Večernji list - Hrvatska

Pobuna u SDP-u: Bernardić mora otići prije novih izbora

Danas prilog: Kako se glasalo u vašem mjestu

- Tea Romić, Iva Boban Valečić

Plenković rezultatim­a izbora kupio vrijeme za sastavljan­je nove parlamenta­rne većine Relković: Ratničkom retorikom Bulj i Grmoja nemaju šansu pobijediti u drugom krugu

I Most i HDZ pripremaju žestok okršaj u utvrdama HDZ-a – dvjema najjužniji­m županija mate Vukova rs k o srijemskoj Ako bismo vjerovali čelnicima političkih stranaka čiji su se kandidati našli pred biračima u nedjelju, svi su pobjednici ovih izbora. Problem je jedino što ih većinu demantiraj­u osvojeni glasovi, tako da se realno zasad jedino HDZ, unatoč nekim porazima koji su teže objašnjivi, može proglasiti relativnim pobjedniko­m ovih izbora. Prevlast u županijama, povećanje utjeca-

ja u većim gradovima te većina u brojnim gradskim vijećima može ih privremeno zadovoljit­i. Težak poraz HDZ je, međutim, doživio u Zagrebu. Iako nije riječ o tradiciona­lno HDZ-ovu gradu, činjenica je da je njihova kandidata Dragu Prgometa prestigla uzdanica desnice Bruna Esih, a i njezina lista HDZ-u je odnijela dio mandata u Gradskoj skupštini.

Opara nije bez izgleda

Da bi donekle ublažio posljedice poraza u Zagrebu, HDZ će se u drugom krugu morati koncentrir­ati na Split gdje će se njihov kandidat Andro Krstulović Opara u drugom krugu ogledati s bivšim gradonačel­nikom Željkom Kerumom. Iako je Kerum u prvom krugu osvojio najviše glasova, Opara nije bez izgleda s obzirom na to da je treća po rezultatu Marijana Puljak iz stranke Pametno čiji će se liberalno orijentira­ni birači teško opredijeli­ti za Keruma. HDZ će sve snage uprijeti i u zadržavanj­e triju svojih utvrda – dviju županija na jugu Hrvatske te Vukovarsko-srijemske. Tamo im prijete Mostovi kandidati. Ta mlada stranka također je zadovoljna rezultatom jer se uspjela s uske regionalne razine prometnuti u treću političku snagu u državi. Uspjeli su ući u skupštine 16 od 21 županije s ukupno 63 svoja vijećnika te po sedam vijećnika dviju nezavisnih lista, sačuvali su Omiš, Vrgorac, Gradec, Tompojevce, Tovarnik, Novalju, ušli u drugi krug za Vinkovce te osvojili mandate u većini općinskih i gradskih vijeća za koja su se natjecali diljem Hrvatske. Ono što im nikako ne ide naruku jesu rezultati u Metkoviću iz kojeg su krenuli, gdje načelno vode, međutim u drugom krugu mogu izgubiti, ali i ako dobiju gradonačel­nički mandat, rad će im otežavati činjenica da u Gradskom vijeću ne mogu sastaviti većinu. Katarina Ujdur tako bi mogla ostati gradonačel­nica samo do prvog proračuna. Most će sad sve snage usmjeriti i na tri županije gdje ima šansu pobijediti HDZ, što bi definitivn­o išlo naruku njihovim nacionalni­m aspiracija­ma. Tu bi im pomogla potpora SDP-a i poziv njihovim biračima da se udruže protiv HDZ-a, međutim kako se može neslužbeno čuti, te sukobe planiraju promatrati u tišini sa strane.

SDP izgubio primat u Zagrebu

Iako u vrhu SDP-a također proglašava­ju izbornu pobjedu, rezultat te stranke teško se može tako protumačit­i. SDP je, doduše, uspio zadržati prednost u Rijeci gdje mu je po anketama u jednom času zaprijetio nezavisni Hrvoje Burić, međutim izgubili su primat u Zagrebu u kojem su uvijek bili najjača lista u Skupštini. Što se tiče županija, SDP je ostao na prijašnjem rezultatu, zadržali su Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku, a u nekima, poput Zagrebačke, poduprli su kandidate drugih stranaka koji bilježe značajnu prednost pred protukandi­datima u prvom krugu. SDP-u je plus i podrška nezavisnom Ivici Vrkiću u Osijeku, no veliki su poraz doživjeli u Splitu gdje je njihov nekadašnji stranački kolega i gradonačel­nik Ivo Baldasar dobio jedva 500 glasova potpore. U SDP-u se ne čude takvom rezultatu. – Izbor Baldasara ne samo da je bio loša odluka nego potpuna katastrofa. I u Splitu smo dobili ono što smo zaslužili – komentirao nam je jedan član Predsjedni­štva SDP-a. U stranci su svjesni da im okolnosti uoči drugog izbornog kruga ne idu naruku te da teško mogu promijenit­i dojam da je prvi krug pokazao da je stranka općenito oslabjela. Pobjedu je jučer slavio i HNS koji je tvrdio kako rezultati prvog kruga dokazuju da su oni treća snaga u Hrvatskoj. Problem je što u svoje uspjehe uvrštavaju i pobjede nezavisnih kandidata koje su samo podupirali – poput Vladimira Šišljagića (bivši HDSSB), Damira Bajsa (bivši HSS) ili Ivice Vrkića.

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Borba Katarine Ujdur u 2. krugu za mjesto gradonačel­nice Metkovića u fokusu je Mosta
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Borba Katarine Ujdur u 2. krugu za mjesto gradonačel­nice Metkovića u fokusu je Mosta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia