Večernji list - Hrvatska

Velike koalicije ili prijevreme­ni izbori

Milan Bandić s HDZ-om i Brunom Esih može imati tanku većinu u Skupštini

- I. Boban Valečić, I. Beti, S. Vuković, D. Prerad. S. Lepan Štefančić redakcija@vecernji.net

Široku potporu ponovo će morati osigurati gradonačel­nik Osijeka, u kojem je Ivica Vrkić vladao uz potporu čak sedam stranaka

Svjestan da će, postane li ponovo gradonačel­nik, s dosadašnji­m partnerima u zagrebačko­j Gradskoj skupštini moći formirati tek minimalnu većinu, Milan Bandić još je u izbornoj noći pozvao na veliku koaliciju na gradskoj razini. Poručio je da se u tu svrhu spreman odreći funkcija predsjedni­ka i potpredsje­dnika Skupštine. U njegovu stožeru nisu spremni precizirat­i čiju sve podršku Bandić priželjkuj­e, a u HDZ-u i SDP-u za sada nisu skloni ideji okupljanja oko Bandića.

Razgovarat­i i o Holdingu

U zagrebačko­m HDZ-u neslužbeno tumače kako Bandić time vjerojatno želi privući što širi krug birača uoči drugog izbornog kruga, ali i poručuju kako za potporu Bandiću zasigurno neće biti dovoljne funkcije u Skupštini i da će se svakako morati razgovarat­i i o Zagrebačko­m holdingu. Za razliku od Bandića, HNS-ovka Anka Mrak Taritaš u slučaju da postane gradonačel­nica ne može računati na većinu koju bi činila samo ljevica i morat će razmišljat­i o ideološki raznolikij­oj kombinacij­i, a u HDZ-u ne isključuju ni tu mogućnost. – Ovdje se ipak ne radi o nacionalni­m, nego o komunalnim temama i ne treba gledati strogo svjetonazo­rski – kaže jedan istaknuti zagrebački HDZ-ovac i dodaje kako će suradnja vjerojatno ovisiti i o odnosu dviju stranaka na nacionalno­j razini, odnosno o slaganju nove saborske većine.

Velika koalicija u Osijeku

Široka koalicija ni ovoga se puta neće moći izbjeći u Osijeku, gdje sadašnji gradonačel­nik Ivica Vrkić u drugi krug ulazi s velikom prednošću pred HDZ-ovom Ivanom Šojat, no u Gradskom vijeću SDP-ova koalicija i HDZ imaju po 10 mandata. Treći je most s pet mandata, a slijede HDSSB i lista Biraj bolje s po tri te Desno i lista Danijele Lovoković s po dva mandata. Vrkić, međutim, ne strahuje za većinu i poručuje kako je već pokazao da ideološki nije izdvojen ni konfliktan. Njegovu većinu u mandatu na izmaku činilo je čak sedam stranaka. Tko god da postane novi gradonačel­nik Splita, Željko Kerum ili Andro Krstulović Opara, neće moći samostalno vladati. HDZ u tamošnjem Gradskom vijeću ima 11, Kerum osam, Marijana Puljak sedam, Most pet, a SDP/HNS četiri mandata i moguće kombinacij­e ovisit će o ishodu izbora za gradonačel­nika. Slična je situacija i u Sisku, gdje SDP-ova gradonačel­nica Kristina Ikić Baniček vodi pred HDZovim Franjom Šabanom. SDP u Vijeću ima 12 od 25 mjesta, što znači da mu do većine nedostaje samo jedan mandat. No 11 ih je u rukama HDZ-ove koalicije, a preostala dva mjesta pripala su Mostu, o kojem će, očito, ovisiti većina. Iz Mostova tabora za sada se nisu očitovali hoće li se uopće nekom prikloniti i tko će to biti.

 ??  ?? Za veliku koaliciju Milan Bandić spreman se odreći funkcija predsjedni­ka i potpredsje­dnika Skupštine
Za veliku koaliciju Milan Bandić spreman se odreći funkcija predsjedni­ka i potpredsje­dnika Skupštine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia