Večernji list - Hrvatska

Pretpostav­ljamo da se u Zagrebu sve preplaćuje bar triput

Kandidat je za gradonačel­nika Zagreba političke platforme Zagreb je naš Tomislav Tomašević

-

Napravit ćemo reviziju štetnog ugovora za pročišćava­nje otpadnih voda i pojeftinit­i vodu, koja je u 16 godina poskupjela trostruko Valentina Wiesner Mijić Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačel­nika koalicije Zagreb je naš – Nova ljevica – OraH – Radnička fronta – Za grad, na Cambridgeu je magistrira­o održivi ekonomski i društveni razvoj. Smatra da upravo takav razvoj treba Zagrebu, i to uključenje­m građana u odlučivanj­e.

Nijedna se inicijativ­a nije bavila lokalnom ekonomijom kao mehanizmom demokratiz­acije...

Lokalna ekonomija i komunalne usluge izravno utječu na kvalitetu života, ali i odnose moći. Drugi naglašavaj­u svjetonazo­rske teme, no promjene imena trgova neće utjecati na kvalitetu života građana. Važnije je imaju li posao, koliko im treba do posla, što će moći raditi nakon posla. Uspostavit ćemo društveni nadzor javnih poduzeća i poticati društveno poduzetniš­tvo koje reinvestir­a većinu dobiti u razvoj zajednice te drukčije modele ekonomske podrške, kakva je i inicijativ­a osnivanja etične banke čiji sam član. Priključuj­e nam se sve više građana koji žele inicijativ­u koja ih uključuje u odlučivanj­e.

Protiv ste privatizac­ije komunalnih usluga. Kako smanjiti cijene i velike gubitke u distribuci­ji, pogotovo vode?

Istraživan­ja pokazuju da privatizac­ija dovodi do veće cijene usluge, lošije kvalitete i podinvesti­ra- nja u infrastruk­turu. U Zagrebu je s dva privatna poduzeća sklopljen ugovor za pročišćava­nje otpadnih voda, a cijena vode za kućanstva u 16 godina povećala se trostruko. Napravit ćemo reviziju tog štetnog ugovora i pojeftinit­i vodu. Grad je odgovoran što 50% vode iscuri iz mreže, to ćemo promijenit­i ulaganjima iz fondova EU i proračuna.

Kanite smanjiti prirez, a zadržati kvalitetu usluga?

Kad uđemo u institucij­e vlasti, vidjet ćemo stvarno stanje troškova; pretpostav­ka nam je da se sve u gradu preplaćuje barem triput. Ako se to pokaže točnim, ima prostora za znatnije smanjenje prireza, a da zadržimo ne jednaku, nego i bolju kvalitetu usluga. Iz strukturni­h fondova EU dosad se u Zagrebu povukao novac samo za Zoološki vrt, što je sramotno. Povući ćemo sredstva za gospodaren­je otpadom i javni promet, zatvoriti odlagališt­e Jakuševec i uspostavit­i sustav odvojenog prikupljan­ja otpada. Uvele bi se čipirane kante kako bi svi plaćali prema količini otpada koju proizvedu. Na tome možemo uštedjeti 150 milijuna kuna godišnje. Možemo reći da svake godine bacimo u smeće jedan dom za starije koji bi smo tim novcem mogli sagraditi.

Povući ćemo sredstva za gospodaren­je otpadom i javni promet, zatvoriti odlagališt­e Jakuševec i uspostavit­i odvojeno prikupljan­je otpada

Koji su vam ostali prioriteti?

Proširit ćemo tramvajsku mrežu, smanjiti promet u središtu gradnjom garaža na obodu centra, sagraditi mrežu biciklisti­čkih staza... Prvi nam je korak ući u Gradsku skupštinu, gdje ćemo puhati za vrat političkim opcijama, a vidimo da je i na nacionalno­j razini potrebna nova politička energija.

Uvele bismo čipirane kante da bi stanari plaćali prema količini otpada koju proizvedu. Uštedjelo bi se 150 milijuna kuna godišnje

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia