Večernji list - Hrvatska

Dvorišne ‘otpade’ čistit će komunalci

Građani maknuli i kontejnere da smeće iz njih ne završi u susjedinom dvorištu

- Petar Balija petar.balija@vecernji.net ZAGREB

Kada vlasnik sam ne počisti dvorište, prema nalogu gradskih službi, izdaje se rješenje kojim će se čišćenje provesti na račun vlasnika Stare kante, lončići, kašete, iskorišten­a plastična ambalaža, potrgane knjige, vrećice... ono što je za njezine susjede smeće, za gospođu iz Novoselske ulice u Gornjoj Dubravi pravo je blago u kojem uživa u svom dvorištu. Nagomilala je tolike količine otpada da u kuću mora ulaziti preskačući preko hrpe papira, a iz ulice su, kažu susjedi, morali maknuti kontejner jer bi gospođa svako malo iz njega nešto prisvojila i donijela kući.

Zatražili nalog za ulazak

Ovaj i slične slučajeve u Gradu Zagrebu sada će promptnije rješavati sudskim putem te tako pomoći građanima koji ne mogu sa susjedom koji gomila smeće izaći na kraj. Konkretno, za gospođu u Novoselsko­j služba za komunalno redarstvo uputila je dopis Općinskom sudu te su zatražili nalog za ulazak. Ovaj slučaj najbliži je realizacij­i, kažu, iako je u postupku za dobivanje naloga i kuća u Demšarovoj ulici u Gornjem Vrapču. Zajednička je to akcija, kažu iz Grada, redarstva, policije, Čistoće, sanitarne inspekcije i centra za socijalni rad. U cijelom postupku, kaže Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, vlasnici parcele u Novoselsko­j naloženo je da u određenom roku očisti dvorište, tj. da ukloni navezeni otpad. – Budući da vlasnica nije po- stupila po navedenom rješenju i očistila dvorište, izdano je rješenje da to obavi treća osoba, i to na vlasnice. Trenutačno je u tijeku provedba bagatelne nabave i izbor izvođača za odvoz glomaznog otpada prema rješenju komunalnog redarstva. Nakon što postupak bide proveden, komunalno će redarstvo pristupiti realizacij­i rješenja i čišćenju navedenog dvorišta – kazao je Dinko Bilić. Vijest je oduševila susjede gospođe iz Novoselske koji kažu da je, iako tamo živi posljednji­h dvadeset godina, problem sa sakupljanj­em otpada počeo u vrijeme kad se za povrat starih boca počelo dobivati 50 lipa. No s vremenom je skupljanje boca preraslo u skupljanje svakojakog smeća.

Susjedi nudili pomoć

Susjedi su tijekom godina gospođi čak ponudili da joj pomognu u čišćenju dvorišta te posade cvjetnjak i novu travu kako bi joj okoliš bio ljepši. Gospođa je s oduševljen­jem i prihvatila, no sve je uvijek ostalo u fazi dogovora. – Jednostavn­o bi odustala, nešto bi već izmislila zašto ne može. Grad je izgleda reagirao na naša upozorenja, koja upućujemo već godinama. Obratili smo se i svome mjesnom odboru, a prikupili smo i 28 potpisa ne bismo li slučaj prijavili komunalnim redarima – priča Mladen Belko, stanovnik Novoselske. Najgore je, kažu, preko ljeta, kada je dvorište idealno sklonište za štakore, koji hodaju po ulici, a i smrad je često toliko nesnošljiv da jednostavn­o moraju zatvarati prozore. – Problema imamo i s komarcima. Posudice u kojima se skuplja kišnica njihova su legla. Nadamo se da će što prije to očistiti, stvarno smo već postali nestrpljiv­i – kaže prva susjeda Mirjana Kovačić. Iz Grada Zagreba dodaju da sve slične situacije s neurednim dvorištima u Zagrebu stanovnici mogu dojaviti telefonski na broj 01/610-1566 ili na adresu elektronič­ke pošte komunalno. redarstvo@zagreb.hr.

Jednostavn­o bi odustala, nešto bi već izmislila zašto ne može. Grad je izgleda reagirao na naša upozorenja MLADEN BELKO stanovnik Novoselske ulice

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? U Gornjoj Dubravi skupljanje boca preraslo je u sakupljanj­e svakojakog smeća
PETAR GLEBOV/PIXSELL U Gornjoj Dubravi skupljanje boca preraslo je u sakupljanj­e svakojakog smeća
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia