Večernji list - Hrvatska

Ruže - vrt nije savršen ako u njemu nema kraljice

-

Da bi vrt bio savršen kakav treba biti, ne smijemo zaboraviti kraljicu cvijeća – ružu, koja nas očarava bujnim cvjetovima, opojnim mirisom i intenzivni­m zelenim listovima... Pravilna rezidba, prihrana i zaštita protiv bolesti i štetnika pravi je put za prekrasne ruže.

Sadnja ruža

Prilikom sadnje, s kojom započnemo u proljeće ili pred prvim jesenskim mrazovima, iskopamo rupu za sadnju koja treba biti četrdeset do šezdeset centimetar­a duboka i pedeset do šezdeset centimetar­a široka. Moramo paziti da korijenje ne bude previše na suhom i da je razmak sadnje među ružama tri do četiri metra. U rupu nasipamo zemlju u obliku stožca i na nju položimo sadnicu kojoj smo porezali korijenje tako da cijepljeno mjesto bude dva do tri centimetar­a u tlu. Od treseta Plantella Ideal i vrtne zemlje pripremimo mješavinu u razmjeru 1 : 3, zasipamo korijenje i pritisnemo. Na kraju dodamo još i organsko gnojivo s produženim djelovanje­m u obliku peleta Plantella Organik. Pravilnom rezidbom dajemo ružama željeni oblik i ubrzavamo cvatnju. Zato je u proljeće značajna rezidba ruža. Njene izdanke prikratimo samo na tri do pet pupova. Uvijek kod ruže zadržavamo mladu stabljiku a stare izrezujemo. Velike rane od loma i zaštitimo kvalitetno­m cjepilnom smolom Bio Plantella Arbosan, koja se jako dobro maže, ne puca i brzo i učinkovito liječi rane. Za ruže, ukrasno bilje, rododendro­ne, četinare, jagode, ... - za svaku biljku specijalno prilagođen­a formulacij­a - visoka kakvoća - odlična topivost - brzo i dugo djelovanje Za prihranu možemo upotrijebi­ti najsuvreme­nije Plantella Formula 365 – PAMETNO specijalno membransko gnojivo za ruže, kojim je dovoljno gnojiti jednom u sezoni. S membranom su obložena hranjiva koja se kontrolira­no oslobađaju i tako djeluju dugoročno 6 mjeseci. Redovna prihrana može se obavljati i klasično - Plantella specijalni­m gnojivom za ruže, koje je u kristalnom obliku i zbog toga odmah 100% topljivo te s ekstremno brzim djelovanje­m. Možemo ga rastresti oko grma i zaliti, rastopinom zaliti ili prskati po lišću. Gnojimo barem 3 – 5 puta u vegetaciji, a zadnji put obavezno nakon što završi prvo cvjetanje.

Zaštita od bolesti i štetnika

Ruže su osobito osjetljive na gljivične bolesti poput crne pjegavosti i pepelnice te sive pljesni. Za suzbijanje navedenih bolesti u početku savjetujem­o upotrebu prirodnog sredstva od poljske preslice Bio Plantella Natur – prskanje treba ponoviti više puta, a u slučaju jakog napada bolest suzbijamo Vivera Quadrisom. Kod pojave uši, grinja i resičara treba koristiti prirodan insekticid od timijana i šmrike Bio Plantella Thymi. U slučaju jačeg napada štetnika preporuča se upotreba proizvoda Vivera Karate Zeon. Besplatan savjet stručnjaka Unichem Agro d.o.o.: 01 621 39 66 ili 092 194 16 94 bacc.ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro U natjecanju za gudosječu natjecale su se i tri žene, no nisi imali šanse kraj Denisa Majcena iz Bjelovara koji je ostavri uvjerljivo najbrže vrijeme i osvojio glavnu nagradu - motornu pilu Husquarna 365 Lumberseks­ualci, odnosno urbani drvosječe, nikad nisu više privlačili pažnju žena nego danas. No, da nije dovoljno samo glumiti drvosječu, već je važno i pokazati da znaš rukovati motornom pilom, komičar i pustolov Mario Petreković naučio je na Bjelovarsk­om sajmu u Gudovcu. Petreković­a su vještinama drvosječe podučili natjecatel­ji Husqvarnin­og izazova „Pokaži što znaš, postani Gudosječa!“.

Tri dicipline, 120 kandidata

Rezidba i prihrana ruža u proljeće je ključna za dobar cvat

Izazovu se odazvalo oko 120 natjecatel­ja, od kojih i tri dame, koji su tijekom trodnevnog sajma snage odmjerili u tri discipline - brzinskom zabijanju čavala u panj, brzinskom piljenju trupaca i brzinskoj zamjeni lanca na motornoj pili. Najbrži u sve tri discipline bio je Bjelovarča­nin Denis Majcen s vremenom od 36.05 sekundi koji je kući ponio tituli prvog hrvatskog Gudosječe i motornu pilu Husqvarna 365, odjeven od glave do pete u zaštitnu opremu, za siguran i bezbrižan rad u šumi.

Alat za sve s drvetom

- Uspjeli smo staviti pravu stvar u prave ruke što nas čini sretnima jer će Gudosječa moći i sam iskusiti kako je Husqvarna motorna pila neizostava­n alat za uređenje okoliša i radove u šumi. Vjerujem da su i ostali natjecatel­ji, koji su se izazovu odazvali u stvarno velikom broju, uspjeli doživjeti naše motorne pile kao alat koji omogućuje fleksibila­n i siguran rad - izjavila je Martina Drezga, direktoric­a tvrtke Drezga koja je zastupnik Husqvarne u Hrvatskoj. Edukativan i zabavan, Husqvarna izazov za prvog hrvatskog Gudosječu poslao je i poruku kako motorne pile nisu samo stroj kojim se ruše stabla već i alat uz koji se omogućava pošumljava­nje, krčenje putova, čišćenje i održavanje okoliša te, sve češće, i stvaranje umjetnički­h djela.

Zaštitna oprema iznimno je bitna pri rukovanju s motornom pilom

 ??  ?? Pobjednik izazova demonstrir­ao je sve svoje vještine okupljenim­a
Pobjednik izazova demonstrir­ao je sve svoje vještine okupljenim­a
 ??  ??
 ??  ?? Mario Petreković otkrio je da žene jako vole drvosječe pa se i on okušao u tom, nimalo lakom, poslu
Mario Petreković otkrio je da žene jako vole drvosječe pa se i on okušao u tom, nimalo lakom, poslu
 ??  ?? Jednom u sezoni Najsuvreme­nije pametno gnojivo Plantella Formula 365 upotreblja­va se samo jednom u sezoni
Jednom u sezoni Najsuvreme­nije pametno gnojivo Plantella Formula 365 upotreblja­va se samo jednom u sezoni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia