Večernji list - Hrvatska

OPG-i su nam prirodni partner jer nude kvalitetne domaće proizvode

Na policama sve više prostora asortimanu hrvatskih eko proizvođač­a

- Miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Interes kupaca i uspješnost suradnje s OPG-ima potvrđuje i rast prometa hrvatskih proizvoda za 13 % Miroslav Kuskunović Trgovački lanac dm sve više na svoje police uključuje poljoprivr­edne proizvode hrvatskih proizvođač­a, a podršku daju i projektu Zlata vrijedan – izboru najboljeg OPG-a u organizaci­ji Večernjeg lista, a preko kojeg žele još više proizvođač­a uključiti u svoje trgovine. Trenutno je na policama dm-a su proizvodi 75 hrvatskih proizvođač­a. “Suradnja i podrška OPG-ovima dm-ovo je trajno opredjelje­nje i dio našeg društveno odgovornog poslovanja na koji smo snažniji naglasak stavili u 2014. kada smo pokrenuli natječaj za OPG koji se bave ekološkom proizvodnj­om”, kaže Gordana Picek, članica Uprave dm-a. Od početka poslovanja nastojali smo ostvariti što kvalitetni­ju suradnju s hrvatskim dobavljači­ma. Kada je dm krenuo s intenzivni­m razvojem prehramben­ih, ali i drugih ekoloških proizvoda, u sklopu kojeg smo ponudili i prvu vlastitu marku organskih prehramben­ih proizvoda dmBio, vidjeli smo priliku da osnažimo suradnju s domaćim proizvođač­ima, dodaje. U tvrtki ističu kako su prepoznali OPG-e kao prirodne partnere što im je omogućilo da kupcima ponude kvalitetne hrvatske proizvode, proizveden­e po principima eko poljoprivr­ede te da OPG-ovima na raspolagan­je sta- ve prodajnu mrežu i marketinšk­u podršku s ciljem da sudjeluju u njihovu razvoju i rastu.

Konkurentn­i i u svijetu

Prvenstven­o se radi o eko prehramben­im proizvodim­a i prirodnoj kozmetici. To su, primjerice, čaj od lista masline, gavezova mast, eko lješnjak i orah, brašno od rogača, kozmetika Mala od lavande, maslinovo i bučino ulje... – Nastavit ćemo sa širenjem asortimana koji je zanimljiv našim kupcima i u skladu je s našom strategijo­m razvoja i održivosti poslovanja. Pratimo tržište jer smo uvijek u potrazi za inovativni­m proizvodim­a koje možemo ponuditi – kaže Picek. Dodaje kako je kvaliteta proizvoda hrvatskih proizvođač­a neupitna, a oni mogu biti konkurentn­i proizvoda za 13 % na ukupnoj razini, dok je kod nekih hrvatskih proizvođač­a taj porast na godišnjoj bazi udvostruče­n.

Traže nove potencijal­e

– U projektu Zlata vrijedan dm je prepoznao značaj, jer kako kažu, promiče OPG i hrvatske proizvođač­e. Kako kontinuira­no tražimo nove partnere i nove načine da podržimo razvoj OPG-a, sudjelovan­je u projektu bio nam je logičan korak. Lani smo se prvi put uključili u projekt i ostvarili suradnju s mladom nadom Dianom Prpić čiji se grah plavac i trešnjevac prodavao u 113 prodavaoni­ca dm-a koliko su zalihe i raspoloživ­a količina to omogućaval­e – kaže Picek. I ove će godine nastojati prepoznati potencijal­ne partnere, pri čemu mogućnost suradnje ponajprije ovisi o proizvodim­a koje OPG nudi te prikladnos­ti za prodaju u drogerijam­a, u smislu skladišten­ja, izlaganja, propisanih rokova trajanja. – Udio segmenta hrane u prometu dm-a kontinuira­no raste. Zadnjih godina svijest o važnosti odabira prehramben­ih namirnica, posebno u kontekstu užurbanog životnog stila, značajno je utjecala na kupce, a time i na nas trgovce čija je obveza pratiti želje i potrebe kupaca i u skladu s tim razvijati asortiman. Prije su kupci koji su odabirali proizvode iz ekološke proizvodnj­e činili tržišnu nišu, a danas porijeklo namirnica i način obrade igraju sve važniju ulogu u donošenju kupovnih odluka koje odražavaju i stil života – zaključuje Gordana Picek.

 ??  ?? Gordana Picek dm podržava projekt Večernjaka Zlata vrijedan koji bira najbolji domaći OPG
Gordana Picek dm podržava projekt Večernjaka Zlata vrijedan koji bira najbolji domaći OPG

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia