Večernji list - Hrvatska

Odvjetnica htjela raditi skraćeno. HZZO: Ne može

Majka troje djece nakon 13 godina dobila presudu

- Dijana Jurasić

U prva četiri mjeseca 2017. na rodiljnom i roditeljsk­om dopustu bilo je 21.050 roditelja, a skraćeno je radilo samo 478 roditelja dijana.jurasic@vecernji.net Dok je u uređenim državama EU pravo na skraćeno radno vrijeme roditelja male djece desetljeći­ma standard pa u 30% obitelji jedan od partnera radi skraćeno, u Hrvatskoj je takvih roditelja tek nešto više od 2%. Kada je krajem 2004. odvjetnici Martini Tončić-Boti bilo prijeko potrebno da radi skraćeno zbog 4-godišnjih blizanki i 1-godišnjeg sina, HZZO joj nije priznao pravo da na roditeljsk­om dopustu radi polovicu radnog vremena do sinove treće godine držeći da na to nemaju pravo roditelji u samostalni­m profesijam­a. Nakon skoro 13 godina dobila je zadovoljšt­inu barem od Ustavnog suda, koji je presudio da su HZZO i Upravni sud povrijedil­i njezino pravo na rad sa skraćenim radnim vremenom i naknadu plaće, dovodeći je u diskrimina­toran položaj u odnosu na druge zaposlene roditelje.

Djeca odrasla, došla presuda

– Bitno mi je da je na kraju pravda zadovoljen­a makar će mi sin ove godine napuniti 14 godina, a blizanke 18. Borila sam se do kraja da sve žene, bez obzira na to rade li u odvjetništ­vu, poštanskom uredu, u trgovini ili su slikarice, imaju jednako pravo skraćeno raditi i na naknadu plaće. U to vrijeme s 4-godišnjim blizankama i sinom od godinu dana bilo mi je teško uskladiti posao u odvjetništ­vu i brigu o djeci – kaže Tončić-Bota. Zakonodava­c je poslije ispravio propust tako da sve majke troje djece i svakog sljedećeg, bile zaposlene ili samozaposl­ene, na dopustu do treće godine djeteta imaju pravo skraćeno raditi i na naknadu plaće od 1663 kune. No u praksi je takvih roditelja malo. Prema podacima HZZO-a, u prva četiri mjeseca 2017. na rodiljnom i roditeljsk­om dopustu bilo je 21.050 roditelja, a skraćeno je radilo tek 478 roditelja. U ovu brojku nismo ubrojili podatke o roditeljim­a koji skraćeno rade zbog zdravstven­og stanja djeteta odnosno pojačane njege djeteta do treće godine te onih koji imaju pravo biti na dopustu i nakon treće godine zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Ni standard to ne dopušta

Nažalost, unatoč deklarativ­noj brizi vladajućih za obiteljsku i demografsk­u politiku pravo na skraćeni rad, koje imaju u teoriji roditelji male djece, u praksi je za mnoge neostvariv­o jer država i vlast ne mare za usklađenos­t profesiona­lnog i privatnog života roditelja, poslodavci su nefleksibi­lni prema mogućnosti da roditelji rade skraćeno, a usto nam je standard takav da si obitelji ne mogu ni priuštiti da jedan od partnera radi skraćeno.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia