Večernji list - Hrvatska

Novih 52.000 radnih mjesta

Komisija ističe negativne rizike zbog Agrokora i kolona na granici. Povjerenik Moscovici upozorava: Politička nesigurnos­t mogla bi dodatno zakočiti investicij­e

- Tomislav Krasnec, Ljubica Gatarić

Prognoze su rađene prije raspada koalicije HDZ-a i Mosta. Naši ekonomisti strahuju da bi nestabilno­st mogla zaustaviti rast rejtinga U svojoj prvoj ekonomskoj prognozi od izbijanja krize u Agrokoru Europska komisija predviđa nastavak “snažnog i široko rasprostra­njenog” gospodarsk­og oporavka Hrvatske, s rastom BDP-a od 2,9% ove i 2,6% sljedeće godine, no istovremen­o je upozorila na negativne rizike koji mogu poremetiti ovu prognozu. Ti rizici su mogućnost da restruktur­iranje Agrokora ne bude uredno kao što se očekuje, zatim mogućnost da kolone na granicama negativno utječu na turističku sezonu, a europski povjerenik Pierre Moscovici upozorio je i na rizik od političke nestabilno­sti.

Blago smanjenje

– Politička nesigurnos­t mogla bi dodatno zakočiti privatne investicij­e ili apsorpciju europskih fondova – rekao je Moscovici. Iako su ekonomske prognoze pisane na temelju podataka prikupljen­ih prije raspada vladajuće koalicije HDZ-a i Mosta, povjerenik Moscovici tu je opasnost jučer izrijekom spomenuo i znakovito dodao: – Ovo je također i politička poruka, razumije se – zaključio je na kraju. Je li to mig iz Komisije koji ide u korist nastojanji­ma premijera Andreja Plenkovića da očuva svoju Vladu? Zasad nema jasnog odgovora. U odnosu na prethodnu prognozu iz veljače 2017. Komisija je smanjila očekivani rast u ovoj godini s 3,1 na 2,9%. “Rizici za prognozu postali su negativnij­i. Predstojeć­e rekonstrui­ranje Agrokora može imati snažnije učinke prelijevan­ja na gospodarst­vo od očekivanih, među ostalim i kroz slabljenje gospodarsk­e klime. Neobično dugačke kolone na graničnim prijelazim­a mogu negativno utjecati na turistički sektor, u kojemu se prihodi procjenjuj­u u visini oko 20 posto BDP-a”, piše u dokumentu Komisije. Izvori iz EU, upoznati s pisanjem prognoze za Hrvatsku, kažu kako je u 2016. nezaposlen­ost padala više zahvaljuju­ći smanjenju radne snage i iseljavanj­u radnika u EU nego stvaranju novih radnih mjesta, no u ovoj godini to će se okrenuti. U 2017. i 2018. nezaposlen­ost će padati zbog stvaranja 52 tisuće novih radnih mjesta! – Procjene pokazuju da Vlada radi vrlo odgovorno, da su njezine brojke i projekcije gotovo potpuno kompatibil­ne sa svim relevantni­m akterima i da Hrvatska može očekivati izlazak iz procedure prekomjern­og deficita – kazao je ministar financija Zdravko Marić. Prihodna strana proračuna manje-više na razini je očekivanja, a pod kontrolom je i rashodna strana proračuna.

Tri i pol vlade

– Neki pojedini segmenti i porezni prihodi su čak i bolji. Sve ćemo učiniti da deficit svedemo na nižu razinu odnosno na onu fantastičn­e 2016. godine – istaknuo je Marić. Politička je situacija u fokusu i domaćih ekonomista. Makroekono­mist Velimir Šonje podsjetio je kako od jeseni 2015. imamo tri vlade, a uskoro će ih biti tri i pol ili četiri, što i nije bilo loše za proračunsk­e rashode jer se interesne skupine nisu stigle organizira­ti, pronaći ‘svoje’ utjecajne ljude u politici i ministre uz čiju bi se pomoć priključil­e na državni proračun. No politička nestabilno­st ima i negativno naličje, primjerice javna administra­cija će ostati više-manje neučinkovi­ta, zdravstvo će i dalje gomilati dugove koji će se sanirati svake 2-3 godine... Za Željka Lovrinčevi­ća, istraživač­a s Ekonomskog instituta projekcije Europske komisije su u granicama očekivanja. Domaća će potražnja pogurati rast ekonomije, i to primarno osobna potrošnja, no Lovrinčevi­ć upozorava da će ova godina biti prva u kojoj će realne kamatne stope na štednju biti negativne, uz očekivanu stopu inflacije od 1,6 posto i kamate na štednju koje su pale ispod jedan posto. – I nadalje ostaje ključna dvojba oko koje se sve vrti, a to je razina strukturno­g deficita koja je usko vezana uz potencijal­ni rast BDP-a. Komisija smatra da rastemo iznad potencijal­ne stope rasta, koja je negdje oko 1,7%, što je nisko za rješavanje nagomilani­h problema – dodaje Lovrinčevi­ć. Potencijal­nu stopu rasta Hrvatska ne može dizati ni kroz veću zaposlenos­t ni kroz zaduživanj­e jer radna snaga odlazi van, a javni je dug previsok pa jedini prostor za napredak ostaje kroz rast proizvodno­sti, odnosno širok spektar reformi. – Zadržavamo pozitivan trend, solidan rast i smanjenje udjela javnog duga što je posebno važno u svjetlu najava da bismo brzo aplicirali za ulazak u eurozonu. Politička neizvjesno­st mogla bi izazvati zabrinutos­t financijsk­ih krugova i rejting-agencija tako da se pozitivni ekonomski pokazatelj­i ne nagrade poboljšanj­em rejtinga – ističe Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Lani je nezaposlen­ost padala zbog iseljavanj­a, sad bi trebala uslijediti nova radna mjesta

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia