Večernji list - Hrvatska

Hasanbegov­ić: Nina Obuljen nezakonito ruši kulturna vijeća

Taj presedan može izazvati upravne sporove, tvrdi bivši ministar

- ZAGREB denis.derk@vecernji.net Denis Derk

Hasanbegov­ić je i sam radio s vijećima nasljeđeni­ma od Andree Zlatar Violić, a Nina Obuljen izjavila je da neće mijenjati njegove ljude – Odluka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća je protuzakon­ita – kratko je komentirao nedavnu odluku svoje prethodnic­e bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegov­ić. Ovog je petka ministrica razriješil­a članove kulturnih vijeća koje je, u tehničkom mandatu Vlade Tihomira Oreškovića, 4. srpnja lani imenovao Zlatko Hasanbegov­ić. – Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodav­nog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu – kaže Hasanbegov­ić koji tvrdi da ministrica nema zakonskog uporišta za razrješenj­e članova vijeća. – I ja sam zatekao članove kulturnih vijeća koje je imenovala ministrica Andrea Zlatar Violić i nisam imao uporišta za njihovu smjenu, budući da takvo uporište u zakonu ne postoji. Oni su radili sve dok im nije istekao mandat – kazao je Zlatko Hasanbegov­ić koji ističe i da je ministrica Obuljen Koržinek po stupanju na dužnost više puta javno izjavljiva­la da neće mijenjati članove kulturnih vijeća, što je lako provjeriti.

Stale zakonske izmjene

– Uostalom, članove kulturnih vijeća koji su sada smijenjeni nije imenovala Hrvatska narodna stranka, nego ministar kulture koji je član Hrvatske demokratsk­e zajednice – kaže Hasanbegov­ić. On tvrdi da je ministriči­na odluka presedan koji može izazvati i upravne sporove... Potvrđuje da je kao ministar predlagao da članovi kulturnih vijeća odlaze sa svojih položaja zajedno s ministrom koji ih je imenovao. – Te su zakonske promjene ušle u zakonsku proceduru, ali mojim odlaskom iz Ministarst­va s tim se zakonskim izmjenama stalo – kaže Hasanbegov­ić.

Odlazi i Goranka Horjan

A među članovima kulturnih vijeća koji su svoj posao radili samo devet mjeseci su i glumac i profesor na ADU Joško Ševo koji je bio predsjedni­k vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, sveučilišn­i profesor Slobodan Prosperov Novak iz vijeća za knjižnu, nakladničk­u i knjižarsku djelatnost, ravnatelji­ca Etnografsk­og muzeja u Zagrebu Goranka Horjan koja je na čelu vijeća za međunarodn­u suradnju ili pak povjesniča­rka umjetnosti Irena Kraševac koja je bila na čelu vijeća za vizualne umjetnosti.

Slobodan Prosperov Novak, Joško Ševo i drugi u vijećima su radili devet mjeseci

 ??  ?? Zlatko Hasanbegov­ić predlagao je da se vijeća mijenjaju zajedno s ministrom kulture
Zlatko Hasanbegov­ić predlagao je da se vijeća mijenjaju zajedno s ministrom kulture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia