Večernji list - Hrvatska

Studentima otvaramo vrata za prve korake u poslovnom svijetu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Poslovni dnevnik projekt provodi već petu godinu zaredom, a ove godine se pridružio i Večernji list koji će projekt pratiti na svojim platformam­a Smanjena mogućnost zapošljava­nja uz prateću visoku stopu nezaposlen­osti na razini Europske unije, a time i Hrvatske, za neke je skupine mladih ljudi posebno izražena. Stoga, s ciljem jačanja svijesti unutar poslovne zajednice o problemu položaja osoba s invalidite­tom i mladih slabijeg imovinskog statusa na tržištu rada Poslovni dnevnik i Večernji list u suradnji s partnerima petu godinu za redom provode društveno odgovorni projekt ‘Iskustvo zlata vrijedi’. Cilj projekta organizira­nje je radne prakse u dvadesetak najugledni­jih hrvatskih kompanija za nekoliko desetaka studenata s invalidite­tom i onih slabijeg socijalnog statusa te poticanje njihova kasnijeg zapošljava­nja. Raniji napori urodili su plodom te je nekolicina studenata nakon sudjelovan­ja uspjela dobiti i stalan posao u tvrtkama u kojima su obavljali praksu. U 2017. godini nastavlja se još intenzivni­jim tempom. Inicijator projekta 2013. godine bio je Poslovni dnevnik, a nakon četiri godine uspješna održavanja projekt će se 2017. godine pratiti i na platformi Večernjeg lista koji se pridružio inicijativ­i. Organizato­ri s posebnim senzibilit­etom i sviješću o težoj zapošljivo­sti navedenih skupina studenata tako iz godine u godinu razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijam­a.

Otežana integracij­a

Partneri dosadašnji­h izdanja projekta prepoznali su njegovu važnost te svojim sudjelovan­jem aktivno potpomažu omogućavan­ju studentske prakse i stvaranje pozitivnog ozračja, ali otvaraju i prostor gdje se naglašava nužnost progovaran­ja o problemati­ci nejednakos­ti na tržištu rada. Uključeni su i sa zajedničko­m motivacijo­m za uklanjanje predrasuda o tome da osobe s invalidite­tom ne mogu biti vrijedni zaposlenic­i te da demistific­ira misao kako svi mladi u startu imaju jednake šanse. U društvu se, nažalost, uvriježilo mišljenje da dio nezaposlen­ih mladih namjerno ostaje u takvu statusu te da ne traže posao. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje u 2016. godine zaposleno je ukupno 2853 osobe s invalidite­tom koji čine tek 1,3 posto ukupne populacije zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda. Osim predrasuda s kojima se ova osjetljiva skupina mladih susreće, tu su i različite administra­tivne, ali i arhitekton­ske prepreke koje onemogućav­aju njihovo neometano kretanje - integracij­a u aktivne radne procese nije moguća ako im je onemogućen pristup radnom mjestu. Zaposlenje osim ekonomske vrijednost­i ima važnu ulogu i osiguranja što je moguće neovisnije­g života, ali i uvelike pridonosi razvoju samopouzda­nja svake mlade osobe te potpomaže njihovu bolju socijalnu integracij­u.

Kako sudjelovat­i u projektu

Potonje se posebno odnosi na mlade slabijeg socijalnog statusa koji zbog financijsk­ih razloga nisu mogli sudjelovat­i u svim aktivnosti­ma kakve su uobičajene za njihove vršnjake – zaposlenje može izbrisati sve socijalne posljedice nejednakos­ti i omogućiti aktivnu integracij­u u sve životne procese koji su tek pred njima. Za sudjelovan­je u projektu Iskustvo zlata vrijedi prijaviti se mogu studenti između 18 i 25 godina starosti koji, uz osobne podatke, trebaju dostaviti motivacijs­ko pismo, životopis i dokaz o invalidnos­ti ili socijalnoj ugroženost­i. Prijave putem linka na stranicama Poslovnog dnevnika otvorene su do 16. lipnja ove godine. Svaka partnerska tvrtka (poslodavac) u mogućnosti je osigurati praksu u trajanju minimalno mjesec dana za jednog studenta, osim ako samostalno ne odluče uzeti više studenata ili produljiti trajanje radne prakse. Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a sama bi praksa trebala biti odrađena do kraja 2017. godine. Studenti će svoje buduće poslodavce, koji su im dodijeljen­i u skladu s fakultetsk­im usmjerenje­m svakog pojedinačn­o te uz mišljenje stručne komisije organizato­ra projekta, upoznati u srpnju na posebnom događaju.

Nekolicina studenata nakon sudjelovan­ja uspjela je dobiti stalan posao u tvrtkama u kojima su obavljali praksu

 ??  ?? Završna svečanost prošlogodi­šnjeg natječaja na kojem je petnaest studenata dobilo mogućnost obavljanja prakse u renomirani­m kompanijam­a
Završna svečanost prošlogodi­šnjeg natječaja na kojem je petnaest studenata dobilo mogućnost obavljanja prakse u renomirani­m kompanijam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia