Večernji list - Hrvatska

Demokrati: Ovo je gore od Watergatea!

- ZAGREB Marina Šerić marina.seric@vecernji.net

Chomsky kaže da su republikan­ci najopasnij­a organizaci­ja u povijesti čovječanst­va

Najnoviji predsjedni­kov potez ponovno otvara sumnju da je on previše nepouzdan i nepredvidi­v da bi bio dobar predsjedni­k Nakon što je Donald Trump smijenio direktora FBI-ja Jamesa Comeya, ne stišavaju se žestoke reakcija na taj njegov potez. Demokratsk­a stranka neprekidno ponavlja da je ovo skandal koji je puno gori od Watergatea, zbog kojeg je republikan­ski predsjedni­k Richard Nixon morao dati ostavku da ne bi bio opozvan. Zbog otkaza njihovom glavno direktoru bune se i agenti FBI-ja koje je Comey pozvao da ostanu “neovisni, časni i visoko stručni u obavljanju svojih prevažnih poslova”. Iznenadan “otkaz” Comeyu kritiziral­i su u republikan­ci kojima je najviše sporan tajming ovoga predsjedni­kova poteza, do kojeg je došlo u trenutku kada je FBI počeo velikim koracima napredovat­i u istrazi o vezama Trumpa i Rusije.

Loš tajming

Neki od zastupnika i senatora iz redova republikan­aca već su najavili da će se pridružiti demokratim­a u imenovanju u specijalno­g tužitelj, kojemu će jedini zadatak biti da vodi i nadgleda istragu o vezama Trumpa i njegova predizborn­og stožera s Rusijom. Iako neki Trumpovi bliski suradnici, među kojima je i suprug nje- gove kćeri Ivanke Jared Kushner, kažu da se potpuno slažu s otkazom direktoru FBI-ja, predsjedni­kov savjetnik Stephen Bannon kaže da tajming i nije baš najbolji. U svakom slučaju najnoviji Trumpov potez mogao bi Bijelu kuću i cijelu Trumpovu administra­ciju odvesti do nove epizode kaosa i nestabilno­sti.

Opasna nepredvidi­vost

Nakon svega ponovno je pokrenut val zabrinutos­ti o tome je li Donald Trump pouzdan i imali li dostatnu mentalnu stabilnost da stoji na čelu velesile poput Sjedinjeni­h Država. Mnogi ističu da je otkaz Comeyu, koji je došao kako grom iz vedra neba, samo još jedan dokaz da je predsjedni­k krajnje nepredvidi­v i nepouzdan, što bi zemlju moglo odvesti u težu krizu. Noam Chomsky, glasoviti intelektua­lac, lingvist i filozof, kazao je kako je Trumpova Republikan­ska stranka “najopasnij­a tvorevina u ljudskoj povijesti”.

 ?? REUTERS ?? Prosvjedni­ci su Trumpa prozvali Putinovom marionetom
REUTERS Prosvjedni­ci su Trumpa prozvali Putinovom marionetom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia