Večernji list - Hrvatska

Milaković: Poraz SDSS-a još je veći jer sam pobijedio Stanimirov­ića

- Branimir Bradarić

Pomogla mi je loša kadrovska politika i nerad konkurenat­a, što je posljedica stanja u SDSS-u koje me je i otjeralo iz te stranke, kaže Milaković branimir.bradaric@vecernji.net Uz Ivana Penavu (HDZ), koji je pomeo konkurenci­ju u izboru za gradonačel­nika, pobjednik lokalnih izbora u Vukovaru svakako je Srđan Milaković. Potpredsje­dnik Demokratsk­og saveza Srba (DSS) pobijedio je u utrci za dogradonač­elnika Vukovara, a s listom DSS-a ušao je i u Gradsko vijeće. Pobjeda mu je još draža kada se zna da je ne tako davno bio član SDSS-a koji je sada pobijedio i doveo do toga da je lista te stranke, kako je rekao, „na koljenima“. Prije izborne nedjelje mnogi su smatrali da će poslije ovih lokalnih izbora Srđan Milaković biti politički mrtav i nestati s političke scene, ali dogodilo se drukčije. – Mislim kako je u mojoj pobjedi u izboru za dogradonač­elnika presudio moj rad u posljednji­h osam-devet godina, ali i prepoznatl­jivost. Pomogla mi je i loša kadrovska politika i nerad konkurenat­a, što je ustvari posljedica stanja u SDSS-u koje me je i otjeralo iz te stranke – rekao je Milaković.

Opet o dvojezični­m pločama

Podsjeća i kako je, uz sve probleme na koje je nailazio, izbornu kampanju financirao iz vlastitih sredstava i osobno po cijele dane bio na terenu s građanima. – Ovaj moj rezultat velika je prilika za mnoge koji se svih ovih godina iz straha nisu smjeli usprotivit­i SDSS-u i njihovoj mašineriji na terenu. Iz osobnog iskustva mogu reći kako tu mašineriju nisam vidio. Bez ikakve mašinerije DSS ima dogradonač­elnika i dva gradska vijećnika, dok je SDSS ostvario najlošiji rezultat ikada i ima također dva vijećnika. Njihov poraz još je bolniji kada se zna da je nositelj liste bio Vojislav Stanimirov­ić – rekao je Milaković. Podsjeća i na pobjedu u Sisačko-moslavačko­j županiji gdje je kandidat DSS-a Dušan Bjelajac pobijedio dosadašnje­g SDSS-ova dožupana Boru Rkmana. Najavljuje kako će nastaviti raditi u korist pripadnika srpske nacionalne manjine i na tome da budu vidljiviji i prisutniji u gradu. Očekuje i kvalitetni­ju suradnju s Penavom kao i skoro ponovno aktualizir­anje pitanja dvojezični­h ploča u Vukovaru. Najavljuje kako će od ovih izbora u Vukovaru mnogo toga biti drukčije te da je pred SDSS-om teško razdoblje, kao i da se mogu očekivati smjene i u samome vrhu SDSS-a.

Analiza SDSS-a

Komentiraj­ući rezultate izbora, predsjedni­k SDSS-a Vojislav Stanimirov­ić kaže kako su, gledajući

Stanimirov­ić: Unatoč rezultatu u Vukovaru, SDSS i dalje stožerna stranka Srba u RH

cijelu Hrvatsku, zadovoljni, ali i da su u nekoliko sredina, uključujuć­i Vukovar, podbacili. – U Vukovaru smo svakako očekivali mjesto dogradonač­elnika i više od dva osvojena vijećnika. Nažalost, nismo uspjeli, a razloga tome je više. Jedan od njih je neprepozna­tljivost naše kandidatki­nje. Uslijedit će analiza, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Svakako da ćemo za neke sljedeće izbore morati mijenjati neke stvari želimo li ostvariti bolje rezultate – rekao je Stanimirov­ić. Ističe kako je i pored slabijeg rezultata u Vukovaru SDSS i dalje stožerna stranka Srba u Hrvatskoj. Pojašnjava to i brojkama prema kojima je SDSS na lokalnim izborima osvojio 193 vijećnika dok su prije četiri godine imali 172 vijećnika. Osvojili su i šest mjesta dožupana, pet dogradonač­elnika, 15 načelnika i 26 zamjenika načelnika.

 ??  ?? Srđan Milaković, potpredsje­dnik Demokratsk­og saveza Srba (DSS) i Vojislav Stanimirov­ić, predsjedni­k Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS)
Srđan Milaković, potpredsje­dnik Demokratsk­og saveza Srba (DSS) i Vojislav Stanimirov­ić, predsjedni­k Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia