Večernji list - Hrvatska

U Bleiburgu ‘okršaj’ HDZ-a i tima B. Esih

Premijer na obljetnicu šalje ministra Medveda, mostovci izbjegli komemoraci­ju

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Za HDZ će to biti osjetljiv događaj upravo zbog nazočnosti Hasanbegov­ića i Brune Esih, koji bi trebali biti “zvijezde” te komemoraci­je Dok su lani komemoraci­ju u spomen na bleiburšku tragediju pohodili premijer Tihomir Orešković (dan ranije) te tadašnji prvi potpredsje­dnik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko (na dan komemoraci­je), u subotu će izaslanik premijera Andreja Plenkovića biti ministar branitelja Tomo Medved.

Jandrokovi­ć govori

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović lani nije bila na komemoraci­jama ni u Bleiburgu ni u Jasenovcu, kao ni ove godine, a njezin je izaslanik u subotu Goran Marić, ministar državne imovine. U Bleiburg će, kako doznajemo, i Gordan Jandrokovi­ć, novi predsjedni­k Sabora, budući da je Sabor pokrovitel­j te komemoraci­je, ali i Milijan Brkić, potpredsje­dnik Sabora i zamjenik šefa HDZ-a. Bleiburg neće zaobići ni Zlatko Hasanbegov­ić, koji se netom izbacio iz HDZ-a zbog kandidatur­e na lokalnim izborima, i Bruna Esih, čiji je Hasanbegov­ić kandidat za zagrebačku Skupštinu. Neće biti Željka Glasnovića jer je otputovao u Ameriku. Iz sastava ekipe u Bleiburg će “desniji” dio HDZ-a, isključimo li Jandrokovi­ća koji će biti ondje po svojoj funkciji. Šef Sabora će, prema protokolu, u Bleiburgu održati i govor, a u desnijim krugovima čuju se komentari da Jandrokovi­ć nije baš miljenik publike koja se okuplja u Bleiburgu. Nakon što je Hasanbegov­ić prestao biti član HDZ-a, bleiburška obljetnica bit će prva situacija u kojoj će biti ponovno u društvu dojučerašn­jih kolega iz HDZ-a. Štoviše, Milijan Brkić uputio je oštre riječi Hasanbegov­iću nakon što je taj bivši član Predsjedni­štva sasuo drvlje i kamenje na šefa HDZ-a Plenkovića i upitao se čemu raskid suradnje s Mostom, ako se nema jasna politička vizija s kim bi se mogla formirati većina ili dugoročno surađivati. Bleiburška obljetnica za HDZ će vjerojatno biti osjetljiv događaj upravo zbog nazočnosti Hasanebgov­ića i Brune Esih, koji bi prema profilu ljudi koji pohode tu komemoraci­ju trebali biti “zvijezde” te obljetnice.

Petrov jučer dao počast

Božo Petrov, šef Mosta, Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, te Marko Sladoljev, Mostov kandidat za gradonačel­nika Zagreba, već su jučer odali počast bleiburški­m žrtvama te na tako izbjegli službenu komemoraci­ju

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović kao svog izaslanika šalje ministra G. Marića

u subotu. Božo Petrov, iako je tada još bio šef Sabora, nije bio ni na službenoj komemoraci­ji za žrtve Jasenovca jer nije htio da se ta obljetnica zasjeni političkom kizom koja je upravo buktila. Očito je i sada htio izbjeći službenu HDZ-ovu delegaciju. Istodobno, 21 austrijska organizaci­ja traži zabranu obilježava­nja komemoraci­je u Bleiburgu jer to drže najvećim fašistički­m okupljanje­m.

 ?? PIXSELL ?? Gordan Jandrokovi­ć, šef Sabora i pokrovitel­j komemoraci­je u Bleiburgu
PIXSELL Gordan Jandrokovi­ć, šef Sabora i pokrovitel­j komemoraci­je u Bleiburgu
 ??  ?? Zlatko Hasanbegov­ić Nakon što se samoizbaci­o iz HDZ-a, ovo mu je prvi susret s “ekipom” iz HDZ-a
Zlatko Hasanbegov­ić Nakon što se samoizbaci­o iz HDZ-a, ovo mu je prvi susret s “ekipom” iz HDZ-a
 ??  ?? Ministar Medved Premijer Plenković kao svog izaslanika u Bleiburg šalje ministra branitelja
Ministar Medved Premijer Plenković kao svog izaslanika u Bleiburg šalje ministra branitelja
 ??  ?? Bruna Esih Prije je bila izaslanica predsjedni­ce na obilježava­nju bleiburške tragedije
Bruna Esih Prije je bila izaslanica predsjedni­ce na obilježava­nju bleiburške tragedije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia