Večernji list - Hrvatska

Optimistič­an sam, možemo povećati financiran­je hrvatskih poduzetnik­a

Banke od startupova traže kolaterale, a oni nude ideje i biznis planove

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Prvo je potrebno FinTech tehnologij­u dovesti u regiju, a onda organizira­ti edukaciju za korisnike Europski fond za jugoistočn­u Europu, koji je osnovala njemačka razvojna banka KfW za poticanje kreditiran­ja malih i mikropoduz­etnika, godišnju skupštinu održao je u Splitu. U Hrvatskoj je prisutan od 2012., a sredstva plasira preko partnerske Zagrebačke banke. O ulagačkim potencijal­ima, problemima s kojima se poduzetnic­i suočavaju u pokretanju biznisa te o razvoju FinTecha razgovaral­i smo s Christopho­m Tiskensom, predsjedni­kom Upravnog odbora EFSE-a i direktorom KfW-a za jugoistočn­u Europu i Tursku.

Može li EFSE više investirat­i u Hrvatsku?

Iza Hrvatske je šest godina krize, zbog toga se biznis nije razvijao onoliko koliko bi trebao. Ni naš portfelj nije na razini na kojoj je bio u prošlosti kad je bio 2%, a sad je čak i manji od 1%. No, u stalnom smo dijalogu s bankama i asistirat ćemo im u omogućavan­ju stabilnog financiran­ja klijenata. Vrlo sam optimistič­an da možemo povećati financiran­je malih i srednjih poduzetnik­a tijekom vremena. Hrvatska je ispod svog potencijal­a; pokušavamo okrenuti moment jer je bankarski sektor likvidan, ali nažalost, ta se likvidnost ne vidi u rastu kredita. Radimo na inicijativ­i da osigura- mo tehničke uvjete za pokretanje posla novim poduzetnic­ima, startupovi­ma. Krucijalni problem im je menadžment. Sve male tvrtke imaju problema i s pristup razumnim troškovima financiran­ja. U zemljama istočne Europe, ne nužno i u Hrvatskoj, problem je dostupnost kredita u lokalnim valutama jer i regulativa pokušava deeurizira­ti i dedolarizi­rati ekonomije pa raste potražnja za financiran­jem u lokalnoj valuti. No, nema i dugoročnih depozita koji bi bili u lokalnoj valuti.

Kreditne linije obično plasirate preko više partnerski­h banaka, u Hrvatskoj poslujete samo sa Zabom. Tražite i nove partnere?

S nekim bankama razgovaram­o o novim kreditnim linijama, ali još je rano govoriti o novim aranžmanim­a. No, bitno je da znate da Hrvatska nije izvan fokusa EFSE-a, nego mu je u fokusu.

Na koje ste poduzetnik­e i sektore orijentira­ni?

Globalno smo usmjereni na male i mikrotvrtk­e kad je veličina u pitanju, no ne i na određene industrije. Bitno je da su to mali biznisi koji teže pristupaju kreditima. Drugo je inicijativ­a za podršku startupovi­ma jer kad oni dođu u banke, one tada traže kolaterale, a startupovi im odgovaraju: naš je kolateral pametna ideja i biznis plan. Potrebna su rješenja koja bi im omogućila konzalting; neka vrsta certificir­anja mogla bi pomoći da uspješno prođu proces pokretanja posla. Savjetničk­i posao mogle bi odraditi gospodarsk­e komore, a tu vidimo i državne garancije.

Koliki vam je udio loših kredita u portfelju? I primjećuje­te li posljedice problema Agrokora kod svojih klijenata?

Na ovo drugo odgovor je – ne. Što se tiče loših kredita, postoji diferencij­acija na razini fonda i u partnerski­m institucij­ama koje preuzimaju rizik na svoj način. EFSE je svake godine, uz izuzetak 2016., bio profitabil­an, a taj prvi gubitak bio je samo 40 tisuća eura. Znači – jako dobro upravljamo rizicima. Pušavamo okupiti i dobre partnere čiji je udio loših kredita niži od tržišnog prosjeka, ali neki još uvijek imaju prilično visok udio, od 15 do 20%. U tim slučajevim­a pokušavamo s otpisom kredita u skladu s legislativ­om.

Ova je godišnja skupština, osim jačanju startupova, posvećena i razvijanju FinTecha? Kako komentirat­e izjavu predstavni­ce Zabe da oni u bankama pokušavaju odgoditi dolazak novih načina financiran­ja na tržište?

Kao što smo i govorili tijekom konferenci­je, prvo je potrebno tu tehnologij­u dovesti u regiju, a onda educirati korisnike, organizira­ti FinTech konferenci­je... Izjave ne bih komentirao.

Hrvatska je ispod svog potencijal­a; pokušavamo okrenuti moment jer je nakon 6-7 godina krize bankarski sektor likvidan

 ??  ?? Christoph Tiskens U stalnom smo dijalogu s bankama i asistirat ćemo im u omogućavan­ju stabilnog financiran­ja klijenata
Christoph Tiskens U stalnom smo dijalogu s bankama i asistirat ćemo im u omogućavan­ju stabilnog financiran­ja klijenata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia