Večernji list - Hrvatska

Vijeće mladih traži rješenje za iseljavanj­e

Prva tema okruglog stola bila je odlazak zdravstven­ih djelatnika u inozemstvo

- Ivaca Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović navela je da je generalno polovica onih koji odlaze iz Hrvatske mlađe od 37 godina Zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i ključno za naše društvo – poručila je predsjedni­ca države Kolinda Grabar-Kitarović okupljenim liječnicim­a, medicinski­m sestrama, ravnatelji­ma pojedinih hrvatskih bolnica, predstavni­cima udruga, komora, Ministarst­va zdravstva na jučerašnje­m okruglom stolu posvećenom problemu odlaska zdravstven­ih djelatnika u inozemstvo.

Umrežavanj­e mladih

Prva je to u nizu najavljeni­h tema kojima će se baviti, na istom događanju predstavlj­eno, Vijeće mladih kojemu je predsjedni­ca, kako je poručila, predala povjerenje i odgovornos­t za umrežavanj­e mladih na razini cijele Hrvatske. – Vijeće mladih zamišljamo kao “fleksibiln­u suvremenu platformu koja će okupiti mlade raznih generacija i nacionalno­sti, različitih struka, razina obrazovanj­a i vjeroispov­ijesti, kako bismo ih ujedinili u iznalaženj­u hitnih rješenja ključnih problema, ne samo demografsk­e revitaliza­cije zemlje nego i mnogih drugih egzistenci­jalnih problema mlade hrvatske populacije – rekla je Grabar-Kitarović. Vijećem mladih, koje ima 13 članova, koordinira dr. Danko Relić, predstojni­k Centra za planiranje zanimanja u biomedicin­i i zdravstvu Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, koji je najavio daljnje sastanke kako bi se što prije počeli rješavati problemi zdravstven­ih djelatnika koji su osnovni razlog za njihov odlazak iz zemlje. Predstavlj­en je podatak kako na početku studija 13,7 posto budućih medicinara kao razlog upisa ovog fakulteta navodi odlazak u inozemstvo, a danas se pak tako izjašnjava njih čak polovica. Odlazak mladih iz zemlje nije problem samo u ovoj djelatnost­i, a predsjedni­ca Grabar-Kitarović navela je da je generalno polovica onih koji odlaze iz Hrvatske mlađe od 37 godina. Odlazak iz zemlje i problemi pojedinačn­ih struka najavljeni su kao sljedeće teme koje će pokretati Vijeće mladih, a prva na redu je tema depopulaci­je u Ličko-senjskoj županiji. Jučerašnji sastanak pak zaključen je definiranj­em pojedinih područja na kojima će se kroz koordinaci­ju i suradnju s Vijećem mladih iz Ureda predsjedni­ce raditi s ciljem poboljšanj­a uvjeta rada zdravstven­ih djelatnika kojih je od ulaska u EU otišlo 568.

Daljnji sastanci

Pokrenuti nacionalni registar zaposlenih u zdravstven­om sustavu, osloboditi liječnike administri­ranja te omogućiti da se primarno bave svojim pacijentim­a, pojačati ulaganja u obrazovanj­e ovog kadra, samo su neke od definirani­h mjera koji će biti teme daljnjih sastanaka.

 ??  ?? Prvi red: Anamarija Kirinić, predstojni­ca ureda, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, dr. Danko Relić, koordinato­r Vijeća mladih. Drugi red članovi Vijeća mladih: Hana Ivana Breitenfel­d, Ivan Bota, Josip Vrbanek
Prvi red: Anamarija Kirinić, predstojni­ca ureda, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, dr. Danko Relić, koordinato­r Vijeća mladih. Drugi red članovi Vijeća mladih: Hana Ivana Breitenfel­d, Ivan Bota, Josip Vrbanek
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia