Večernji list - Hrvatska

Nastavite reformu školstva i kaznite raniji odlazak u mirovinu EK HVALI HRVATSKU: DEFICIT STE ZAUZDALI

Sad možete izaći iz procedure prekomjern­og deficita i ne odustajte od poreza na nekretnine

- Tomislav Krasnec

Godinu dana nakon velikog uličnog prosvjeda podrške kurikularn­oj reformi, EU kao da se pridružio tom prosvjedu Europska komisija priznala je jučer Hrvatskoj da je učinila dovoljne napore da izađe iz ekonomskog nadzora EU poznatijeg kao “procedura prekomjern­og deficita” te istovremen­o dala hrvatskoj Vladi novih pet ekonomskih preporuka koje su vrlo slične prošlogodi­šnjima, ali je prvi put među tim preporukam­a spomenula kurikularn­u reformu: između redaka Bruxelles staje na stranu originalni­h ciljeva zacrtanih u vrijeme Borisa Jokića i njegove stručne skupine za provedbu kurikularn­e reforme.

‘Revidirana’ reforma

U tekstu Europske komisije, koji još treba potvrditi Vijeće EU, opisuje se kako je kurikularn­a reforma u Hrvatskoj “revidirana, a njezina primjena bila znatno usporena, nakon ambivalent­ne reakcije dionika”, što je formulacij­a kojom EK opisuje negativnu reakciju konzervati­vnih udruga na rad Jokićeve stručne skupine. Kad je, podsjetimo, Vlada premijera Tihomira Oreškovića signalizir­ala odustajanj­e od primjene reforme, a Jokić i njegov tim zbog dali ostavke, podršku Jokićevoj kurikularn­oj reformi iskazali su građani na prosvjedu u Zagrebu. Sada, međutim, izgleda kao da se cijeli EU pridružuje tom lanjskom prosvjedu podrške: u ekonomskim preporukam­a Komisija izrijekom spominje kurikularn­u reformu i traži ubrzanje njezina provođenja prema “originalni­m ciljevima”. U toj, trećoj preporuci govori se i o potrebi boljeg obrazovanj­a za odrasle, posebno za starije radnike, nisko kvalificir­ane radnike i dugoročno nezaposlen­e osobe. Prva od pet preporuka, po kojima se očekuje da Hrvatska postupa u ovoj i 2018. godini, odnosi se na fiskalnu politiku: “Poduzeti potrebne korake za uvođenje vrijednosn­og poreza na nekretnine.” Druga preporuka traži da se obeshrabri rani odlazak u mirovinu te da se povećanje zakonske dobi za umirovljen­je na 67 godina dogodi brže nego što je planirano (a sada je planirano da se to dogodi 2038.). “Ubrzanje toga se razmatra, ali nije još usvojeno”, tvrde u Komisiji. U drugoj preporuci govori se i o potrebi usklađivan­ja posebnih, privilegir­anih mirovina s općim mirovinama, a spominje se i poboljšanj­e sustava socijalne pomoći.

Učinkoviti­ja javna uprava

Četvrta preporuka govori o potrebi povećanja učinkovito­sti javne uprave. I, konačno, peta preporuka traži da se ubrza “deinvestir­anje” poduzeća u vlasništvu države, kao i državne imovine, pri čemu se misli na privatizac­iju. Preporučuj­e se i poboljšanj­e kvalitete i učinkovito­sti pravosuđa, kao i smanjenje opterećenj­a poduzeća, što je također EU spominjao i u preporukam­a proteklih godina, ali sada ocjenjuje da je i ispunjavan­je u tom dijelu išlo presporo. Primjerice, prije godinu dana Vlada je odlučila ukinuti 13 parafiskal­nih nameta i smanjiti još dodatnih 11, ali tu odluku sporo provodi. Premijer Andrej Plenković zadovoljno je jučer komentirao preporuke poručivši da će nastaviti nacionalni program reformi. O izlasku iz procedure, u koju smo ušli odmah nakon ulaska u EU 2013., Plenković kaže: To je potvrda da su Vlada, potpredsje­dnica i ministar financija izvrsno odradili posao i da je Hrvatska na dobrom putu.

Plenković: Potvrda da su Vlada, potpredsje­dnica i ministar financija izvrsno odradili posao Europska komisija traži usklađivan­je povlašteni­h mirovina s općima

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia