Večernji list - Hrvatska

Mbappe će postati najskuplji igrač ikada

Za napadača Monaca Real je spreman platiti 120 milijuna €

- Gradimir Đukarić sport@vecernji.net ZAGREB

Mali Mbappe je čudo, pa plješću mu čak i protivničk­i igrači! Imam osjećaj da niti ne dodiruje travu dok trči DANIJEL SUBAŠIĆ vratar Monaca Jako se rijetko viđa tako mlad nogometaš, a da tako dobro razumije igru, tvrdi Henry

Normalan je dečko, ali na travnjaku nema straha od nikoga. A mene kao kapetana Monaca uvijek sluša, rekao je naš Danijel Subašić Dječak od 100 milijuna eura! Kylian Mbappé (18), Monacov tinejdžer koji je ove sezone zabio više golova (19) nego što ima godina (18) i tome dodao još 11 asistencij­a (i to u svega 33 utakmice), vruća je priča europskog nogometa. Svaka je usporedba nezahvalna, ali u njegovoj dobi Lionel Messi bio je sretan kad bi se našao i na klupi Barcelone, a Cristiano Ronaldo tek je debitirao za lisabonski Sporting. Mbappé je već sada, s jedva 18 godina, zvijezda. – Taj je mali fenomen, on leti terenom. Čak mu i protivnici plješću – kazao je Danijel Subašić koji iz prve ruke svjedoči odrastanju novog nogometnog superstara. Kada je prošlo ljeto Pep Guardiola za Mbappéa, svijetu tada anonimnog i još uvijek maloljetno­g napadača, poslao ponudu tešku 40 milijuna eura, bio je to pravi šok. Još veći uslijedio je kada su iz Monaca bez razmišljan­ja odbili priliku za brzu zaradu na igraču koji je do tada odigrao svega 200-tinjak seniorskih minuta.

Skuplji od Pogbe!?

I nije Pep bio jedini. S reputacijo­m jednog od najboljih polaznika slavne nacionalne Clairefont­aine akademije (u kojoj su nogometno “odrasli Henry, Anelka, Giroud, Gallas...) u svojoj generaciji već godinama je na oku europskih velikana. Za Arsèna Wengera bila je to ljubav na prvi pogled, Mbappé je ideal nogometaša kakve Profesor voli. – Želio sam ga dovesti prošlog leta jer zaista vjerujem da je pred njim velika budućnost. Na žalost, danas su nogometaši već u ranoj dobi na radaru velikih klubova. Nadam se kako činjenica što ga mnogi prate neće negativno utjecati na njega. Podsjeća me na Henryja. Ima taj pametan pogled, inteligenc­iju, pokrete, mirnoću u realizacij­i – rekao je Wenger. Mbappéa prati stigma Henryjeva nasljednik­a, no pravog Henryja već je u nekim stvarima nadmašio. Kada je 2. prosinca 2015. u 88. minuti utakmice protiv Caena na travnjaku zamijenio Fábia Coentrãa postao je najmlađi debitant u povijesti “kneževa”. Imao je tada 16 godina i 347 dana i tako oborio rekord Thierryja Henryja iz 1994. Dva mjeseca kasnije, 20. veljače prošle godine, Mbappé je “skinuo” još jedan Henryjev rekord. Golom Troyesu postao je najmlađi strijelac u povijesti kluba. Bio mu je to i jedini pogodak prošle sezone. Nakon 19 golova ove sezone (u prosjeku jedan svake 93. minute) ni francuski izbornik Didier Deschamps više nije mogao ignorirati tinejdžers­ku senzaciju, a kada je Kyliana Mbappéa uveo u igru u 78. minuti kvalifikac­ijske utakmice za SP protiv Luksemburg­a umjesto Dimitrija Payeta učinio ga je drugim najmlađim debitantom u povijesti reprezenta­cije nakon Maryana Wisnieskog koji je bio samo mjesec dana mlađi kada je 1955. odigrao prvu utakmicu za Tricolore. Čak se i Henry naklonio nasljednik­u. – Jako se rijetko viđa tako mlad nogometaš, a da tako dobro razumije igru. Takve stvari dolaze sa iskustvom, ali on to već ima. On je kombinacij­a kvaliteta i inteligenc­ije – kazao je Henry. U Monacu su svjesni kako imaju “zlatnu koku”, najskuplje­g tinejdžera u povijesti nogometa, potencijal­no možda čak i najskuplje­g nogometaša svih vremena. Superagent Jorge Mendes, koji nije Mbappéov menadžer, ali je savjetnik vlasnika Monaca Dmitrija Ribolovlje­va, sugerirao je cijenu ispod koje momčad iz Kneževine neće ići – 120 milijuna eura! To je deset milijuna više nego što je ljetos Manchester United platio Paula Pogbu!

Strah od Martialove sudbine

Na prste jedne ruke mogle bi se nabrojati momčadi koje su spremne na taj rizik, ali jedna je u velikoj prednosti. Mbappé je još prije pet godina bio na pragu potpisivan­ja ugovora sa Realom za kojeg i navija. U Madridu ga je dočekao osobno Zinedine Zidane, trenirao je sa vršnjacima iz Reala, upoznao svoga idola Cristiana Ronalda, no obitelj je odlučila kako bi preseljenj­e u Španjolsku bio preveliki šok za tada 13-godišnjeg dječaka. Mnogi, sa razlogom, međutim strahuju da “novi Henry” ne postane “novi Martial” koji se nakon 50 milijuna eura vrijednog transfera iz Monaca u Manchester United utopio u sivilo koje već sezonama vlada na Old Traffordu. Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

 ?? PIXSELL ?? Mbappé, 18-godišnjak koji je doveo Monaco u četvrtfina­le LP
PIXSELL Mbappé, 18-godišnjak koji je doveo Monaco u četvrtfina­le LP
 ??  ?? Mbappé je najmlađi debitant i strijelac u povijesti Monaca
Mbappé je najmlađi debitant i strijelac u povijesti Monaca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia