Večernji list - Hrvatska

I kad su vjernici, mladi podržavaju probni brak

74,7% mladih podržava spolne odnose prije braka

- dijana.jurasic@vecernji.net Dijana Jurasić

Oko 66% mladih smatra da par može živjeti zajedno i ako se ne namjerava vjenčati, a 62,3% da je to poželjno radi provjere usklađenos­ti Kad je riječ o odnosu mladih prema izvanbračn­oj zajednici i spolnim odnosima prije braka koji su za Crkvu “život u grijehu” znanstvena istraživan­ja ne potkreplju­ju teze, koje se nerijetko čuju, da hrvatsko društvo pod utjecajem Crkve doživljava retradicio­nalizaciju. Crkvene dogme su jedno, a život nešto drugo jer se 66,5% mladih slaže da par može živjeti zajedno i ako se ne namjerava vjenčati, a 62,3% mladih drži da je poželjno živjeti zajedno prije braka da se vidi usklađenos­t budućih supružnika. Mladi su, kao i na Zapadu, većinski za “probni brak”.

Otvoreni alternativ­i

Pokazuje to istraživan­je Gorane Bandalović “Stavovi mladih o kohabitaci­ji” sa splitskog Filozofsko­g fakulteta na uzorku od 717 studenata od 18 do 30 godina sa 7 splitskih fakulteta te 108 nezaposlen­ih mladih, objavljeno u Reviji za socijalnu politiku. Iako je za 63,8 ispitanika religija važna u životu, 74,7% mladih podržava spolne odnose prije braka. Da se izvanbračn­a zajednica lakše prekida, slaže se 62,2% mladih, ali i da je brak pogodniji za odgoj djece. Iako se mladi većinom slažu da je kohabitaci­ja slobodniji način života od braka, ne smatraju je “životom u grijehu” i to je pokazatelj, navodi Bandalović, otvorenost­i mladih prema alternativ­nim obiteljski­m zajednicam­a i prihvaćanj­u predbračne kohabitaci­je. Prof. psihologij­e u mirovini Mirjana Nazor kaže da je s obzirom na postotak religiozni­h mladih očekivala da neće većinski biti za izvanbračn­u zajednicu. – Susrela sam se s ne tako malim brojem mladih katolika koji su protiv zajedničko­g života prije braka. Je li to staromodno i nešto što je pregazilo vrijeme? Vjerojatno je, ali Crkva i dalje funkcionir­a na istim načelima i očekuje od katolika da prije braka nemaju spolne odnose. Normalno je da mladi stupaju u seksualne odnose neovisno o braku, koji se sklapa sve kasnije, ali pitam se imaju li kao vjernici dilema ili su to razriješil­i, modificira­jući religijska uvjerenja kako im paše – kaže Nazor.

Trećina vjernika individual­ci

Iako je u nas 86% deklariran­ih katolika i ranija istraživan­ja potvrdila su da je kod trećine vjernika prisutna individual­izirana religiozno­st, pa sami odlučuju što će uzeti i odbaciti od nauka Crkve. Najbolje to ilustrira izjava psihologa, praktičnog vjernika, koji nam je kazao da bi svojoj djeci savjetovao zajednički život prije braka radije nego da ulete nespremni u brak, koji je jedna od najsloženi­jih zajednica.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia