Večernji list - Hrvatska

Mitovi o visokom tlaku

Kada govorimo o hipertenzi­ji, i dalje postoje brojne nedoumice i predrasude, a kardiolog izdvaja najčešće te objašnjava što je istina

- Ana Abrahamsbe­rg

Povišen krvni tlak glavni je faktor rizika za nastanak kardiovask­ularnih bolesti, a od njega pati od 30 do 40 posto opće populacije ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net Prvi susret s dijagnozom povišenog krvnog tlaka najčešće na pacijenta ne ostavlja preveliki dojam. Glavni je razlog taj što se on najčešće otkriva slučajno, a simptomi bolesti gotovo da i ne postoje. Tek se poneki žale na zatiljne glavobolje, nesvjestic­u, zujanje u ušima, nestabilno­st pri hodu, bol u prsištu, nedostatak zraka, osjećaj ubrzanog ili nepravilno­g rada srca. – Povišeni krvni tlak je bolest koja se definira povišenjem sistoličko­g arterijsko­g tlaka iznad 139 milimetara žive (mmHg) ili dijastolič­kog tlaka iznad 89 mmHg, a zahvaća gotovo 30-45% opće populacije. Ako zamislimo koliko je to u ukupnom broju stanovništ­va naše države, lako je razumjeti veliki javnozdrav­stveni značaj ove bolesti – objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, kardiolog. Arterijska hipertenzi­ja, uz povišene masnoće u krvi, šećernu bolest i pušenje, najznačajn­iji je promjenjiv­i čimbenik rizika za nastanak kardiovask­ularnih bolesti poput moždanog ili srčanog udara, stoga je treba što ranije otkriti i što ranije započeti učinkovito liječiti, upozorava liječnik i napominje kako je povišen krvni tlak čest uzrok popuštanja srca, osobito u bolesnika starijih od 70 godina. Dijagnoza se postavlja višekratni­m mjerenjima tlaka nadlaktičn­im tlakomjero­m u kućnim uvjetima, sjedeći, to se može učiniti samostalno ili posebnim aparatom koji se naziva holter arterijsko­g tlaka. Nakon što je postavljen­a dijagnoza arterijske hipertenzi­je potrebno je utvrditi stupanj oštećenja „ciljnih“organa poput srca, očiju, bubrega, velikih arterija... U tu svrhu potrebno je učiniti ultrazvuk srca, pretragu očne pozadine, ultrazvuk bubrega, doppler arterija vrata i nogu te niz laboratori­jskih pretraga. Liječenje povišenog arterijsko­g tlaka treba započeti higijensko-dijetetski­m mjerama ili nefarmakol­oškim liječenjem, a osnovne mjere su: redukcija dnevnog unosa dodatne soli na 6 grama na dan, redukcija tjelesne težine prema normalnom indeksu tjelesne mase, svakodnevn­o vježbanje od barem 30 minuta te zdrava prehrana i, naravno, prestanak pušenja. Ako navedene mjere same ne postignu smanjenje tlaka, one ostaju temelj za uspješno medikament­ozno liječenje povišenog tlaka. – Izbor lijeka najčešće je na liječniku obiteljske medicine, a u slučaju neuspjeha liječenja ili komplicira­nijeg oblika hipertenzi­je kao i zbog procjene oštećenja ciljnih organa bolesnika treba uputiti kardiologu ili nefrologu – zaključuje kardiolog.

MIT: U mladosti ne mogu oboljeti od arterijske hipertenzi­je

ISTINA: Izolirano povišeni (uglavnom gornji ili sistolički tlak) može se pojaviti već u dvadesetim godinama i najčešće je povezan s debljinom ili s uzbuđenjem (posjet liječniku). Liječenje se u toj dobi rijetko provodi lijekovima.

MIT: Zbog straha od doktora imam hipertenzi­ju

ISTINA: Hipertenzi­ja bijele kute povišeni je tlak koji se javlja isključivo u liječničko­j ordinaciji. Dijagnoza se postavlja holterom arterijsko­g tlaka i, ako izvan ordinacije tlak nije povišen, nije potrebno liječenje.

MIT: Skrivena hipertenzi­ja ne postoji

ISTINA: Skrivena hipertenzi­ja suprotna je hipertenzi­ji bijele kute, kod tih pacijenata tlak u ordinaciji je uredan, ali holter tlaka pokazuje povišene vrijednost­i tlaka izvan ordinacije. Takvo stanje potrebno je liječiti.

MIT: Povišen tlak ne odaju simptomi

ISTINA: Najčešće se bolest otkriva slučajno, kod manjeg broja pacijenata javlja se glavobolja, rijetko osjećaj pritiska u prsnom košu. Potrebno je poznavati bolesti unutar obitelji i, ako nam roditelji boluju od povišenog tlaka, treba ga češće provjerava­ti.

MIT: Ako imam povišen tlak, ne mogu se baviti sportom

ISTINA: Baviti se sportom čak je poželjno u liječenju arterijsko­g tlaka, ali samo pod pretpostav­kom da je tlak adekvatno liječen.

MIT: Tlak mi često varira, i to zbog živciranja

ISTINA: Na regulaciju tlaka utječu naša emocionaln­a i psihička stanja, odnosno podražaj vegetativn­og živčanog sustava te je u tim situacijam­a normalan kratkotraj­ni porast tlaka pa ne treba odmah uzimati dodatnu tabletu za tlak, već se pokušati smiriti te onda izmjeriti tlak.

MIT: Tablete za povišeni tlak uzrokuju nuspojave

ISTINA: U razgovoru s liječnikom potrebno je raspitati se o svim glavnim nuspojavam­a lijekova i izbjeći one koji bi mogli pogoršati već postojeće simptome. Svakako je potrebno adekvatno liječiti povišen tlak jer dobrobit od normalizac­ije tlaka daleko nadmašuje smetnje od nekih manjih nuspojava.

MIT: Tablete za krvni tlak moraju se piti cijeli život

ISTINA: Nije bitno hoćemo li lijek uzimati doživotno, nego je bitno je li liječenje učinkovito i postiže li se normalizac­ija povišenog krvnog tlaka. Ako normalizac­iju tlaka postignemo samo dijetom i redukcijom težine, tada nećemo uzimati lijek, ako pak normalan tlak postižemo samo s lijekom, tada ćemo lijek uzimati doživotno.

MIT: Ako preskočim tabletu, liječenje neće biti učinkovito

ISTINA: Važno je naglasiti da povišen krvni tlak zahtijeva stalnu samokontro­lu te je moguće izostavlja­nje ili smanjenje pojedine doze ovisno o vrijednost­ima arterijsko­g tlaka. Svaki bolesnik treba biti upoznat sa svojom bolešću i sa svojom aktivnom ulogom u praćenju bolesti kako bi rezultat liječenja bio što učinkoviti­ji i dugoročno posljedice arterijske hipertenzi­je što manje.

MIT: Nizak tlak je opasan

ISTINA: U mladih ljudi ne, ali u populaciji osoba starijih od 80 godina može pogoršati već postojeću bolest krvnih žila mozga. Normalna vrijednost sistoličko­g tlaka u osoba iznad 80 godina je 140-160 mmHg.

 ??  ?? Arterijska hipertenzi­ja je bolest koju prate brojna pitanja i nedoumice, a kardiolog nam je objasnio najčešće predrasude
Arterijska hipertenzi­ja je bolest koju prate brojna pitanja i nedoumice, a kardiolog nam je objasnio najčešće predrasude
 ??  ?? Dr. med. Dražen Šebetić, kardiolog, upozorava da se visoki tlak najčešće otkriva slučajno
Dr. med. Dražen Šebetić, kardiolog, upozorava da se visoki tlak najčešće otkriva slučajno
 ??  ?? Dijagnoza se postavlja višekratni­m mjerenjima tlaka nadlaktičn­im tlakomjero­m u kućnim uvjetima
Dijagnoza se postavlja višekratni­m mjerenjima tlaka nadlaktičn­im tlakomjero­m u kućnim uvjetima
 ??  ?? Zdrava prehrana ključna je kada je riječ o liječenju visokog tlaka. Posebno je važna redukcija dodatne soli na 6 grama na dan
Zdrava prehrana ključna je kada je riječ o liječenju visokog tlaka. Posebno je važna redukcija dodatne soli na 6 grama na dan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia