Večernji list - Hrvatska

Za hodanje pistom bez liječničke potvrde kazna od 75 tisuća eura

- Scena@vecernji.net

U Francuskoj u listopadu na snagu stupa zakon po kojem manekenke ne mogu raditi bez potvrde da su zdrave te da nisu neuhranjen­e

Danijela Goreta Modna je industrija godinama izložena optužbama da ugrožava zdravlje mladih zbog nerealnih kriterija o težini potrebnoj za posao modela. Čini se prošlo je vrijeme kada je vrijedila izreka da “nikad ne možeš biti previše bogat ni suviše vitak”.

Posebne oznake za reklame

Naime, manekenke u Francuskoj morat će priložiti liječničku potvrdu da su zdrave ako žele raditi jer je donesen zakon koji zabranjuje rad ekstremno mršavim osobama. Poduzet će se i druge mjere, i to počevši od 1. listopada, na osnovi kojih će se zahtijevat­i da u časopisima, reklamama i na internetsk­im stranicama oznakom “photograph­ie retouchée” bude jasno označeno ako su fotografij­e obrađene. Liječnike se potiče da obrate posebnu pozornost na indeks tjelesne mase manekenki, koji je pokazatelj stupnja uhranjenos­ti, a izračunava se uzimajući u obzir dob, visinu i težinu osobe. Međutim, za razliku od sličnih zakona u Italiji i Španjolsko­j, od manekenki se neće zahtijevat­i da postignu određeni minimalni BMI (indeks tjelesne mase).

Omjer dobi, visine i težine

Svjetska zdravstven­a organizaci­ja smatra da je osoba čiji je BMI manji od 18,5 pothranjen­a, ispod 18 neuhranjen­a, a ako je manji od 17, ekstremno neuhranjen­a. Prosječna manekenka visoka 1,75 cm i teška 50 kg ima BMI 16. Nakon uvođenja novih pravila, francuski ministar zdravstva rekao je da im je cilj spriječiti anoreksiju tako što će zaustaviti promicanje nedostižni­h ideala ljepote. S obzirom na pariško vodstvo u modnoj industriji, odluke prihvaćene 2015. koje su tek su sada stupile na snagu vjerojatno će imati velik utjecaj na cijeli svijet. Naravno, postojat će i visoke kazne za sve koji se ne budu pridržaval­i novih pravila. Manekenke koje ne prilože važeće potvrde mogle bi dobiti kaznu od 75 tisuća eura, a zaposlenic­ima će prijetiti zatvorska kazna do šest mjeseci. Oni koji na fotografij­ama ne označe da su obrađene, suočit će se s kaznom od 37 tisuća eura.

 ??  ?? Niz odredbi Od 1. listopada i fotografij­e u magazinima morat će nositi oznaku da su fotošopira­ne
Niz odredbi Od 1. listopada i fotografij­e u magazinima morat će nositi oznaku da su fotošopira­ne
 ??  ?? Na setu U filmu glumi grubijana Triggera, a i prije je glumio u filmu “Šifra U.N.C.L.E.”
Na setu U filmu glumi grubijana Triggera, a i prije je glumio u filmu “Šifra U.N.C.L.E.”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia