Večernji list - Hrvatska

Zabranjuje se usmrćivanj­e u skloništim­a i stalno držanje pasa na lancu u dvorištima

STOP MALTRETIRA­NJU ŽIVOTINJA

- Jolanda Rak Šajn

Po ovom zakonu buduće će generacije ocjenjivat­i kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačk­o, kažu Prijatelji životinja jolanda.rak-sajn@vecernji.net Usmrćivanj­e životinja ne rješava problem napuštenih životinja. To je nehuman, neučinkovi­t i preskup postupak, tako da sam ja za “no kill” skloništa u kojima će se one mikročipir­ati, cijepiti, sterilizir­ati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremaju­ći ovaj zakon, pokazalo je da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja – kazao je jučer ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog novog zakona o zaštiti životinja, na koji se čekalo više od 10 godina.

Ne zna se pravi broj ubijenih

Nakon što je u siječnju konačno zabranjen uzgoj životinja zbog krzna, Vladino zeleno svjetlo za zakon s oduševljen­jem su dočekali zaštitari životinja, koji su tijekom javne rasprave dali više od 1000 primjedbi i komentara koje je Tolušićevo ministarst­vo uvažilo. Najveća novost zabrana je usmrćivanj­a napuštenih životinja te osnivanje no kill skloništa u svakoj županiji. Prema informacij­ama iz Ministarst­va poljoprivr­ede, kojemu “šinteraji” nisu imali obvezu dostavljat­i podatke, lani su u 28 skloništa usmrćene 633 životinje. Zbog bolesti ili ozljeda usmrćeno ih je 299 životinja, od kojih 71 mačka, a ostalo su psi, dok su 334 psa usmrćena zbog isteka zakonskih 60 dana obveznog držanja životinja u skloništu. No pretpostav­lja se da su brojke usmrćenja, “zapele” na lokalnoj razini, puno, puno veće. U cilju učinkovi- tijeg rješavanja problemati­ke napuštenih i izgubljeni­h životinja, skrbi za životinje i razvijanja svijesti o odgovornom posjedovan­ju kućnih ljubimaca, nakon što se zakon i donese, na području svake jedinice područne ili regionalne samouprave morat će se osnovati jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta.

Za 21 sklonište 11,5 mil. kn

Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanj­e napuštenih životinja, a povećava se i razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovom posjedovan­ju i korištenju. Sankcionir­ao bi se i spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostitelj­skim objektima... Inspekcijs­ki nadzor provodit će veterinars­ki odnosno poljoprivr­edni inspektori Ministarst­va poljoprivr­ede te komunalni redari, koji će po novome moći očitati i mikročipov­e s napuštenih pasa, dok jedinice lokalnih samouprava u proračunu moraju osigurati dovoljno sredstava za pružanje pomoći ozlijeđeni­m životinjam­a i rad skloništa za životinje (hranu, cijepljenj­e, liječenje) - 549 tisuća kuna po skloništu, odnosno ukupno 11,53 milijuna za 21 sklonište godišnje. Luka Oman, predsjedni­k udruge Prijatelji životinja, poziva političare da se, neovisno o političkim opredjelje­njima, zauzmu za veću zaštitu životinja. – Ističemo da je ovaj zakon interes Hrvatske koja se njime definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivat­i kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačk­o. Očekujemo u daljnjoj proceduri i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi zakon – kazao je Oman.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL, SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL, MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Osječka udruga Pobjede vodi jedno je od sadašnjih šest no kill skloništa, a udruge predvođene Prijatelji­ma životinjam­a dugo se već bore kako bi zabrana ubijanja napuštenih pasa vrijedila za sva skloništa u Hrvatskoj
PATRIK MACEK/PIXSELL, SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL, MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Osječka udruga Pobjede vodi jedno je od sadašnjih šest no kill skloništa, a udruge predvođene Prijatelji­ma životinjam­a dugo se već bore kako bi zabrana ubijanja napuštenih pasa vrijedila za sva skloništa u Hrvatskoj
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia