Večernji list - Hrvatska

Svježa orada prijala bi uz blitvu

- Damir Folnegović Blaž

Na raskrižju putova Split - Posušje - Grude u Imotskom, mjestu koje ima dva bisera prirode, Crveno i Modro jezero, od kojih Modro ljeti postaje kupalište, nalazi se hotel “Venezia”, a u sklopu hotela i restoran istog imena. Vlasnici su obitelj Đuzel iz Imotskoga koja se ugostitelj­stvom bavi punih 35 godina. Restoran ima sto sjedaćih mjesta i još osamdeseta­k na terasi s koje seže predivan pogled na Imotsko polje. Gastronoms­ku ponudu temelji na regionalni­m specijalit­etima iz cijele Hrvatske te jelima koja pripremaju i po posebnim zahtjevima, kao što su vegetarija­nska i kosher hrana. Podosta namirnica koriste iz vlastita vrta (krumpir, rajčice, crveni i bijeli luk, kupus...), sve svježe i vezano uz sezonu.

Omiljena užina rudara

U “Veneziji” je stalno zaposleno deset djelatnika od kojih su me u restoranu dočekali Iva Galić i Drago Strinić. Moram priznati da su vrlo ljubazni i ne previše nametljivi. Nisam imao posebne zahtjeve za ručak nego sam to prepustio Ivi i Dragi. Poslužili su mi za toplo predjelo carbonaru koja spada u jedan od najpopular­nijih načina pripremanj­a špageta. Samo ime carbonara vuče iz talijanske riječi za ugljen jer je bila česta užina talijanski­h rudara, a i obilni komadići papra podsjećaju na komadiće ugljena. Vrlo jednostavn­o jelo koje sadrži uobičajene namirnice poput slanine, jaja i sira u odličnoj kombinacij­i. Špageti se brzo pripreme, a još brže pojedu. Za glavno jelo su mi u kuhinji pripremili oradu na žaru s miješanim povrćem. Riba je bila svježa i ukusna, no radije bih za prilog pojeo domaću blitvu s malo krumpira jer mi riba u ovoj kombinacij­i nije previše prijala, povrće na žaru mi više paše uz neka mesna jela, no o ukusima je teško govoriti. Vinska karta sadrži četrdeseta­k etiketa raznih domaćih i stranih vina od kojih prevladava­ju bijela i crvena vina poznatih hrvatskih vinara, te tri vrste pjenušca. Kvaliteta pribora za jelo, čaša i posuđa je zadovoljav­ajuća, a mogu pohvaliti urednost restorana. Za desert sam probao palačinke sa sladoledom od vanilije i preljevom od borovnica. Završavam svoj ručak i svoja putovanja kontinenta­lnom Hrvatskom.

Put kroz Hrvatsku

U projektu Večernjako­ve zvjezdice obišao sam trideset restorana. Uglavnom sam zadovoljan gastronoms­kom ponudom i kvalitetom hrane u tim restoranim­a, što pokazuju zvjezdice i velike zvijezde koje sam im dodijelio. Neke sam restorane posjetio i izvan patrole, kao npr. “Staru školu” u Svetom Križu Začretju i drago mi je da su neke moje kritike urodile plodom jer bi sada taj restoran umjesto tri zvjezdice dobio jednu zvjezdicu više.

Restoran ima sto sjedaćih mjesta i veliku terasu s pogledom koji puca na Imotsko polje

 ??  ?? U restoranu su me dočekali ljubazni Iva Galić i Drago Strinić, čije je preporuke vrijedilo slijediti
U restoranu su me dočekali ljubazni Iva Galić i Drago Strinić, čije je preporuke vrijedilo slijediti
 ??  ?? Orada sa žara ovdje je poslužena uz miješano povrće Carbonara kao toplo predjelo
Orada sa žara ovdje je poslužena uz miješano povrće Carbonara kao toplo predjelo
 ??  ?? Palačinke sa sladoledom od vanilije i preljevom od borovnica
Palačinke sa sladoledom od vanilije i preljevom od borovnica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia