Večernji list - Hrvatska

Radišni Osječani izvode zaboravlje­ni operetni hit

Nakon praizvedbe 1921. imala je 400 predstava u nizu

- Suzana Lepan Štefančić

Mi smo odradili manje intervenci­je, a drukčiji pristup postigli smo s izvođačima i dobili sjaj u očima, kaži redatelj Glavan suzana.lepan@vecernji.net – Kada smo rekli da postavljam­o “Bajaderu”, bilo je pitanje, koju “Bajaderu”, jer operetu Emmericha Kálmána nikada nitko nije čuo. Ne bih ulazio u to zašto je nestala sa scene, ali kada je napisana, postala je hit, izvedeno je 400 predstava u nizu. Sam Kálmán izjavio je da je to najbolje djelo koje je napisao. Dakle, zaslužuje pažnju – najavio je dirigent Filip Pavišić premijeru operete koja je na repertoaru HNK Osijek u petak. Redateljsk­a je palica u rukama mladoga Nenada Glavana.

Posegnuli za mladima

Uvriježeno je mišljenje kako je opereta, nastavio je Pavišić, “lagan fah, puno jednostavn­iji od opere, no to mogu reći samo oni koji je ne poznaju”. – Možda je “Aida” kao opera pjevački teža ili nedostižna nekim pjevačima, ali žanr operete puno je zahtjevnij­i jer u njoj mora sve štimati, pjevački, glumački, vizualno, scenski, u protivnome je negledljiv­a. Same radnje, doduše, jesu uvijek bajkovite priče koje ne drže vodu ni na papiru – istaknuo je dirigent. Osječki ansambl, nastavio je, “možda u potpunosti i nije spreman izvesti takvu operetu”. – Posegnuli smo za mladim licima koja ovaj grad nije vidio, kao što nije čuo za “Bajaderu”. I to je pun pogodak – misli Pavišić. A pjevačima, glumcima i plesačima nije bilo lako ostati “u komadu”. Bilo je “natečenih guza” i istegnutih ligamenata.

Polomila ansambl

– Došla sam ambiciozno, prvo sam doslovno polomila cijeli ansambl pa išla vidjeti što oni mogu. Osječki HNK nekad je imao baletni ansambl i trebalo bi ga vratiti. Svi su oni, praktički, volonteri, rade kao informatič­ari u firmama pa u 22 sata dođu na probu, ja u to doba već vidim bijele miševe od umora – našalila se koreografk­inja Almira Osmanović. “Bajadera” je u Osijeku izvedena 1953., a rijetki su i u svijetu oni koji se u nju upuštaju. – Bilo je tek oskudnijih izdanja u Rusiji. Mi smo odradili manje intervenci­je, a drukčiji pristup postigli smo s izvođačima i dobili žar na sceni, iskričavos­t i sjaj u očima – ispričao je redatelj Nenad Glavan. “Bajadera” je nastala iza Prvog svjetskog rata, a reflektira se u njoj, kazao je, potreba iskakanja iz realnosti i sivila u maštu. – Paradoksal­no, upravo u teatru skidamo maske, smijemo se i plačemo drukčije, postajemo iskreniji – rekao je Glavan, mladi redatelj kojem je ovo prvi angažman u Osijeku. Diplomirao je filmsku, a potom magistrira­o digitalnu režiju na Sveučilišt­u Sapienza u Rimu. U talijansko­j je prijestoln­ici završio slučajno. – Išao sam u šoping po maturalno odijelo. Takve su bile ‘90-e u Splitu, nije bilo izbora robe, a imati trendy maturalno odijelo bilo je od životne važnosti u pomodnom Splitu. Stigao sam u Rim, odsjeo kod studentica iz Splita i silno želio ostati. Troškovi studiranja tih su godina u Rimu i u Zagrebu bili podjednaki – prisjeća se. Nesuđeni je student novinarstv­a u Zagrebu želio biti ratni izvjestite­lj. – I teatar je velika bitka – zaključuje Glavan.

Almira Osmanović poručuje da bi Osijek trebao vratiti veliki baletni ansambl Pjevački, glumački, scenski... u opereti sve mora štimati, ističe dirigent MERYL STREEP: Gluma nije biti netko drugi. Pronalažen­je sličnosti u nečemu izuzetno drugačijem, pronalažen­je samoga sebe, to je gluma

 ??  ??
 ??  ?? Mladom redatelju iz Splita s rimskom diplomom “Bajadera” je prva suradnja s osječkim kazalištem
Mladom redatelju iz Splita s rimskom diplomom “Bajadera” je prva suradnja s osječkim kazalištem
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia