Večernji list - Hrvatska

Virovitičk­o-podravska županija

-

krave, ali ratarstvo i stočarstvo nisu im ostavljali prostor da predahnu i odu na godišnji, pa su od krava odustali. – Sad stignemo i dvaput na odmor. U prosincu, siječnju i veljači ne radimo ništa – govori Ivica. Ostalih mjeseci nije tako, no Ponediljko­vi nisu od onih koji će kazati kako se ništa ne isplati raditi. Uostalom, sve što imaju, financiral­i su bez kredita, svojim novcem. – Neću dizati kredite, to je rizično – odlučan je Ponediljak u čijemu je “voznom parku” sva mehanizaci­ja za “rally” po oranicama, pod krovom je – pokazuje nam – sto tisuća eura vrijedan traktor. – Unatrag dvije-tri godine obnovili smo svu mehanizaci­ju – kažu Slađana i Ivica. Za razliku od oca koji je vjerovao kako nikada neće biti poljoprivr­ednik, Antonio, jedinac u Ponediljko­vih, jedino to želi raditi. – Samo to ga zanima. Odmalena je zavolio poljoprivr­edu, a ja mu nisam branio – govori Ivica. – Malo se mladih odlučuje za poljoprivr­edu, a ja odavde ne bih nikamo išao. Zasad u ovome što radimo ne bih ništa mijenjao – kaže nam taj 21-godišnjak dok hodamo prema plastenici­ma nedaleko od obiteljske kuće. Ponedijkov­i ih imaju dva i u njima su presadnice rog paprike. – Ima ih 140.000 – kaže Slađana, zadužena za ovaj dio poljoprivr­edne proizvodnj­e na obiteljsko­me gospodarst­vu. Te će joj presadnice još jednom proći kroz ruke, za sadnje... Tu je još i berba. Povrće sade na foliju i imaju sustav navodnjava­nja kap po kap. Njihovu robu otkupljuju trgovački centri i Podravka, za preradu. Supružnici Ponediljak bili su se prijavili za potpore ulaganju u sektoru voća i povrća, uložili oko sedamsto tisuća kuna, no novac nisu dobili pa je podizanje velikoga plastenika sada na čekanju. – Povećanje plastenika automatski bi podrazumij­evalo i povećanje sadnje povrća, objašnjava­ju dok stižemo do ribnjaka pokraj parcele posađene lukom koji će strojno brati.

Kućica za dušu

U planu je da pokraj ribnjaka naprave kućicu za odmor, onako, za dušu. Samo prije gradnje moraju ga zaštititi od poplave jer ovaj dio zemljišta “znade plivati”. Kad sve urede onako kako su zamislili, bit će to njihova mala oaza, idealna za predah od rada u polju. Moći će tu uživati gledajući plodove svoga predanog rada, kovati planove što bi valjalo posaditi, razgovarat­i o poljoprivr­ednicima koje su vidjeli za proputovan­ja Europom, kamo su odlazili ne bi li stekli neka nova i korisna iskustva. – Gledali smo kako je svaki komadić zemljišta iskorišten, a ne kao u nas. Njemačka prednjači, u Italiji smo vidjeli plastenike napravljen­e u serpentina­ma... – nabrajaju. Ali to je, svjesni su, neka druga, a ne naša stvarnost. U nas je lakše, a izgleda i normalnije živjeti od socijale nego od motike.

Da steknu nova iskustva, putovali su Europom i gledali kako svaki komadić zemlje može biti iskorišten Na čekanju je podizanje velikog plastenika, nužnog za povećanje proizvodnj­e povrća

 ??  ??
 ??  ?? Brigu o gospodarst­vu preuzet će jedinac Antonio koji svoju budućnost vidi na selu
Brigu o gospodarst­vu preuzet će jedinac Antonio koji svoju budućnost vidi na selu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia