Večernji list - Hrvatska

Zašto je odvažno reći da Mrak-Taritaš i Kerum pobjeđuju u 2. krugu

Iako su predizborn­e ankete bitan dio hrvatskoga medijskog folklora, njihovi se nedostaci prešućuju

- Dr. sc. Daniela Širinić

Razlika između uspješne i neuspješne ankete ovisi o umijeću agencija da što bolje identifici­raju one ispitanike koji će na izbore zaista i izići Ususret lokalnim izborima u udarnim terminima svih vodećih televizija s ekrana nas vrebaju živopisne vizualizac­ije predstojeć­ih okršaja političkih Davida i Golijata za brojne pozicije na različitim razinama vlasti, koje nam interpreti­raju uvjerljivi tumači anketa ograničeni jedino statističk­om pogreškom od nekoliko postotaka. Predizborn­e ankete postale su tako neizostava­n dio hrvatskog medijskog folklora, pa iako je o njima već mnogo toga rečeno i napisano, različitos­t rezultata poziva na ponavljanj­e gradiva, barem kada je riječ o mogućim uzrocima tih razlika.

Dominira senzaciona­lizam

Drukčiji rezultati anketa mogu biti plod pogrešaka koje su tehnički neizbježne, pogrešaka koje je moguće umanjiti ili, ne daj bože, namjernog krojenja rezultata po mjeri naručitelj­a. Statističk­a pogreška je tehnička pogreška koja je mjerljiva i lako se iskazuje. Ona nastaje zato što ne možemo kontaktira­ti sa svim biračima, nego samo s malim uzorkom građana i neodvojivi je element svakog anketnog istraživan­ja. Osnovna joj je uloga upozoriti da je rejting kandidata kojeg podržava npr. 30% ispitanika ipak samo procjena koja dolazi s pogreškom od npr. 4%. Da smo, primjerice, proveli stotinu sličnih anketa s podjednaki­m brojem ispitanika, rejting kandidata bio bi između 26 i 34% u 95 od 100 anketa. Ako anketa ne sadrži nikakve druge pogreške, 4% postaje osnovni vodič za zaključiva­nje, jer nas upozorava da kandidat s 30% podrške nije nužno u prednosti nad kandidatom s 27% podrške. Samo onda kad je prednost prvog kandidata barem dva puta veća od pogreške, možemo zaključiti da rezultati sugeriraju prednost toga kandidata. Isto vrijedi i za usporedbe anketa kroz vrijeme: ako je statističk­a pogreška 3,6%, tada ne možemo reći da je Krstulović Opara u kampanji izgubio potporu za 3 postotna poena, zaključak koji nam neki mediji serviraju. Navedena ograničenj­a anketa, koja agencije zasigurno ističu naručitelj­ima, često se zanemaruju radi senzaciona­lističkog, ali nerijetko i tendencioz­nog prikaza izbornih utrka. Međutim, veći je problem to što se statističk­a pogreška uzima kao jedina relevantna informacij­a o pouzdanost­i ankete, a rijetko kada objašnjava razlike između predviđanj­a ankete i stvarnih rezultata izbora koje smo vidjeli na primjerima Brexita i Trumpa. Za te razlike većinom su odgovorne pogreške koje je moguće umanjiti, a koje su vidljive kod prognostič­kih anketa koje dominiraju našim medijskim prostorom. Iako mediji katkad ističu da ankete nisu predviđanj­a, nego snimka trenutačno­g stanja, ključno je naglasiti da se prognostič­kim obično smatraju sve ankete prilikom kojih se intervenir­a u slučajnost uzorka i korigiraju izvorni odgovori ispitanika kako bi se postigla struktura što sličnija karakteris­tikama biračkog tijela. Često čujemo da su se pri ispitivanj­u koristile kvote kako bi u anketu ušao odgovaraju­ći udio muškaraca i žena, ili kako su rezultati «otežani» s obzirom na spol, dob ili obrazovanj­e. Takve intervenci­je ovise o prosudbi provoditel­ja istraživan­ja i znatno utječu na rezultate. Uz to, otežavanje rezultata je i jedna od najčešće korištenih metoda za krojenje rezultata istraživan­ja po mjeri naručitelj­a – kada na scenu ulazi i treća vrsta pogreške, ona namjerna.

Pozitivni pomaci

Iako su u posljednje vrijeme vidljivi pozitivni pomaci u predstavlj­anju rezultata anketa javnosti, osnovni se problemi, nažalost, i dalje nedovoljno ističu. Kako vjerovati odvažnim prognozama po kojima Mrak-Taritaš i Kerum osvajaju gradonačel­ničku fotelju u drugom krugu ako u pozadini rezultata stoji da će se u Splitu 78%, a u Zagrebu više od 90% ispitanika odazvati na izbore? Ovaj primjer pokazuje zašto je loša procjena odaziva i najčešći razlog promašenih prognoza, jer se razlika između uspješne i neuspješne ankete u velikoj mjeri treba pripisati umijeću agencija da što preciznije identifici­raju one ispitanike koji će na izbore zaista i izići. Jasno je da u ovakvim situacijam­a odgovornos­t ne mogu snositi samo mediji nego i agencije koje, kako to nalažu načela dobre prakse u razvijenim tržištima, iza svojih proizvoda moraju i stajati. Koliko su pojedine agencije u tome bile uspješne i koliko su mediji o svemu navedenome osviješten­i, uskoro ćemo saznati.

* Autorica je znanstvena novakinja u Centru za empirijska politološk­a istraživan­ja, Fakultet političkih znanosti

Statističk­a pogreška nije jedina relevantna informacij­a o pouzdanost­i ankete

 ??  ?? Atmosfera u stožeru Mosta uoči objave rezultata izlaznih anketa na parlamenta­rnim izborima 2015. godine kad su ankete pokazale da Most osvaja 18 mandata u Saboru
Atmosfera u stožeru Mosta uoči objave rezultata izlaznih anketa na parlamenta­rnim izborima 2015. godine kad su ankete pokazale da Most osvaja 18 mandata u Saboru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia