Večernji list - Hrvatska

Strane novinare osvojili zrak čist kao kristal i Slavonci koji zovu u svoj dom

Čitatelji The Guardiana doznali su da Hrvatska ima puno neotkriven­ih mjesta, a novinar se složio s Alfredom Hitchcocko­m o najljepšem zalasku sunca – u Zadru

- Radmila Kovačević

Za reklamu koju su strani novinari donijeli našem turizmu dodijeljen­a su im tradiciona­lna priznanja Zlatna penkala Zamalo dva milijuna eura vrijedne su riječi koje je izgovorilo ili napisalo 27 stranih novinara i putopisaca o Hrvatskoj. Lani su zavirili u sve kutke turističke Hrvatske, nisu zaobišli ni unutrašnjo­st naše zemlje, a na reklami koju su ovi gosti Hrvatske turističke zajednice donijeli našem turizmu zahvaljeno je tradiciona­lnom dodjelom priznanja Zlatna penkala ovoga tjedna u Malom Lošinju. Kako, uostalom, i ne zahvaliti, recimo, reporteru francuskog magazina Figaro Jean-Louisu Tremblaisu i jednom od najboljih francuskih fotografa Ericu Martinu koji nisu štedjeli na lijepim riječima i slikama iz Hrvatske u reportaži na čak 11 stranica. Dvojac inače spada među dobitnike Grand prix priznanja, njihova reportaža ima marketinšk­u vrijednost od čak 400-tinjak tisuća eura, a svoju su očaranost hrvatskom obalom prenijeli pod naslovom “Lošinj i Cres arhipelag zlatnog runa”. Fasciniran­i ljepotom Lošinja, Suska i Cresa, to otočje uspoređuju s bisernom ogrlicom Kvarnersko­g zaljeva. Francuski dvojac opijen doživljeni­m “skladom, jednostavn­ošću i smirenošću”, posebno ističe zrak “čist poput kristala”, donosi preporuke gdje odsjesti i jesti te što raditi uz napomenu – obavezno posjetiti Muzej Apoksiomen­a. Novinar talijansko­g programa RAI 3 Marco Preti dobar je poznavatel­j naše obale, ali Grand prix osvojio je TV reportažom jednostavn­og naslova “Slavonija”.

Najljepše od Đakovštine

U 25-minutnoj reportaži koju je vidjelo 1,5 milijuna gledatelja i čija se marketinšk­a vrijednost procjenjuj­e na čak pola milijuna eura Preti je predstavio najljepše od Đakovštine, Osijeka i Baranje; lipicance, stare zanate, slavonska dvorišta, tradicijsk­e kuće, prirodne ljepote i – ljude. Talijansku TV-ekipu naročito se dojmilo to što su ih, kad bi se nekamo zaustavili zbog snimanja, Slavonci pozivali u svoje domove da ih počaste. Na kompliment­ima nije štedio ni treći vlasnik Grand prix priznanja Slovenac Ronald Kordiš čiji blog HAD.si prati sto tisuća ljudi. Ne krije posebnu ljubav prema Istri, a sada je detaljno predstavio Motovun, koji preporučuj­e Slovencima za nedjeljne izlete, a hvali i domaće ljude za koje kaže da su “uvijek nasmijani i dobre volje”. To ga i ne čudi previše s obzirom na, među ostalim, “čudesan pogled na dolinu rijeke Mirne”. U pohvali Hrvatskoj iskazao se u reportaži na 20-ak stranica u magazinu Falstaff i austrijski novinar Herbert Hacker. U objavama vrijednim 90.000 eura Austrijanc­ima je približio ponajbolje restorane i konobe duž naše obale te specifična jela i izvorne namirnice. Švicarskog novinara Saschu Schneidera, koji piše za novine Fernweh, fasciniral­e su jadranske plaže i nacionalni parkovi. Istru, recimo, ističe kao idealnu za odmor obitelji s djecom, ali svojim čitateljim­a svakako preporučuj­e i dvorce u središnjoj Hrvatskoj. Češki novinar dnevnog lista MF Dnes Tomaš Lébr svojim je čitateljim­a otkrio čari Zagreba u vrijeme adventa, koji slovi za najljepšu adventsku destinacij­u u Europi.

Slatki život u Istri

Francuske novinarke web-portala telerama.fr Eléonore Collin i Isabelle Alvaresse Istru su uvrstile u top deset odredišta zbog “odlično sačuvanih ostataka rimskih spomenika, šarmantnih srednjovje­kovnih mjesta na brežuljcim­a, venecijans­kih palača što gledaju na kristalno plavetnilo mora”. Za Istru kažu i da ima “slatki, opušteni način života” te da je izvan sezone pravi raj za zaljubljen­ike u kulturu i kulinarske senzacije. Novinarka hrvatskog podrijetla Željka Tomšić na njemačkom portalu t-online.de s čitateljim­a je podijelila korisne savjete za putovanja duž obale. Poljski novinar Adam Gasior, koji piše za novine Wasze Podroze, u reportaži “Kameni biseri Dalmacije” otkrio je mnoge kamene kuće, ulice i detalje koji se ne mogu vidjeti na razglednic­ama i prospektim­a, a Britanac Kevin Rushby svoju je avanturu u našoj zemlji opisao na tri stranice u The Guardianu. Ističe da Hrvatska ima još puno neotkriven­ih mjesta, a složio se i s poznatom izjavom Alfreda Hitchcocka da Zadar ima najljepši zalazak sunca.

 ??  ?? Nagrađeni strani novinari u društvu s direktorom HTZ-a, direktoric­om TZ Kvarnera, ministrom turizma, v. d. gradonačel­nicom Malog Lošinja i ministrom turizma (prvih četvero s lijeve strane)
Nagrađeni strani novinari u društvu s direktorom HTZ-a, direktoric­om TZ Kvarnera, ministrom turizma, v. d. gradonačel­nicom Malog Lošinja i ministrom turizma (prvih četvero s lijeve strane)
 ??  ?? dobilo je priznanja za priloge o Hrvatskoj koja su im ovaj tjedan uručena u lošinjskom hotelu Bellevue
dobilo je priznanja za priloge o Hrvatskoj koja su im ovaj tjedan uručena u lošinjskom hotelu Bellevue
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia