Večernji list - Hrvatska

Ispunite naše zahtjeve ili ne damo robu!

Marica Vidaković: Dokazat ćemo tko nas je uvalio u financiran­je Agrokora

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

U Agrokoru pozivaju dobavljače na sastanak u srijedu i kažu da probleme koje je napravila stara uprava ne mogu brzo riješiti Dobavljači Agrokora žele imati sigurniju poziciju u daljnjim pregovorim­a s izvanredno­m upravom koncerna. Imaju šest zahtjeva, a ako se ne ispune, za tjedan dana će obustaviti isporuku robe.

Problem je dug po mjenicama

Bez obzira na to što neki dobavljači imaju potraživan­ja po financijsk­im mjenicama, a neki pretežito po onima za izdanu robu, kao i da tek dio njih najavljuje tužbe, dogovorili su se da će potpisnici zahtjeva biti svi. Traže zato da se sve mjenice tretiraju jednako i da taj dug u postupku izvanredne uprave preuzme Agrokor, da se novi kredit što prije dogovori, da i njihova roba kao i krediti banaka imaju status prioriteta u naplati i da se rok za potpis promemorij­e pomakne do roka prijava tražbina. – Svojim zahtjevima dobavljači jasno stavljaju do znanja da isporuku roba Agrokoru vezuje uz rješavanje pitanja mjenica. Kako obustava isporuke roba sasvim sigurno ne bi bila u interesu ni jednom od više tisuća proizvođač­a i dobavljača koji rade s Agrokorom, izvanredna uprava predstavni­ke 168 tvrtki koje imaju mjenice pozvat će na još jedan sastanak u srijedu – kažu u Agrokoru te naglašavaj­u da probavljač­a bleme u poslovanju pod bivšom upravom koji su doveli do ovog izvanredno­g stanja ne mogu riješiti preko noći, ali da nastavljaj­u raditi u tom smjeru. Neki dobavljači uvjereni su da su financijsk­e institucij­e dijelile informacij­u o njihovoj kreditnoj izloženost­i s bivšom upravom Agrokora, na temelju čega su “morale” kreditirat­i Agrokor. Zato i namjeravaj­u podignuti tužbu. – Oni imaju potporu svih dobavljača, a pokušat će se dokazati da je bilo zajedničko­g djelovanja u zapravo prikriveno­m financiran­ju sustava Agrokor na teret do- – rekla je prokuristi­ca Kraša Marica Vidaković nakon sastanka dobavljača. Na novinarski upit da odgovori onima koji kažu da su se dobavljači sami krivi za problem s mjenicama, rekla je da se ne bi složila s time.

“Tu ima i političke priče”

– Vjerojatno ćemo dokazivati tko nas je u to uvalio, odnosno tko je koga uvalio i tko je imao povlaštene informacij­e te tko je kreirao cijelu priču. A osim što je ovo financijsk­a priča, rekla bih da ovdje ima dijelom i političke – odgovorila je Vidaković. Napomenula je da se dobavljači osjećaju izigrano, jer ih zakon ne štiti kao ostale, a zbog problema koji mogu nastupiti i oni bi mogli imati sistemsku štetu i zato bi ih trebalo zaštititi.

Dobavljači kažu da bi zbog mogućih problema trebali i oni imati bolju zakonsku zaštitu

 ??  ?? Marica Vidaković iz Kraša i izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak moraju dogovoriti kako ispuniti zahtjeve dobavljača
Marica Vidaković iz Kraša i izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak moraju dogovoriti kako ispuniti zahtjeve dobavljača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia