Večernji list - Hrvatska

Ministarst­vo prometa prijavilo Uber DORH-u zbog nezakonito­g poslovanja

Talijanski sud proglasio je Uber nelojalnom konkurenci­jom taksistima i zabranio mu rad u cijeloj Italiji, slično bi se moglo dogoditi i u Hrvatskoj

- Josip Bohutinski

U Hrvatskoj je i Obrtnička komora tužila tvrtku Uber Croatia zbog poticanja na nelegalan prijevoz zavaravaju­ćim oglašavanj­em Sud u Rimu zabranio je rad Ubera u cijeloj Italiji. Ta prvostupan­jska presuda donesena je nakon što je nekoliko udruga talijanski­h taksista tužilo Uber zbog nelojalne konkurenci­je. Osim što je u Italiji zabranjeno korištenje te aplikacije za naručivanj­e prijevoza, sud je zabranio i njezino oglašavanj­e. Uber u Italiji ima, prema sudskoj presudi, rok od 10 dana da prestane s radom u toj zemlji, ako to ne učini, prijete mu dnevne kazne od 10.600 dolara.

Uber još ne zna za prijavu

Slična sudbina mogla bi zadesiti i Uber u Hrvatskoj, za čije poslovanje je resorno Ministarst­vo prometa već odavno utvrdilo da je nelegalno u našoj zemlji. Kako su nam kazali u Ministarst­vu, prošli tjedan podnijeli su Državnom odvjetništ­vu RH prijavu protiv Ubera. U prijavi su dostavili svu dokumentac­iju, kažu, koja ukazuje na nepravilno­sti rada Ubera u Hrvatskoj. Očekuje se da će DORH i Ministarst­vo zajednički krenuti s optužnim prijedlogo­m protiv Ubera. Uber se i u Hrvatskoj suočava i sa sudskom tužbom koju je podnijela Hrvatska obrtnička komora protiv tvrtke Uber Croatia, a zbog poticanja na nelegalnu vožnju zavaravaju­ćim oglašavanj­em. Obrtnici traže od suda da zabrani Uberovo oglašavanj­e. U Uberu su od nas doznali za prijavu DORH-u. Kažu da nisu primili nikakvu službenu obavijest i da stoga ne mogu ništa komentirat­i. Nepravomoć­nu presudu u Italiji komentiraj­u da nema sličnosti s tužbom koju je protiv tvrtke Uber Croatia na poticaj dijela taksista iz Udruženja Radio taxi Zagreb podnio HOK. – Ističemo da tvrtka Uber Croatia pruža usluge marketinga i promidžbe dok Uber platforma povezuje korisnike i vozače. Uber nije trgovačko društvo za pružanje usluga prijevoza, ne zapošljava vozače, ne posjeduje vlastita vozila i surađuje samo s obrtnicima ili pravnim osobama – kažu u Uberu. Navode da Uberova aplikacija dosad nije bila zabranjena ni u jednoj zemlji Europske unije i kažu da se zbog loše regulative i opasnosti za partnere-vozače svojevoljn­o povukli iz Danske i Mađarske. Božo Miletić, predsjedni­k Sekcije taksi prijevoza HOK-a, pozdravlja prijavu Ubera DORH-u i kaže da je to odlična vijest. Kaže da su hrvatski taksisti svim mogućim upravnom-pravnim postupcima pokušali ukazati na nezakoniti rad Ubera u Hrvatskoj. Ministarst­vo prometa i Vlada su, dodaje, jasno rekli da Uber u Hrvatskoj radi nelegalno, a prvostupan­jske presude prekršajni­h sudova protiv Uberovih vozača to su potvrdile. – Ako se nešto ne promijeni u sljedećih nekoliko dana, organizira­t ćemo prosvjede. Očekujemo ili zabranu aplikacije ili oduzimanje vozila Uberovim vozačima. Ispričavam se unaprijed svima koji će zbog toga imati neugodnost­i, ali mi moramo zaštititi svoje poslove – kaže Miletić.

I Eko taksi za tužbu

I čelni čovjek Eko taksija Mislav Munivrana smatra da Vlada može podnijeti tužbu protiv Ubera kako bi, kako kaže, zaštitila one koji posluju sukladno zakonima.

Ako ne prestane s radom, Uberu u Italiji slijede kazne od 10.600 dolara – dnevno Ministarst­vo i DORH zajednički će podnijeti optužni prijedlog protiv poslovanja Ubera

 ??  ?? Talijanski taksisti izvojevali su pobjedu nad Uberom
Talijanski taksisti izvojevali su pobjedu nad Uberom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia