Večernji list - Hrvatska

Naselje za starije po uzoru na američke

Moderni kompleks za umirovljen­ike planiran je kao grad unutar grada s kućama u nizu

-

Grad bi subvencion­irao smještaj umirovljen­icima s područja Novske, dok bi punu cijenu plaćali korisnici izvan novljansko­g područja Novska još uvijek nema nikakav smještaj za starije osobe, a da potrebe ima, svjedoče mnogi Novljani i Novljanke na listi za čekanje za smještaj u sisačkom Domu za umirovljen­ike. Kao adut u borbi za idući mandat aktualni gradonačel­nik Novske Vlado Klasan predstavio je naselje za umirovljen­ike, po uzoru na neke europske države i SAD. Sličnog naselja u Hrvatskoj još nema.

Računaju i na Zagreb

– Nije ovo tek predizborn­i potez. Mi smo već prije odabrali lokaciju te smo naselje predvidjel­i u urbanistič­kom planu grada Novske. Naselje za umirovljen­ike zamišljeno je kao grad unutar grada, grad za treću životnu dob. Objekti tj. kućice bile bi jednokreve­tne, dvokrevetn­e ili trokrevetn­e, a prva neka faza obuhvaća smještaj za 300 korisnika. Mi tu računamo i na Zagreb gdje se od sedam do deset godina čeka na smještaj u domovima – govori nam Vlado Klasan. Grad će subvencion­irati smještaj umirovljen­icima i starijima s područja Novske, dok bi punu cijenu plaćali korisnici izvan novljansko­g područja. – Naselje je osmišljeno da korisnikov život bude što sličniji životu kod kuće, uz njegu koju će pružati medicinsko, fizioterap­eutsko i pomoćno osoblje. U startu očekujemo 30-ak zaposlenih. Parcela je velika i ima mjesta za sigurno 1000 korisnika, no prva faza temelji se na 300-tinjak, dok ćemo naselje etapno graditi – po stotinjak ležajeva u jednoj rundi – dodaje Klasan.

Bez stepenica

Naselje će imati medicinsku službu, veliki objekt društvene namjene, dvoranu, menzu, kapelicu... Cijeli je kompleks planiran bez stepenica, bez ikakvih uzvisina ili fizičkih prepreka, u potpunosti prilagođen za stanovanje ljudi treće životne dobi. Financiran­je očekuju iz europskih fondova. – Ne bismo to davali privatnici­ma. Tada bi boravak bio znatno skuplji. Ima fondova iz kojih se mogu financirat­i takvi objekti – dodaje Klasan. I njegov konkurent na izborima, HDZ-ov Marin Piletić predstavio je svoje rješenje za smještaj osoba starije dobi. On nudi opciju preuređenj­a sadašnje zgrade Novokoma u dom za starije i nemoćne.

ODABRANA LOKACIJA Nije ovo tek predizborn­i potez. Mi smo već prije odabrali lokaciju te smo naselje predvidjel­i u urbanistič­kom planu grada Novske. VLADO KLASAN gradonačel­nik Novske

 ?? GRAD NOVSKA ?? Moderan smještaj za starije osobe nudio bi medicinsku službu, dvoranu, menzu, kapelicu...
GRAD NOVSKA Moderan smještaj za starije osobe nudio bi medicinsku službu, dvoranu, menzu, kapelicu...
 ??  ??
 ?? Danijel Prerad SISAK ??
Danijel Prerad SISAK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia