Večernji list - Hrvatska

U tvornici Belupa otvara se 200 novih radnih mjesta

Prva faza proizvodnj­e počinje krajem svibnja, a druga u rujnu

- Ivica Beti

SDP je napao predsjedni­ka Vlade jer je “otvorio tvornicu koja nema dozvolu rad”. Iz Belupa ističu da su krajem 2016. dobili uporabnu dozvolu ivica.beti@vecernji.net Otvorenje Podravkine nove tvornice Belupo u Koprivnici, najveće greenfield investicij­e u Hrvatskoj vrijedne 530 milijuna kuna, začinila su politička predizborn­a prepucavan­ja pa je odjednom od otvaranja novih 200 mjesta postao važniji tajming ceremonije otvaranja. U tjednu najžešće kampanje SDP je napao predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića jer je “otvorio tvornicu koja će početi raditi tek u listopadu” i koja nema dozvole za rad, nazvavši sve to političkim igrokazom.

Dobra proizvođač­ka praksa

U Belupu ističu da su još u prosincu 2016. dobili uporabnu dozvolu za rad, a potkraj svibnja kreće i prva proizvodnj­a kozmetike s posebnom namjenom. – Drugi dio proizvodni­h pogona je u procesu validacije, što je uobičajeno, i u pogon idu krajem rujna, a prva faza proizvodnj­e počinje već potkraj svibnja. Dinamika popunjenos­ti kapaciteta je razrađena i ovisi o realizacij­i planiranih transfera tehnologij­a za sve proizvode koje ćemo proizvodit­i. U drugom dijelu proizvodni­h pogona kra- jem rujna počinjemo proizvodit­i Ibuprofen, Normabel, Zaracet, Ramzid, Lupocet, Belosalic mast, Herplex i brojne druge proizvode iz Belupova portfelja – kaže predsjedni­k uprave Belupa Hrvoje Kolarić. Prema zahtjevima regulatorn­ih agencija, u trenutku kad u tvornici započinje proizvodnj­a pogoni se više ne mogu izložiti javnosti pa je, napominje, u skladu s dobrom proizvođač­kom praksom, kako se zove sustav kontrole kvalitete, otvaranje upriličeno netom prije početka komercijal­ne proizvodnj­e.

Doprinos zaposlenos­ti

– U novoj će tvornici biti otvoreno gotovo 200 novih radnih mjesta. Radna mjesta otvaraju se za ljude s visokom i srednjom stručnom spremom, većinom iz područja farmacije, kemije i pojedinih tehničkih struka. To je značajan doprinos zaposlenos­ti u Koprivnici i Koprivničk­o-križevačko­j županiji, prihodima lokalne samouprave i ukupnom hrvatskom gospodarst­vu. Žao nam je što se ne bavimo meritumom i činjenicom da je ovo jedna od najvećih greenfield investicij­a u regiji vrijedna 530 milijuna kuna, nego se gubimo u politikant­stvu. Mislim da je puno važnije razgovarat­i o tome kako će i u kojoj mjeri ova investicij­a doprinijet­i zaposlenos­ti i gospodarst­vu, kako grada i županije, tako i Hrvatske u cjelini – zaključuje Kolarić.

Radna mjesta otvaraju se za ljude s VSS i SSS iz područja farmacije, kemije i pojedinih tehničkih struka

 ??  ?? Prema zahtjevima
Prema zahtjevima
 ??  ?? regulatorn­ih agencija, u trenutku kad u tvornici počne proizvodnj­a pogoni se više ne mogu izložiti javnosti, zato je otvaranje upriličeno prije nekoliko dana
regulatorn­ih agencija, u trenutku kad u tvornici počne proizvodnj­a pogoni se više ne mogu izložiti javnosti, zato je otvaranje upriličeno prije nekoliko dana
 ??  ?? Hrvoje Kolarić Drugi dio proizvodni­h pogona je u procesu validacije i u pogon idu krajem rujna
Hrvoje Kolarić Drugi dio proizvodni­h pogona je u procesu validacije i u pogon idu krajem rujna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia