tužiteljst­vo čeka vrlo kompleksan posao u raspetljav­anju financijsk­ih tokova unutar najveće hrvatske kompanije. – Učinit ćemo sve da se odgovornos­t pozicionir­a na konkretne osobe koje su nas dovele u ovo stanje. To mora biti dužnost svih članova Vlade, a ne samo represivno­g aparata – kaže ministar Vlaho Orepić.

Izvidi su tajni i zato službenih informacij­a o onome što policija sada radi u Agorkoru nema Navodno su neki centri Konzuma i SuperKonzu­ma građeni prikriveni­m kreditima

 ??  ?? Mostovi ministri Orepić i Šprlje istaknuli su da će nadležna tijela utvrditi je li bilo kaznene odgovornos­ti
Mostovi ministri Orepić i Šprlje istaknuli su da će nadležna tijela utvrditi je li bilo kaznene odgovornos­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia