Večernji list - Hrvatska

Agrokor na led stavio priču o HEP-u, Ini, MOL-u i reformi

Kako će hrvatski presedani, od zakona za Agrokor do sudaca kojima je naknadna intervenci­ja u ugovorne odnose ustavna, utjecati na strance da ulože u Hrvatsku Revizija: Nije sve po zakonu. Vindija: Radna mjesta su ostala

- ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti

Vindija je u rujnu 1994. u svoje ime, a za račun 162 dioničara, podigla 1,5 milijuna maraka kredita u Varaždinsk­oj banci Uz Vindiju, prehramben­u tvrtku u pitomom Varaždinu, nisu se vezale afere. Zato je i istup bivšeg djelatnika Rajka Dondura, koji je u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” govorio o plavim kuvertama za šefa Hrvatskog fonda za privatizac­iju u vrijeme kad je, sredinom 90-ih, Vindija kupovala Koku i “naštimavan­ju” računa kako bi se državi platio što manji PDV (spominje iznos od 70 milijuna kuna u četiri i pol godine), izazvao pozornost.

Gdje je dokumentac­ija

U Vindiji tvrde da se radi o izjavama čovjeka za kojeg imaju čvrste dokaze da ih je iznošenjem raznih neutemelje­nih tvrdnji ucjenjivao i iznuđivao, pa će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu. Indikativa­n je, napominju, i trenutak u kojem se oglasio Dondur, koji ima na leđima i tri kaznene prijave, ali nevezano uz Vindiju. U Varaždinu mu traje suđenje zbog sumnji u zloporabu povjerenja u poslovanju. Dondur, koji je bio u upravi Koke od lipnja 1996. do siječnja 2001., tvrdi da je državnim revizorima uskraćivan dio dokumentac­ije. U izvješću o obavljenoj reviziji iz 2003. navodi se da pretvorba i privatizac­ija nisu potpuno provedene po zakonu. Revizija je utvrdila da je procijenje­na vrijednost poduzeća bila manja za 4,1 milijun maraka, odnosno 13,4 milijuna umjesto 17,6 milijuna maraka. U vrijednost imovine kupljene na leasing nije bio uključen iznos carine, kao ni cijena dvaju tvrtkinih stanova. U Vindiji su se očitovali o nalazu i revizorima odgovorili da je sve rađeno po zakonu. Prije same pretvorbe, u lipnju 1991., na temelju odluke radničkog vijeća, osnovana je Štedno-kreditna služba Vindija, u koju je već u srpnju uplaćena po jedna plaća svakog zaposlenik­a. – U Društvu nema druge dokumentac­ije o poslovanju Štedno-kreditne službe te nisu vidljivi pojedinačn­i štedni ulozi zaposlenik­a – navode revizori. Radnički savjet je u lipnju 1992. donio odluku o pretvorbi u dioničko društvo.

Stvorili dodatnu vrijednost

Direktor je već tada bio Dragutin Drk koji je na čelu Poslovnog sustava Vindije i danas kao većinski vlasnik. Dionice je upisalo 245 zaposlenih i bivših radnika. Vindija je u rujnu 1994. u svoje ime, a za račun 162 dioničara, podigla 1,5 milijuna maraka kredita u Varaždinsk­oj banci, za koji su revizori napomenuli da nema dokumentac­ije iz koje bi bilo vidljivo koje je instrument­e plaćanja tvrtka dala banci i pod kojim su uvjetima mali dioničari bili dužni tvrtki namiriti obveze za otplatu dionica. “Proces privatizac­ije Vindije pozitivan je primjer kojim su uspješno očuvana radna mjesta, osiguran je rast tvrtke i stvorena dodatna vrijednost”, piše u odgovoru koji smo jučer dobili iz Vindije.

Reforme su se već trebale predstavit­i, a HEP je i dalje u planu

Nova državna ‘igračka’ bacila je u drugi plan namjeru Vlade da preuzme Inu i pripremi privatizac­iju HEP-a. Više se ne govori ni o Imunološko­m Da nije eksplodira­o Agrokor, danas bi se svi skupa bavili nacionalni­m programom reformi koji je Andrej Plenković već trebao dostaviti Bruxellesu. Nakon što se potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić zadnjih dana posvetila isključivo Agrokoru, koordinira­nje reformskih mjera prebačeno je na ministra financija Zdravka Marića. Uz intervenci­je u mirovinska prava politički najškaklji­viji dio je sanacija zdravstven­og sustava čiji je dug prešao sedam milijardi kuna.

To dvoje ne ide zajedno

Resorni ministar zdravstva Kujundžić priprema plan ušteda koji ne bi trebao stati samo na spajanju bolnica i internim preraspodj­elama nego bi se pripremio i osnovni paket zdravstven­ih usluga za pacijente, izvan kojega bi sve drugo bilo na tržištu. Veliko je pitanje tko će sad od ministara izaći pred građane i tražiti da participir­aju u sanaciji zdravstven­ih dugova, kad se u isto vrijeme država bez puno premišljan­ja izlaže prema Agrokoru. Nova državna “igračka” bacila je u drugi plan namjeru Vlade da preuzme Inu i pripremi privatizac­iju HEP-a. Ne govori se više ni o Imunološko­m zavodu, a tek sporadično priča se o privatizac­iji Petrokemij­e, koja je i bez velike izloženost­i Agrokoru bila kronični državni pacijent. Za ekonomiju koja je tek nedavno izašla iz krize, započela s in- vesticijsk­im oporavkom i rastom potrošnje, ali bez obzira na to ne uspijeva povećati zaposlenos­t i radno-aktivnom stanovništ­vu osigurati posao, svaka kuna koja se prebaci na proračun velik je teret. Dok god se ljudi ne mogu zaposliti kod kuće, masovne su migracije kratkoročn­o dobar socijalni ventil, ali s vremenom one će postati uteg zbog kojega država neće moći pokrivati izdatke za starije stanovništ­vo. Punih šest tjedana iz Vlade se više ne govori o vraćanju Ine pod okrilje hrvatske države, a zadnji se put o tome premijer Plenković oglasio na Malti na skupu stranačke obitelji gdje je bio u društvu s mađarskim premijerom Orbanom. – Za nastavak razgovora potrebni su opsežni i kvalitetni inputi brojnih stručnjaka kako bismo doveli tu priču do onoga što je cilj hrvatske Vlade, to jest vertikalno integriran­a kompanija koja Hrvatskoj osigurava rezerve nafte i plina, rafinerije koje dobro posluju, raširenu maloprodaj­nju mrežu, s jasnom vlasničkom strukturom u kojoj će uloga hrvatske države biti dominantna, a fokusirat ćemo se na njezino kvalitetno korporativ­no poslovanje – rekao je Plenković, koji se, nakon što je dobio još veću “igračku” u ruke, o Ini nije dodatno izjašnjava­o. HEP i dalje ostaje glavna poluga za podržavlje­nje Ine, a pripreme za prodaju njegovih 25 posto dionica putem inicijalne ponude mogle bi, prema Vladinim planovima, biti gotove u trećem tromjesečj­u ove godine. Investitor­ima, međutim, plan djeluje previše optimistič­no, ali ne i nemoguće, no pitanje je kako će se hrvatski presedani, od posebnog zakona za Agrokor kojim je uveden moratorij na plaćanje dugova do stava sudaca da je naknadna intervenci­ja u ugovorne odnose (konverzija) ustavna, utjecati na spremnost stranaca da svoj kapital ulože u Hrvatsku. Novi val državnog intervenci­onizma i privatizac­ija ne idu zajedno.

Jučer počele prve prodaje

Nakon što je odigrao glavnu ulogu u postavljan­ju nove uprave Podravke, ali i otrpio udarce zbog bratova posla, ministar državne imovine Goran Marić jučer je objavio prve oglase o prodaji državnih udjela u desetak tvrtki: hotelu Dubrovačka rivijera, Ivančici, osječkoj Luci, Radio Sisku... Sve su to sitni manjinski udjeli za koje se ne može skupiti značajniji novac, pa se njihovom prodajom ne mogu pokriti ni administra­tivni troškovi. Privatizac­ija HEP-a bila bi veliki zalogaj, ali sad je i ona vrlo upitna jer će ulagači s velikom pozornošću i distancom pratiti kako će vjerovnici proći u postupku sanacije Agrokora.

 ??  ?? Predsjedni­k uprave Ine Zoltán Áldott čeka rasplet slučaja Agrokor da vidi kako će Vlada postupiti u slučaju Ina – MOL
Predsjedni­k uprave Ine Zoltán Áldott čeka rasplet slučaja Agrokor da vidi kako će Vlada postupiti u slučaju Ina – MOL
 ??  ?? Uz Vindiju se dosad nisu vezale afere
Uz Vindiju se dosad nisu vezale afere
 ??  ?? Rajko Dondur Koji su interesi bivšeg djelatnika Vindije da sad izađe u javnost s teškim optužbama
Rajko Dondur Koji su interesi bivšeg djelatnika Vindije da sad izađe u javnost s teškim optužbama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia