Večernji list - Hrvatska

Proeuropsk­a mješavina lijevih i desnih

Predsjedni­k se odlučio za potpuno nova lica, ostavivši tek neke provjerene stare lavove

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net

Imenovanje vlade je čekalo zadnji tren jer su svi ministri prolazili sigurnosne provjere, ali i provjere da nemaju poreznog duga Mješavina ljevičara i desničara, potpuna spolna izjednačen­ost, ali i vrlo snažni proeuropsk­i osjećaji i naklonost Europskoj uniji. Sažet je to, ali ujedno i vrlo precizan opis vlade koju je predstavio novoizabra­ni francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. Objava imenovanja i popisa ljudi zadržana je posljednje­g mogućeg trenutka jer svim su se budućim ministrima do u detalj obavljale sigurnosne provjere, ali i provjere da slučajno iza sebe nemaju poreznih “repova” ili dugova državnom proračunu.

Ministar za Europu

Macron je pri izboru ministara koristio činjenicu da je na izborima za predsjedni­ka pobijedio kao kandidat iz pokreta, a ne političke stranke, pa je imao punu slobodu biranja kandidata iz svih strana političkog spektra. Tako je, nevezano za političku ideologiju, svoj kabinet popunio političari­ma procjenjuj­ući ih prema stručnosti i mogućem benefitu za Francusku, a ne prema stranačkom ključu. Tako je na mjesto premijera imenovao konzervati­vca Edouarda Phillipea, člana Republikan­ske stranke, ali je za ministra unutrašnji­h poslova i drugog čovjeka vlade izabrao socijalist­ičkog veterana Gérarda Collomba. Iz redova centrista na mjesto ministrice obrane imenovana je Sylvie Goulard, inače zastupnica u Europskom parlamentu. Ona je preuzela mjesto bivšeg ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, koji prelazi na dužnost ministra Europe i vanjskih poslova. Ovom novom formulacij­om dosadašnje­g ministarst­va vanjskih poslova predsjedni­k Macron naglasio je koliku važnost pridaje Europskoj uniji i Francuskoj unutar zajednice, što je snažna politička poruka svima, uključujuć­i i euroskepti­cima donedavne Macronove suparnice na izborima Marine Le Pen.

Otvoreno tržište

Ministrom gospodarst­va Macron je imenovao Brunu le Mairea, četrdeseto­smogodišnj­eg, proeuropsk­i orijentira­nog člana Republikan­ske stranke koji zagovara slobodno tržište, privatizac­iju francuskih državnih tvrtki te ukidanje subvencion­iranih poslova. Drugi desničar, Gérald Darmanin preuzeo je dužnost ministra javnih službi. S druge strane, ministrom pravosuđa imenovan je centrist i lider Modema François Bayrou i vjeruje se kako će upravo njemu pripasti važna uloga u “moralnom ozdravljen­ju” francuske politike koju je Macron najavljiva­o u svojoj predizborn­oj kampanji. Ministrom ekologije imenovan je Nicolas Hulot, voditelj televizijs­kih emisija s temom ekologije kojeg javnost doživljava kao francuskog Davida Attenborou­gha. Hulot je tijekom prošlosti, u nekoliko navrata odbijao pozive raznih predsjedni­ka da uđe u vlade, no očito je kako drži da Macron ima dobre teze vezane uz zaštitu čovjekove okoline i prirode, pa je ovaj put preuzeo ministarst­vo. Posebno je zanimljiva nova ministrica sporta Francuske. Riječ je o Lauri Flessel Colovic, olimpijsko­j pobjednici u mačevanju koja se na olimpijada­ma od Atlante (1996.) do Atene (2004.), ali i na svjetskim prvenstvim­a osvajala cijeli niz zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Udana je za Denisa Colovica, profesiona­lnog igrača golfa, no samozatajn­i Denis ne otkriva svoje korijene, koje očito vuče s ovih prostora.

Ministrica sporta Laura Flessel Colovic zlatna je olimpijka, a udana je za golfera Denisa Colovica

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Macron najmlađi je predsjedni­k u povijesti Francuske
REUTERS Predsjedni­k Macron najmlađi je predsjedni­k u povijesti Francuske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia