Večernji list - Hrvatska

Ćorić pregazio prvog tenisača svijeta

Borna je za sat i pol svladao Andyja Murraya sa 6:3, 6:3 i napravio veliki iskorak

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Prema sadašnjoj računici osigurao je skok od najmanje 18 mjesta i dolazak na 41. mjesto ATP liste. Borna je u srpnju 2015. godine bio 33.

Prvi put u 16-godišnjoj povijesti tog turnira jedan sretni gubitnik iz kvalifikac­ija prošetao se do četvrtfina­la ATP Mastersa u Madridu. Pošlo je to za rukom našem 20-godišnjaku Borni Ćoriću koji je, uz ostalo, jučer u osmini finala za sat i pol svladao prvog tenisača svijeta Andyja Murraya sa 6:3, 6:3. Borna je jednom već pobijedio Britanca, u Dubaiju 2015., u četvrtfina­lu, no tada je Murray bio treći na ATP listi. Sada je Ćorić doslovce izbacio prvog tenisača svijeta. Borna je tako osigurao veliki napredak na ATP listi. Prema sadašnjoj računici osigurao je skok od najmanje 18 mjesta i dolazak na 41. mjesto ATP liste. A to uopće nije daleko od njegova najboljeg plasmana - 33. mjesta iz srpnja 2015. godine. Tim je značajnija jučerašnja potvrda da će Borna svakako nastupiti na ovogodišnj­em umaškom Croatia Openu (od 17. do 23. srpnja).

Prvi ATP nastup, prve pobjede

– Jako sam sretan što ću ponovno zaigrati u Umagu. Bez dvojbe, to mi je najdraži turnir u kalendaru. Doma sam, uvijek imam sjajnu podršku i uživam s obitelji i prijatelji­ma. I uvjeti na terenu mi odgovaraju, zaista obožavam igrati u Stella Marisu. Zbog toga mi je prošle godine bilo posebno žao što mi reprezenta­tivne obveze (gostovanje u Portlandu – op. a.) nisu dopuštale da dođem. Vidimo se u Umagu! – poručio je jedan od najboljih mladih tenisača današnjice. Iako ima tek 20 godina, Borna je već uspio stvoriti duboku vezu s Umagom. Ondje je kao 16-godišnjak 2013. prvi put nastupio u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira, kada je doživio tijesan poraz od Zeballosa. Godinu dana poslije protiv Roger-Vasselina i Zeballosa došao je do svojih prvih pobjeda na ATP Touru. Tadašnji četvrtfina­lni triler protiv Fogninija (koji također dolazi u Umag), koji je Borna ipak izgubio, pamtimo kao jedan od najboljih mečeva odigranih posljednji­h godina u Umagu. U četvrtfina­lu je igrao i 2015. kada je od njega bio bolji Španjolac Roberto Bautista Agut.

Među najboljim igračima

Ćorić se sljedeći tjedan vraća u Top 50, a njegov plasman zasigurno bi bio mnogo bolji da nije bilo prošlogodi­šnje ozljede koljena. Zbog operacije je propustio završna tri mjeseca sezone, a ove je godine u Marrakechu već stigao i do svojeg prvog naslova. Tim je trijumfom samo potvrdio da mu je mjesto među najboljim mladim igračima svijeta te da je on, uz Alexandera Zvereva, jedan od predvodnik­a nove generacije. Stoga ni njegov plasman na Masters igrača do 21 godine u Milanu, turnir najbolje osmorice koji ATP ove godine organizira prvi put, ne bi trebao biti upitan. Ćorić će s bodovima osvojenim na jakom turniru u Madridu (nagradni fond 6,408.230 eura) dodatno učvrstiti svoje drugo mjesto (iza Zvereva, a ispred Chunga i Escobeda) u poretku za to natjecanje koje će se početkom studenoga održati u Milanu.

Borna je lani preskočio Umag zbog gostovanja hrvatske reprezenta­cije u Portlandu (SAD)

 ??  ?? Borna Ćorić vraća se u Umag kao tenisač koji je već osvojio svoj prvi ATP naslov (u Maroku). Na Goranovu stadionu tražit će novi trofej
Borna Ćorić vraća se u Umag kao tenisač koji je već osvojio svoj prvi ATP naslov (u Maroku). Na Goranovu stadionu tražit će novi trofej

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia