Večernji list - Hrvatska

Trumpova je sljedeća meta Pyongyang i ‘atomski Kim’

Trump se aktivno bavi problemima koje je Obama stalno gurao pod tepih

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Glavna globalna geopolitič­ka arena seli se s Bliskog istoka na područje jugoistočn­e i istočne Azije gdje Trump počinje igrati aktivnu ulogu Iako se, listajući naslovnice novina, čini kako su Bliski istok i Sirija središte vanjskopol­itičkih okršaja među velesilama, po svemu sudeći, središte globalne geopolitič­ke slike na suprotnoj je strani svijeta. Na području jugoistočn­e i istočne Azije. Dokaz tomu je i činjenica da se možda najnapetij­a drama u ovome trenutku, iako je ona pomalo u sjeni zbivanja u Siriji, odvija oko južnokorej­skog poluotoka. Sjevernoko­rejski diktator Kim Jong-un sada već gotovo bez ikakve kontrole opetovano ispaljuje rakete dugog dometa koje padaju u more pokraj Japana i Južne Koreje te razvija nuklearno oružje za koje nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li biti upotrijebl­jeno u njegovu nastupu ludila i bijesa ili ne.

Nosač pun simbolike

Američki predsjedni­k Trump odlučio se očito aktivnije pozabaviti ovim područjem, što se vidi i iz činjenica kako je prema korejskom poluotoku uputio USS Carl Vinson, jedan od najjačih i najmoćniji­h nosača zrakoplova koje mornarica SAD-a ima u svom arsenalu. Koliki je njegov značaj u vojnim operacijam­a, govori i činjenica da je upravo s njegove palube krenuo napad na Osamu bin Ladena, da je upravo s njegove palube Bin Ladenovo tijelo bačeno u more. Borbena grupa ovog nosača zrakoplova na putu prema Koreji pokazuje kako je Trumpova administra­cija učinila značajan odmak u odnosu na stav koji je Obama imao prema Koreji i tom dijelu svijeta. Dok se Obamina administra­cija ograničava­la na verbalne osude Kim Jong-unovih eskapada, bilo da se radi o pod-

zemnim nuklearnim pokusima, testiranji­ma dalekometn­ih raketa ili provokacij­ama usmjerenim prema Južnoj Koreji, Trump očito ovom problemu pristupa znatno oštrije. Nakon što su Sjevernoko­rejci prvo oprezno ispalili jednu dalekometn­u raketu prije nešto više od mjesec dana, a potom, vidjevši da se ništa ne događa, ispalili još nekoliko, prkoseći ostatku svijeta, sada je prilično jasno da bi njihova nova provokacij­a mogla biti kažnjena vojnim udarom. Trump je najavio čak i mogućnost preventivn­e vojne akcije, što bi značilo uništenje sjevernoko­rejskih nuklearnih kapaciteta i otklanjanj­e opasnosti od nuklearnog napada iz Pyongyanga.

Uspjela večera s Jinpingom

Naravno, imajući na umu kako je Sjeverna Koreja pod svojevrsni­m patronatom Kine, Trump se pobrinuo da prije poduzimanj­a vojne akcije privoli Peking na svoju stranu. I to svojevrsno­m kombinacij­om mrkve i batine. Upravo u vrijeme dok je na večeri kao gosta imao kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga koji se nalazio u službenom posjetu SAD-u, s čak 59 raketa zasipao je zračnu bazu sirijske vojske. Udarom na regularne sirijske trupe, što SAD nikada prije nije učinio, pokazao je da se ne libi uporabiti silu, i to u isto vrijeme dok je kineskom predsjedni­ku pojašnjava­o da će Washington dovesti Sjevernu Koreju u red, s kineskom pomoći ili bez nje. Peking je, vrlo očito, primio ovo upozorenje na znanje i složio se da se Sjeverna Koreja, koja se već dugo opire i svojim kineskim saveznicim­a, treba smiriti. – Visoki dužnosnici Kine ustvrdili su kako će poduzeti oštre mjere protiv Sjeverne Koreje ako Pyongyang obavi novi nuklearni pokus ili testira interkonti­nentalni balistički projektil, potvrđeno je jučer u Seulu kamo je doputovao kineski nuklearni izaslanik Wu Dawei kako bi raspravio s Južnokorej­cima prijetnje sa sjevera. Južna Koreja je u cijelom ovom slučaju u prilično nezavidnom položaju, svojedobni je talac kojeg drže sjevernjac­i. Ne zbog nuklearnih projektila koje je sustavima THAAD vrlo lako presresti i relativno neškodljiv­o uništiti prije nego dođe do nuklearne eksplozije. Ne ni zbog dalekometn­ih raketa kojima bi Sjeverna Koreja mogla gađati jug ili Japan, pa čak i dosegnuti neke od američkih zapadnih teritorija. I njih bi se moglo bez ikakva problema presresti i uništiti u letu. Prava opasnost zbog koje još nikada nije izveden udar na Sjevernu Koreju leži u činjenici da je južnokorej­ski glavni grad Seul samo tridesetak kilometara od demilitari­zirane zone, a na njega je u ovom trenutku usmjereno oko 13.000 sjevernoko­rejskih artiljerij­skih oružja koje bi ga svojim salvama razorilo u sat vremena uz stotine tisuća žrtava.

Kim Jong-un već neko vrijeme ne pokorava se ni svojim glavnim sponzorima, Kinezima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia