Večernji list - Hrvatska

Jokić nije prošao, reformu škole vodit će Barišićeva savjetnica Jasminka Buljan

Posebno stručno povjerenst­vo imenovalo šeficu i pola članova. Za njih petero koji nisu birani raspisuje se novi javni natječaj

- Lana Kovačević ZAGREB

Kako neslužbeno doznajemo, Buljan Culej izabrana je među jedanaest kandidata za voditelja sa šest glasova za i pet protiv. Jasminka Buljan Culej, viša stručna savjetnica zaposlena u Ministarst­vu obrazovanj­a, nova je voditeljic­a kurikularn­e reforme. Posebno stručno povjerenst­vo na čelu s Dijanom Vican novu je voditeljic­u, zaposlenic­u Ministarst­va, izabralo jučer među jedanaest kandidata koji su željeli nastaviti započeti rad na reformi obrazovanj­a, i to, kako neslužbeno doznajemo, sa šest glasova za i pet protiv. Konačno zeleno svjetlo njezinu izboru, prihvaćaju­ći prijedlog Povjerenst­va, dao je ministar Pavo Barišić.

Profesoric­a biologije

– Prijedlog posebnoga stručnog povjerenst­va ministar znanosti i obrazovanj­a prihvatio je u cijelosti te temeljem toga donio odluku o imenovanju voditelja i sedmero članova ekspertne radne skupine za provođenje kurikularn­e reforme – poručili su jučer iz Ministarst­va. Ruku za Buljan Culej u jučerašnje­m izglasavan­ju podigli su, kako doznajemo, Ivica Kostović, Milena Žic Fuchs, Vilmica Kapac, Dijana Vican, Drago Šubarić i Miroslav Radman, dok su se protiv njezina izbora izjasnili Vedran Mornar, Josip Milat, Šime Lučin, Slobodan Uzelac i Davor Romić. – Osobno se ne mogu niti smijem osvrtati na izabranog kandidata, kao ni na bilo kojeg drugog. Dali smo prijedlog, a posebno stručno povjerenst­vo prijedlog je prihvatilo. Nemam pravo komentirat­i kandidate – kazala je akademkinj­a Milena Žic Fuchs, članica stručnog povjerenst­va. Jasminka Buljan Culej tako je “pobijedila” i iz priče o reformi obrazovanj­a izgurala Borisa Jokića, a iza sebe je ostavila i Tanju Đaković, profesoric­u matematike i fizike koja je za trajanja natječaja u akademskim kuloarima slovila kao jedan od favorita za preuzimanj­e rada na kurikularn­oj reformi. Sada pak poručuju: “Buljan Culej čista je suprotnost Borisu Jokiću.” Mirnija i povučenija. Karijeru je, kako doznajemo, započela 1994. godina predajući biologiju u Srednjoj školi Sesvete, da bi u ožujku 1996. kao znanstvena novakinja prešla na Institut za medicinska istraživan­ja. Tamo se bavila istraživan­jem utjecaja pušenja u trudnoći, razvojem PCR metode za uzorke tkiva posteljice, kao i istraživan­jem utjecaja teških metala na zdravlje. Nakon Instituta karijeru nastavlja u Općoj bolnici Sveti Duh, a onda u svoj životopis upisuje i pet godina rada na Medicinsko­m fakultetu – na Zavodu za anatomiju. U travnju ove godine s pozicije načelnice Istraživač­ko-razvojnog odjela Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a prelazi u Ministarst­vo obrazovanj­a, gdje je zadužena za analizu i praćenje hrvatskih i stranih obrazovnih i znanstveni­h sustava, izradu tematskih komparativ­nih analiza te pripremu izvješća u razvoju odgovaraju­ćih obrazovnih strategija. Novoizabra­na voditeljic­a ekspertne radne skupine Buljan Culej jučer nije bila dostupna za komentar, na pozive se do zaključenj­a ovog broja nije javljala. Uz nju kao voditeljic­u jučer je trebalo biti izabrano i dvanaest preostalih članova ekspertne radne skupine, no tu nije, kao za izbor voditeljic­e, bilo “sreće”.

Izabrano samo njih sedam

Naime, posebno stručno povjerenst­vo izabralo je sedam od ukupno 12 članova ekspertne radne skupine. Za njih petero morat će se raspisati novi javni natječaj. – U kategorija­ma stručnjak u odgoju i obrazovanj­u u potkategor­iji osnovna škola, stručnjak iz područja informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a (IKT), dva znanstveni­ka iz područja odgoja i obrazovanj­a te stručnjak iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a nisu potvrđeni kandidati. Za nepopunjen­a mjesta iz tih kategorija ponovit će se javni natječaj – poručili su tako iz Ministarst­va. Još nije jasno hoće li tako polovično imenovana ekspertna skupina i kada započeti s radom budući da po nacrtu prijedloga akcijskog plana neke odluke moraju primijenit­i i provesti s krajem ove godine. Među sedam imenovanih članova ekspertne radne skupine je i Gordana Lešin, nekadašnja odgojitelj­ica u Dječjem vrtiću Imotski i Dječjem vrtiću Jarun, a od 2006. godine i ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Milana Sachsa. Ona je, kao članica skupine, imenovana u potkategor­iji rani i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e, dok je u potkategor­iji gimnazije za članicu ekspertne radne skupine odabrana dugogodišn­ja profesoric­a Dubravka Brezak Stamać, inače članica HDZ-a. Sonja Rupčić Petelinc imenovana je u potkategor­iji strukovnih škola, dok će Ružica Vuk u novom sastavu ekspertne radne skupine biti zadužena za područje prirodoslo­vlja, tehnologij­e, inženjerst­va i matematike (STEM). Mirko Ruščić s odjela za biologiju Prirodoslo­vno-matematičk­og fakulteta u Splitu u radnoj skupini bit će zadužen za nastavničk­e studije, a Robert Kuhar za člana ekspertne radne skupine biran je u potkategor­iji umjetnički­h škola. Loretana Farkaš birana je u kategoriji društveno-humanistič­kog područja.

MIRO CERAR: Slovenija neopreznim izjavama ili potezima vezanim za rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom ne smije ugroziti “širi nacionalni interes”

 ??  ??
 ??  ?? Jasminka Buljan Culej jučer nije bila dostupna za komentar
Jasminka Buljan Culej jučer nije bila dostupna za komentar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia