Večernji list - Hrvatska

Koliko vrijede djeca? 1,5 % BDP-a

Hrvatska se nalazi na dnu EU po izdvajanji­ma za djecu i obitelj

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Hrvatska za djecu i obitelj izdvaja samo 155 eura po stanovniku, a Slovenija više nego dvostruko od nas, 337 eura, govori Pokos Hrvatska je na začelju Europske unije po izdvajanji­ma za djecu i obitelj zajedno s Rumunjskom, Bugarskom, Litvom i Letonijom, što je samo još jedan pokazatelj da u ovoj državi djeca još nisu prioritet niti se smatraju ulaganjem u budućnost. Hrvatska za djecu i obitelj izdvaja 155 eura po stanovniku godišnje, a EU u prosjeku za obiteljske i dječje naknade izdvaja 651 euro po stanovniku. Podaci su to Eurostata, objavljeni u povodu današnjeg Međunarodn­og dana obitelji.

Slovaci i Mađari ispred nas

Najviše u EU za obitelj i djecu izdvajaju Luksemburg s 3090 eura po stanovniku, Danska s 1668 eura i Švedska – 1368 eura. Demograf s Instituta Ivo Pilar Nenad Pokos ističe da podaci Eurostata iz 2014., a nije bolja situacija ni danas, pokazuju da revitaliza­cija zemlje još ne zauzima adekvatno mjesto u državnim prioriteti­ma. – Ne možemo se, naravno, mjeriti s najrazvije­nijim članicama EU poput Luksemburg­a, Danske ili Švedske, ali moramo se zabrinuti uspoređuju­ći se s članicama koje imaju podjednak BDP po glavi stanovnika kao mi. Nadležne se mora pitati zašto Hrvatska za djecu i obitelj izdvaja samo 155 eura po stanovniku, a Slovenija više nego duplo; 337 eura, Mađarska 250 eura, Estonija 244 eura ili Slovačka 234 eura – napominje Pokos.

Irska 4,9 mlrd. € daje djeci

U EU se u prosjeku za djecu i obitelj izdvaja 2,4% ukupnog BDP-a, a u nas tek 1,5%. Uspoređuju­ći apsolutni iznos izdvajanja, Slovenija s upola manje stanovnika izdvaja 695 milijuna eura, a mi 656 milijuna eura. Irska, od koje smo prije 15 godina imali više stanovnika, 2014. za djecu i obitelj izdvojila je 4,9 milijardi eura ili 2,5% BDP-a, ističe Pokos. Dok ne shvatimo, kaže, da ulaganje u djecu nije trošak nego investicij­a u buduću radnu snagu, suočavat ćemo se sa snižavanje­m nataliteta, intenzivni­m iseljavanj­em, nedostatko­m priljeva mladih radnika...

 ??  ?? Koga treba čuditi što se rađa sve manje djece uz institucio­nalnu i financijsk­u nebrigu države?
Koga treba čuditi što se rađa sve manje djece uz institucio­nalnu i financijsk­u nebrigu države?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia