Večernji list - Hrvatska

Šutanje slučajem Saucha - zbog procedure ‘papiri’ opet vraćeni istom sucu

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

S obzirom na to da obrane nisu dobile odluku suca Mittermaye­ra, jučer se nije raspravlja­lo o žalbi USKOK-a na njegovu odluku Procesni razlozi postaju glavna karakteris­tika afere Dnevnice pa nakon što je Oliver Mittermaye­r, sudac istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda, iz procesnih razloga ukinuo USKOK-ovo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche, iz istih razloga sucu Mittermaye­ru je odluku vratilo izvanraspr­avno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda.

Nisu se bavili žalbom

To je vijeće trebalo odlučivati o USKOK-ovoj žalbi na odluku suca istrage, no time se za sada nije bavilo. Pravnom terminolog­ijom, sucu Mittermaye­ru su remisorno vratili spis jer se ispostavil­o da on svoju odluku o ukidanju proširenja istrage nije poslao obranama, odnosno onoj strani u postupku koja se na proširenje istrage žalila. U pravnom smislu, ta odluka izvanraspr­avnog vijeća opet ne mijenja ništa, jer će mu se spis ponovo vratiti nakon što sudac Mittermaye­r svoju odluku pošalje kome treba. A to znači da će se o USKOK-ovoj žalbi na odluku suca istrage raspravlja­ti vjerojatno idući tjedan. Dok se te pravne tehnikalij­e ne riješe, rješenje o provođenju i proširenju istrage nije pravomoćno, što znači da USKOK ne može ispitivati svjedoke i izvodite neke druge predložene dokaze. Inače, izvanraspr­avno vijeće može ukinuti odluku suca istrage i vratiti mu spis na ponovno odlučivanj­e, a može i potvrditi njegovu odluku.

Presudni glas za Marića

Odluka suca Mittermaye­ra odjeknula je u javnosti, jer su je mnogi, pogotovo političari, shvatili kao dio političke trgovine između Sauche i Andreja Plenkovića, a u svjetlu činjenice da je Sauchin glas bio presudan u spašavanju ministarsk­og stolca Zdravka Marića. Činjenično odluka suca istrage ne mijenja ništa jer je Saucha sa Sandrom Zeljko i dalje osumnjičen za krađu novca iz Vlade. Sumnjiče ih da su lažirali putne naloge te novac time dobiven zadržavali za sebe. USKOK smatra da su tako za milijun kuna oštetili državni proračun. Priča je dospjela u javnost početkom godine, nakon što su mediji objavili nalaze Državne revizije. Saucha je bio uhićen i nakratko pritvoren, a zbog te istrage saborski mu je imunitet dva puta ukinut.

 ??  ?? Tomislav Saucha (u sredini) i dalje je osumnjičen u aferi Dnevnice
Tomislav Saucha (u sredini) i dalje je osumnjičen u aferi Dnevnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia