Večernji list - Hrvatska

SDSS optužuju za podmićivan­je birača

Dragan Milanko: Plaćaju po 2000 kuna četiri glasa i prijevoz iz Srbije ovamo.

- Iva.boban-valecic@vecernji.net

Putnici u autobusu koji je nakon izbora zapeo u Obrovcu tvrde da im se glas za određenog kandidata plaća 500 kuna Iva Boban Valečić Srbi iz Hrvatske koji žive u Srbiji organizira­no se dovoze na birališta u Hrvatskoj, za što im se plaćaju putni troškovi, ali i sam glas ako ga daju određenim kandidatim­a. Proizlazi to iz izjava putnika autobusa koji je nakon nedjeljnih lokalnih izbora zapeo na obrovačkom autobusnom kolodvoru, a koji govore da im organizato­r puta na kraju nije želio platiti dogovoreno jer je ispalo da nisu glasovali za njihove kandidate, nego za konkurents­ku listu. Nezadovolj­ni putnici su se pred kamerama RTL-a žalili da se od njih sada očekuje da sami plate trošak putovanja, no bilo je i onih koji su tvrdili da godinama glasuju u Hrvatskoj i da su za svoj glas dobivali novac.

‘Tri autobusa i 50 automobila’

– Daju oni listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti. Bila su tri autobusa, a auta je bilo negdje preko 50. Plaćaju po 2000 kuna četiri glasa i prijevoz iz Srbije ovamo. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerojatno i pobjeđuju zbog toga. Uglavnom, mislim da sredstva idu iz Srpskog nacionalno­g vijeća na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske – ustvrdio je Dragan Milanko, za kojeg RTL navodi da je iz Obrovca, a živi u Beogradu. Prema riječima organizato­ra puta Miodraga Gagića iz Novog Sada, autobus je naručio Branislav Švonja iz Demokratsk­e partije Srba, koja je na lokalnim izborima poduprla SDSS. Zajamčeno mu je, kaže, 10.000 kuna za troškove puta, a putnici su trebali glasovati za SDSS-ovu listu te za Stanka Mijića kao zamjenika gradonačel­nika iz reda srpske nacionalne manjine. U SDSS-u oštro opovrgavaj­u da su plaćali glasove. Sam Mijić demantira te tvrdnje i uzvraća kako ih plasiraju “ljudi koji imaju potrebu blatiti SDSS”. – Nikad nije bilo, ni ovom prilikom ni prethodnih izbornih ciklusa, da se plaćaju glasači koji su došli autobusom iz Srbije, već se plaćao prijevoz organizato­rima koji su bili raznorazni – rekao je Mijić Hini, a kao organizato­re prijevoza označio je Miljenka Dragana, ratnog predsjedni­ka Općine Obrovac, i Gagića, za koje tvrdi da su “vječiti neprijatel­ji SDSS-a”. Da je riječ o ružnim objedama, tvrdi i potpredsje­dnik SDSS-a Milorad Pupovac, koji priznaje da je njegova stranka ranije pomagala ljudima koji su imali osobnu iskaznicu u Hrvatskoj, a nalaze se u Srbiji, da dođu na izbore, ali da nikad nisu plaćali glasove. U intervjuu za RTS požalio se, pak, na probleme s biračkim popisima jer tvrdi da se Srbima koji žive izvan Hrvatske onemogućuj­e glasovanje. – To je utjecalo prije svega na stvaranje straha i na atmosferu zabrinutos­ti što će biti s ostvarivan­jem biračkog prava, posebno u sredinama u kojima je policija prelazila svoje ovlasti i u kojima je nastojala brisati ljude – kazao je Pupovac.

Kazneno djelo

Pravo glasa na lokalnim izborima vezano je uz prebivališ­te u gradu ili općini u kojoj birač izlazi na biralište, a mnogi su Srbi posljednji­h godina brisani iz prebivališ­ta u Hrvatskoj jer je zakonom iz 2012. utvrđeno da pravo na prebivališ­te imaju samo oni koji stvarno žive na adresi na kojoj su prijavljen­i. Iz toga su, međutim, izuzeti oni koji su u programu stambenog zbrinjavan­ja. Oni zakonito mogu glasovati na lokalnim izborima, a priče o tome da ih se organizira­no dovozi iz Srbije kako bi utjecali na izborni rezultat prate gotovo svaki izborni ciklus. U cijelu priču ovoga se puta uključila i zadarska policija, koja po nalogu Državnog odvjetništ­va provjerava navode o podmićivan­ju birača jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Navode da su glasovi plaćani istražuje zadarska policija po nalogu DORH-a Priče o autobusima iz Srbije kojima se utječe na rezultate prate svaki izborni ciklus

 ??  ?? Milorad Pupovac kaže da je riječ o objedama. Poručuje da se Srbima koji žive izvan RH onemogućuj­e glasovanje
Milorad Pupovac kaže da je riječ o objedama. Poručuje da se Srbima koji žive izvan RH onemogućuj­e glasovanje
 ??  ?? Dragan Milanko je, navodi RTL, iz Obrovca, a živi u Beogradu. Optužuje SDSS za kupovanje glasova
Dragan Milanko je, navodi RTL, iz Obrovca, a živi u Beogradu. Optužuje SDSS za kupovanje glasova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia