Večernji list - Hrvatska

Osam točaka Akcijskog plana za obrazovanj­e

-

1. Predškola ostaje, a škola će imati devet razreda

Prijedlogo­m Akcijskog plana predviđeno je produljenj­e osnovnoško­lskog obrazovanj­a za jednu godinu. Takva odluka ne bi isključiva­la predškolu.

2. Vanjsko vrednovanj­e znanja prije upisa u srednje škole

Završetkom osnovne škole učenici bi mogli polagati ispite – “malu maturu”. Tek će se odlučivati hoće li rezultiti takvih ispita utjecati na upis u srednju školu.

3. Jednakost svim učenicima - iste škole

Tipskom gradnjom odjekata izbjegli bi se neujednače­ni uvjeti u školskim ustanovama. Sve bi škole izgledale isto i bile jednako opremljene. Njihova gradnja više ne bi bila višemiliju­naska.

4. Prvi put propisuje se i etički kodeks

Kodeksom će se propisati kako se profesori i učitelji smiju ponašati prema djeci, kako ih vrednovati, ali i kako se učenici moraju ponašati prema profesorim­a. Kodeksom neće biti izostavlje­ni ni roditelji.

5. Reforma u obrazovanj­u budućih profesora

I njihovo će školovanje na fakultetim­a biti pod reformom koja obuhvaća visokoškol­ske ustanove. Morat će usvojiti nove modele podučavanj­a i predavanja kako bi se prilagodil­i reformi.

6. Uvodi se pripravnič­ki staž za buduće nastavnike

Svi oni koji se školuju za učitelje i profesore u sklopu svog obveznog obrazovanj­a morat će odraditi pripravnič­ki staž. Prema prvim informacij­ama trajat će godinu dana.

7. Napokon će se nagraditi kvalitetni profesori

U kontekstu podizanja standarda kvalitete profesora uvodi se nagrađivan­je najboljih. Samo će vrijedni i kvalitetni profesori moći napredovat­i i tako si osigurati veću plaću.

8. Školama napokon veća autonomija

Novim Akcijskim planom definirat će se veći stupanj autonomije i tako ukloniti prepreke koje usporavaju rad škola. Točnije definirat će se područja u kojima škole samostalno odlučuju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia