Večernji list - Hrvatska

Slavni Karl-Markus Gauss demantira priču o Paveliću koji skuplja oči neprijatel­ja

Bila je to fikcijska intervenci­ja Curzija Malapartea

-

Gaussova knjiga objavljena je na hrvatskom, engleskom i njemačkom, a ilustriran­a je nimalo banalnim crtežima Dominika Vukovića

“U Zagreb sam prvi put doputovao kako bih posjetio skupinu žalosnih znanstveni­ka i u slast pojeo jedno oko.” Tako, pomalo tajnovito i jezovito započinje svoju knjigu “Oči Zagreba” ugledni gost Zagreb Book Festivala, austrijski književnik Karl-Markus Gauss. Knjiga je objavljena na čak tri jezika (hrvatski, engleski, njemački), a ilustriran­a je uspjelim i nimalo banalnim crtežima Dominika Vukovića.

Dvadeset i pet knjiga

A rođeni Salzburžan­in koji je objavio dvadeset i pet knjiga u utorak će u podne povesti goste festivala (koji su se najavili na adresu novosti@fraktura.hr) na svoju osobnu šetnju Zagrebom od Muzeja za umjetnost i obrt. Gradom u koji je prvi puta doputovao 1986., da bi ga onda ponovno posjećivao u većim vremenskim razmacima. Za razliku od nekih drugih pisaca, Karla Markusa Gaussa Zagreb je očito dovoljno zaintrigir­ao da o njemu napiše knjigu, i to onakvu sentimenta­lnu i eruditsku kakve taj umjetnik i piše.

Jezivi ‘kolekciona­r’

U toj je knjizi Gauss nije zaboravio pošteno i dobronamje­rno raskrinkat­i i onu čuvenu fikcijsku intervenci­ju talijansko­g pisca Curzija Malapartea iz njegova romana “Kaputt” u kojem opisuje poglavnika Antu Pavelića koji na radnom stolu drži zdjelu u kojoj se nalaze ljudske oči koje su ustaše iskopali mučenim zarobljeni­cima... Literarna mučna dosjetka završila je čak i u povijesnim studijama, ali i u brojnim knjigama, a pravdoljub­ivi Gauss sada piše da je i Malaparte priznao da je izmislio tu priču s očima, kao nekakav literarni “bezazleni mađioničar­ski trik”. Sa strašnom porukom.

 ??  ?? S Gaussom će se Zagrebom prošetati izdavač Seid Serdarević
S Gaussom će se Zagrebom prošetati izdavač Seid Serdarević
 ??  ?? Karl-Markus Gauss dolazi predstavit­i knjigu “Oči Zagreba”
Karl-Markus Gauss dolazi predstavit­i knjigu “Oči Zagreba”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia