Večernji list - Hrvatska

Sablić doveo Široki do Kupa: Prošli smo baš trnovit put...

Ovaj Kup prvi je trofej Širokog Brijega nakon pet godina

- Marko Knezović ŠIROKI BRIJEG

Apsolutno smo zaslužili Kup jer smo nadvisili sve najjače suparnike, Slobodu, Zrinjski, Željezniča­r i na kraju u finalu Sarajevo, rekao je Sablić Ime Širokog Brijega treći je put ugravirano na peharu pobjednika Kupa BiH. U dramatično­m, ne osobito lijepom uzvratu finala, u kojem je Sarajevo bilo bolje otprilike isto koliko i Široki u utakmici na Koševu, ponovio se rezultat – 1:0, ovaj put za Sarajevo, golom iz problemati­čnog 11-erca koji je u 65. minuti dosudio loš sudac Edin Jakupović, pa je odluka pala izvođenjem 11-eraca.

Drama s bijele točke

Za domaće je Ivan Krstanović uputio “dječji” udarac, pa je vratar gostiju Bojan Pavlović imao lagan posao. No, noge i gaće tresle su se Saidu Huseinović­u, pa je i on promašio. Promašio je još jedan igrač Sarajeva, Samir Rustemović, a odlučujući gol u petoj seriji zabio je Dejan Čabraja. Rasparao je mrežu, skinuo majicu i bacio je u gledalište, te se našao u gomili suigrača i publike koju ni milijun policajaca, čuvara i zaštitara nije uspjelo zaustaviti da se ne nađe u tom klupku na travnjaku. A nakon podjele pehara i medalja na Pecari, cijeli se grad, domaći i navijači iz susjedstva – Posušja, Gruda, Imotskog, Tomislavgr­ada, Čapljine, Mostara... te Uskoplja, Prozora, Kiseljaka, Žepča, Sinja i drugih mjesta – okupio u središtu grada. Uza zvuke glazbe, pirotehnik­u i potoke hladnog piva, osvajanje Kupa slavilo se do jutra. A bit će uskoro još slavlja, jer slijedi 14. izlazak Širokobrij­ežana u Europu... No, vratimo se utakmici. Počela je u rijetko viđenom ozračju na Pecari. Krcate tribine ukrasilo je 5200 zastavica kojima su uoči utakmice mahali gledatelji i napravili sjajan dekor. Decibeli su lomili prozore na Pecari! Samo je istočna tribina dijelom bila prazna, jer policija je s puta vratila navijače gostiju kući. Kad su domaći čuli da gosti neće doći, otvorili su i vrata istoka, dijelom pustili i navijače bez ulaznica. Intoniranj­e himne izazvalo je ovaj put veliku buru, osobito u sarajevski­m medijima. Jer, dok se izvodila himna BiH nebo su parali zvižduci, a gledatelji pjevali: Ponosna moja je zemlja Hercegovin­a... Bilo je i drugog pogrdnog skandiranj­a na Pecari, što je za svaku osudu. Rekli bismo – sličan folklor kao na Koševu u prvoj utakmici, kada je publika pjevanjem “Jedna si jedina, moja domovina” utišala zvuke himne BiH, koju, čini nam se, (baš) nigdje ne vole. Sve isto već je viđeno kad igra reprezenta­cija BiH u Zenici ili lani na finalu Kupa u Tuzli između Slobode i Radnika, kada je publika također “ušutjela” himnu “Jednom i jedinom”. Sama utakmica bila je rovovska borba bez ljepote, s malo akcija u kojima je netko “sastavio” više od dva dodavanja. Sarajevo je veći dio utakmice bilo premoćnije, imalo više prigoda iz 90-minutnog presinga. No, koliko god je Sarajevo dominiralo na Pecari, toliko je Široki bio bolji na Koševu. – Svaka čast, čestitke momčadi, treneru, upravi i publici – rekao nam je Željko Knezović, član uprave, te dodao: – Dio čestitki upućujem bivšem predsjedni­ku Miji Jeliću, koji je iz poznatih razloga daleko od Pecare. Njegove zasluge što je klub poprimio nove dimenzije po pitanju organizaci­je, ugleda i imidža u zadnjih 20 godina nemjerljiv­e su i neosporne...

Hrgović mu je pomoćnik

U osvajanju Kupa vjerojatno najveće zasluge ima Sinjanin Goran Sablić, koji je preporodio Široki otkako je došao na klupu. – Presretan sam. S obzirom na situaciju u kakvoj smo cijele sezone, ovo je veliki uspjeh. Maksimalno smo se usredotoči­li na Kup. Gledajući širu sliku, apsolutno smo ga zaslužili jer smo nadjačali sve najjače protivnike, Slobodu, Zrinjski, Željezniča­r i na kraju Sarajevo u finalu. Ovo je prvi trofej Širokog nakon pet godina, nije bilo lako vratiti se jer smo imali jako puno problema. Ja sam četvrti trener ove sezone, tu je i nova uprava, bilo je dosta turbulenci­ja i sve se to osjetilo na rezultatim­a i igrama. Prošli smo trnovit put, za nama je puno rada i odricanja i momcima svaka čast – kazao je Goran Sablić, kojem asistira bivši suigrač iz Hajduka Mirko Hrgović.

Za vrijeme himne BiH gledatelji su na Pecari pjevali: Ponosna moja je zemlja Hercegovin­a...

 ??  ?? Širokobrij­ežani su osvajanjem Kupa BiH spasili sezonu i izborili izlazak na europsku scenu ovoga ljeta
Širokobrij­ežani su osvajanjem Kupa BiH spasili sezonu i izborili izlazak na europsku scenu ovoga ljeta
 ??  ?? Slavlje nogometaša Zrinjskog nakon osvajanja Kupa BiH
Slavlje nogometaša Zrinjskog nakon osvajanja Kupa BiH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia