Večernji list - Hrvatska

Potjerali ga prije šest utakmica, a sad im je opet dobar!

Hrvatski trener nakon dva mjeseca “hlađenja” vratio se na istu klupu, Ivan Jurić ponovno vodi Genou

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Palermo je tako 2013. dvaput u jednoj sezoni vodio Sannino pa dvaput Gasperini, a Gasperinij­u je pomoćnik baš bio Jurić Na prvi pogled izgleda smiješno, teško je pomisliti nešto drugo kad jedan klub vrati na klupu trenera kojem je prije samo šest utakmica dao otkaz.

Jurić je mogao samo u Genou

Upravo to dogodilo se našem treneru Ivanu Juriću (41). Prije oko mjesec dana dobio je otkaz u Genoi, a sad ga je taj isti klub odlučio vratiti na svoju prvoligašk­u klupu. U međuvremen­u je šest utakmice prvu momčad vodio Andrea Mandorlini, koji je dobro krenuo s momčadi nakon što je došao, prekinuo je lošu seriju i u dvije prve utakmice osvojio četiri boda, ali onda su stigla četiri uzastopna poraza u kojima momčad nije postigla ni jedan pogodak, pa je i Mandorlini dobio otkaz, a naš stručnjak novu priliku. Ivan Jurić u Genou je došao na početku sezone, nakon što je Crotone uveo u prvu ligu. I odlično ju je vodio sve do crne serije u kojoj su sedam puta poraženi u devet utakmica i pali su na 16. mjesto, a otkaz je dobio nakon potopa od slabašne Pescare (5:0). Jurić se vraća na klupu mom- čadi koju je zatekao na istoj, 16. poziciji i ne bi trebao imati problema s ostankom u ligi u sedam utakmica koliko je ostalo do kraja Serie A. Možda čudno zvuči kad klub vrati trenra kojem je nedavno dao otkaz, ali i za takav potez ima opravdanja. Prije svega u propisima talijansko­g nogometnog saveza. Naime, klub ne moće angažirati trenera koji je već vodio neku drugu momčad prve lige u osovj sezoni, po tome ni Jurić ne bi mogao voditi neki drugi klub u ovoj sezoni, a Genoa ne može uzeti trenera koji je u sezoni već vodio drugi klub. Primjer još čudnijeg ponašanja čelnika u Italiji je Palermo, kontroverz­ni predsjedni­k Maurizio Zamparini u jednoj je sezoni imao dva trenera, svaki u dva mandata, izmjenjiva­li su se Sannino i Gasperini. A pomoćnik Gasperinij­u te 2013. godine bio je baš Ivan Jurić.

Poznaje svoju momčad

Po propisima talijansko­ga nogometnog saveza, Genoa nije mogla uzeti trenera koji je ove sezone već vodio klub Serie A

K tome, u prilog Jurićevu povratku ide i to što odlično poznaje momčad, ali i to da čelnici nisu bili njime nezadovolj­ni nego su promjenom željeli postići šok-terapiju. Kod nas ne pamtimo takav slučaj da se neki trener vraćao u istoj sezoni na klupu jednog kluba, ali Dinamo je triput postavljao Krunu Jurčića i Branka Ivankovića baš zato što je znao što mogu, kakvi su treneri, da ne trebaju adaptaciju i poznaju momčad.

 ??  ?? U prilog povratku Ivana Jurića ide i činjenica da momčad poznaje bolje od svih drugih
U prilog povratku Ivana Jurića ide i činjenica da momčad poznaje bolje od svih drugih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia