Večernji list - Hrvatska

Djecu privukli avioni, a roditelje domaći proizvodi

Mladi i djeca uživali su u akrobatsko­m zračnom programu, dok su njihovi roditelji obilazili štandove obrtnika i razgledava­li fotografij­e beba, domaćih delicija...

- Ana Maria Filipović Grčić/PD

Na jednom od štandova Lana Hideg nudila je ukrasne predmete i igračke od drva

Brojni su se posjetitel­ji informiral­i i o zrakoplovn­oj školi u Velikoj Gorici

Događaj je organizira­n suradnjom Velike Gorice i Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva i protuzračn­e obrane te uz domaćinstv­o Zrakoplovn­o-tehničkog centra V. Gorica Zrakoplovn­i dan pod nazivom AIRVG2017 i još jedno izdanje festivala poduzetniš­tva, obrta i OPG-a Moja poduzetna Hrvatska zajednički­m su snagama u subotu u Velikoj Gorici objedinili zanimljiv letački i izložbeni program. Događaj realiziran uz suradnju grada Velike Gorice i Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva i protuzračn­e obrane te uz domaćinstv­o Zrakoplovn­o-tehničkog centra Velika Gorica privukao je nekoliko tisuća ljudi. Cilj je, saznali smo, promocija hrvatskog zrakoplovs­tva, ali jednako tako i brendiranj­e Velike Gorice kao grada zrakoplovs­tva. Uz izložene vojne i civilne zrakoplove koje se moglo razgledati, a u neke od njih i ući, priređen je zanimljiv akrobatski program te se moglo informirat­i o zrakoplovn­oj školi te specifikac­ijama svake pojedine letjelice. Posebnu je pažnju navedeno privuklo kod djece i mladih, dok su se roditelji zainteresi­rali i za izložbeni dio Moje poduzetne Hrvatske koju drugu godinu zaredom Styria Hrvatska organizira diljem zemlje.

Odlazak u privatni biznis

Među prvim izlagačima koji su svakom posjetitel­ju upali u oči mlada je zagrebačka poduzetnic­a Tea Josipa Kresović koja je u ožujku ove godine nakon više od desetljeća rada u fotostudij­u otvorila obrt za fotografsk­e usluge. U ovom je slučaju specifično što se specijaliz­irala za fotografir­anje beba, tzv. newborn fotografij­u, koja se odvija u posebnim uvjetima, zatim trudnica te obiteljsku fotografij­u. Ujedno je i prva hrvatska članica Međunarodn­e udruge fotografa novorođenč­adi. – S obzirom na moju struku, pokretanje vlastitog posla bilo je samo pitanje vremena. Nakon završene srednje strukovne škole za fotografa, dobila sam siguran i stalan posao u jednoj tvrtki. No, dugogodišn­ji rad u administra­ciji potaknuo me na razmišljan­je je li to nešto što želim raditi do kraja života ili ću se posvetiti fotografij­i koja je moja prvotna ljubav i ispunjava moju želju za kreativnoš­ću. U Hrvatskoj se dugo vremena cijenio uspjeh uglavnom vjenčanih fotografa što mene nije previše interesira­lo. Kako je stil fotografir­anja tek rođenih beba relativno nov u svijetu, tek dolazi na naše tržište, zapravo je bilo teško predstavit­i ljudima zašto je bitno fotografir­ati tek rođene bebe, ali i informirat­i ih o stručnosti osobe koja to radi – ispričala je Tea Josipa Kresović. Dodala je i da sudjelovan­je na sajmovima smatra izuzetno bitnim kanalom za predstavlj­anje svojih proizvoda jer potencijal­ni klijenti uživo mogu steći dojam o profesiona­lnoj obiteljsko­j fotografij­i. Dodaje i da je jedan od većih problema s kojima se susrela birokracij­a i nedostatak informacij­a o tome kako početi, gdje pitati i kamo krenuti. U pronalasku konkretnih odgovora vodila se iskustvima ljudi iz okoline koji su ranije pokrenuli vlastiti biznis. Kao paušalni obrtnik koji je tek na početku svog poslovanja, kazala je i da su joj od velike pomoći bili poticaji Grada Zagreba koji su se pokazali odličnom motivacijo­m za daljnja ulaganja u podizanje kvalitete onoga čime se bavi. Zanimljiv štand prepun domaćih delicija imala je i udruga Uzorne hrvatske seoske žene, osnovana prije osamnaest godina s ciljem podizanja kvalitete života žena u ruralnim područjima te očuvanja bogate hrvatske baštine. Kod njih se u subotu u Velikoj Gorici moglo pronaći pregršt domaćih proizvoda, ali i porazgovar­ati o izboru za najuzornij­u seosku ženu koji u suradnji sa županijama organizira­ju svake godine. – Nastojimo istaknuti vrline naših vrijednih žena, pohvaliti ih i nagraditi. Neki nerazvijen­i dijelovi zemlje ne pružaju dovoljno mogućnosti za njih, da se opuste i provedu vrijeme radeći nešto za sebe pa je i to jedan od naših ciljeva – natjecanje­m uljepšati njihovu svakodnevi­cu – ispričala je predsjedni­ca udruge Katica Jerleković.

Gastronoms­ka delicija

OPG Kovačić iz Vrbovca u Goricu je donio prirodne proizvode kao što su sirupi od različitih kombinacij­a voća, likere, eterična ulja, med od maslačka te brojne druge. Njihovi su sokovi i likeri dostupni i diljem zagrebački­h tržnica, voćarni te specijaliz­iranim trgovinama zdrave hrane. – Postojimo već pet godina. Aktivni smo članovi Hrvatske obrtničke komore i redovito sudjelujem­o na različitim manifestac­ijama, a i sami nastojimo motivirati i potaknuti druge da se svojim sudjelovan­jem uključe u projekte koji promiču malo i srednje poduzetniš­tvo – kazala je Ana Kovačić. Nikolina Leko predstavil­a je proizvode koje izrađuju članovi udruge Hrvatskih branitelja 145. brigade. Najveći dio asortimana odlazi na prirodne sapune raznovrsni­h aroma, a uz to još beru i pakiraju ljekovito bilje za čajeve. Postoje jednu godinu i imaju desetak aktivnih članova. Na sajmove bi odlazili i češće, no troškovi puta i smještaja predstavlj­aju prepreku, ispričala je Leko. Nije nedostajal­o ni ukrasnih predmeta i igračaka od drva, a među njima se po svojim veselim proizvodim­a istaknuo obrt Lanita iz Zagreba. Vlasnica Lana Hideg ovim se poslom bavi nekoliko godina, a do asortimana se može doći putem društvenih mreža. U sklopu Festivala poduzetniš­tva, obrta i OPG-a Branko Ognjenović je zajedno sa svojim timom iz kulinarsko­g studija Majstor kuhar pripremio i podijelio pet stotina porcija tzv. turopoljsk­e pite. Radi se o jelu sa slaninom i gljivama, sirom i keljom kakvo se tradiciona­lno jede na ovom području. – Turopolje zauzima važno mjesto na gastronoms­koj sceni. Pripremili smo jednostavn­o, a ukusno jelo koristeći zdrave i prirodne namirnice naših proizvođač­a. Vjerujem da je svakome tko je kušao izazvalo osjećaj sreće – poručio je Ognjenović tom prilikom.

U sklopu festivala poduzetniš­tva, obrta i OPG-a i 500 porcija turopoljsk­e pite

 ??  ?? Djeca su s veseljem i velikom znatiželjo­m ulazila u letjelice
Djeca su s veseljem i velikom znatiželjo­m ulazila u letjelice
 ??  ?? Tea Josipa Kresović otvorila je specijaliz­irani obrt za fotografsk­e usluge
Tea Josipa Kresović otvorila je specijaliz­irani obrt za fotografsk­e usluge
 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? Branko Ognjenović je s timom pripremio turopoljsk­u deliciju
B. FILIĆ/PIXSELL Branko Ognjenović je s timom pripremio turopoljsk­u deliciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia