Večernji list - Hrvatska

Franjo Melaniji: Čime hranite svoga Donalda, slovenskom poticom?

- Silvije Tomašević redakcija@vecernji.net RIM

Napuštam Vatikan odlučniji nego ikada baviti se ostvarenje­m mira u našem svijetu”, poručio je Trump nakon posjeta na Twitteru Neću zaboraviti ono što ste mi rekli, rekao je jučer američki predsjedni­k Donald Trump papi Franji na koncu njihova susreta u Vatikanu. Tri puta je Trump ponovio Franji „hvala“na ispraćaju iz papinske biblioteke gdje su razgovaral­i 30 minuta uz prevoditel­je te razmijenil­i darove.

Papin apel za mir

Na početku sastanka obojica su bila ukočena. Trump je ušao lift kojim se popeo na treći kat Apostolske palače i nakon duge ceremonija­lne šetnje njezinim zadivljuju­ćim hodnicima, stisnuo je Papi ruku na ulazu u prostorije koje Franjo koristi za službene protokolar­ne događaje. Franjo se slabašno nasmiješio. “Dobrodošli”, rekao je. “Velika mi je čast”, odgovorio je Trump. Nakon razgovora pape i Trumpa novinari su ponovno mogli ući u papinsku biblioteku u kojoj su već bili predsjedni­kova supruga Melania te kći Ivanka sa suprugom Jaredom Kushnerom. Zanimljivo je da su i Melania i Ivanka imale pokrivalo na glavi. Podsjetimo, tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda Melania i Ivanka nisu pokrile glavu, kako nalažu zakoni i propisi u toj strogoj muslimansk­oj državi. Trump i Franjo razmijenil­i su darove. Trump je poklonio kutiju s knjigama Martina Luthera Kinga i izrazio nadu da će se svidjeti papi. Franjo je Trumpu darovao tri programska dokumenta Evangelii gaudium te knjigu, odnosno poruku Dana mira 2017. koji Crkva obilježava svakog 1. siječnja. Naslov poruke je „Nenasilje, stil politike za mir“. Darujući Trum- pu taj dokument, koji je osobno potpisao s posvetom, Franjo je kazao kako mu to poklanja „kao instrument mira“.

Pizza ili potica?

Papa je darovao i medalju s maslinom, koju daruje i ostalim državnicim­a, objasnivši mu kako je to simbol mira, na što je Trump odgovorio kako „imamo potrebu za mirom“. Sastanak je završio uz osmijehe i Trumpovo obećanje da će poslušati papine savjete. – On je stvarno faca, stvarno je dobar, imali smo fantastiča­n sastanak i fantastiča­n obilazak, stvarno je bilo prelijepo – rekao je poslije sastanka Trump. Dok su stajali s izaslanstv­om, Franjo je, valjda komentiraj­ući Trumpovu korpulentn­ost, na španjolsko­m jeziku pitao Melaniju čime ga hrani te dodao “možda

Najvažnija poruka koju je papa želio prenijeti je kako svijetu sada najviše treba mir

poticom”, slovenskim kolačem koji Bergoglio voli. Prevoditel­j je izgovorio „pizzom“. Melania je bila zbunjena, odnosno nije znala je li papa izgovorio „pizza“ili „potica“. Zapravo, mogućnost da je kazao „potica“iznio je novinarima u Vatikanu, nakon što smo više puta preslušali tu snimku, Janko Petrovec, dopisnik slovenske televizije. Činilo nam se logičnije „potica“od „pizze“, jer Melania je Slovenka, a Bergoglio je zavolio „poticu“koju mu je u Argentini pripremala nećakova supruga, podrijetlo­m Slovenka. Poticu mu je prošle godine poklonio i Borut Pahor. “Upoznati Njegovu Svetost čast je za cijeli život. Napuštam Vatikan odlučniji nego ikada baviti se ostvarenje­m mira u našem svijetu”, poručio je Donald Trump na Twitteru.

 ??  ?? Melania Trump prekrila je velom glavu za posjeta papi Franji
Melania Trump prekrila je velom glavu za posjeta papi Franji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia