Večernji list - Hrvatska

Strasna ljepota zbirke Dagmar Meneghello

Izbor iz sjajne privatne zbirke potpisuje Tonko Maroević

- Denis Derk

Izložba “Strasna ljepota” s ciljanim podnaslovi­ma “Otok s blagom” i “Zbirka sa stavom” bit će otvorena sve do 25. lipnja ove godine denis.derk@vecernji.net “Ja sam Dagmar Meneghello upoznao u Zagrebu, u domu slikara Ordana Petlevskog­a, prije četrdeseta­k godina, kada sam priređivao retrospekt­ivnu izložbu tog umjetnika. A kad sam pisao monografij­u Nives Kavurić Kurtović, mogao sam se obratiti Dagmar zbog uvida u njezinu zbirku, u kojoj su već bila brojna reprezenta­tivna djela navedene slikarice. Prisniji odnos sa samim autorima, što ga je uspostavil­a nakon prvih koraka preko galerijski­h posrednika, omogućio joj je povlaštene uvjete u odabiru i nabavljanj­u umjetnina”, ističe akademik Tonko Maroević, izbornik, kurator i autor teksta u predgovoru izložbe “Strasna ljepota” koja će biti otvorena večeras u Klovićevim dvorima.

Bivša novinarka Večernjaka

U središtu izložbe je veličanstv­ena kolekcija Dagmar Meneghello, prvo novinarke Večernjeg lista iz Zagreba koja se prije više od pola stoljeća našla na otoku Sv. Klementu gdje je upoznala Tota Meneghella, postala bodulka i zaštitnica otočnih prirodnih vrsta i likovne umjetnosti. U više od pedeset godina druženja s umjetnicim­a svih vrsta, Dagmar je prikupila više od tisuću i pol umjetnina, koje je, nakon Novog Sada, odlučila podijeliti i sa zagrebačko­m publikom. I kako to precizno kodificira akademik Maroević, koji je više puta bio blagoslovl­jen posjetom Dagmarinoj Palmižani, cjelina njene zbirke ima muzejski i galerijski karakter, a antologijs­ki izbor na izložbi u Klovićevim dvorima svjedoči domišljeno­st kolekciona­rskog angažmana. Publika će sve do 25. lipnja u Zagrebu moći vidjeti izbor djela vodećih hrvatskih umjetnika kao što su to nestor Željko Hegedušić, Kosta Angeli Radovani, Raoul Goldoni, Ivo Šebalj, Ferdinand Kulmer, Ivan Sabolić, Zvonimir Lončarić, Belizar Bahorić, Đuro Seder, Josip Diminić, Boris Bućan koji je portretira­o Paklinske otoke ili Ivan Lesiak čiji opus kolekciona­rka iznimno cijeni. Tu su i djela Živka Grozdanića wGere, Zlatana Vrkljana, Kuzme Kovačića, Peruška Bogdanića, Mira Vuce, Ante Marinovića, Dalibora Stošića, ali i Petra Dolića, Petra Hranuellij­a, Fikreta Libovca, Nikoline Ivezić, Dine Merhav, Alane Kajfež, Petra Ćuje, Nikole Vudraga i Ivana Valušeka, s posebnim naglaskom na Dagmarina meksičkog suputnika i pouzdanog suradnika, nenadmašno­g kolorista Tonija Franovića.

Otočni hedonizam

Posebno mjesto zaslužuje prva dama hrvatskog slikarstva Nives Kavurić Kurtović, koja je duboko obilježila život Dagmar Meneghello. “Kad mi je umro muž i kada sam se našla s troje male dječice na otoku, s brodom kojim nisam znala vrsno upravljati, s traktorom preteškim za vožnje, s agregatom, otpadom od vojske koji je trebalo stalno popravljat­i, bila sam poput Nivesine slike koju sam među prvim slikama kupila u životu – lišena leta, ali i podnožja”, zapisala je svojedobno Dagmar Meneghello, prvosvećen­ica hrvatskog otočnog hedonizma.

Posebno mjesto pripada Nives Kavurić Kurtović koju Dagmar veže uz teške privatne trenutke U pedeset godina druženja s umjetnicim­a skupila je više od tisuću i pol vrijednih umjetnina

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Dagmar Meneghello Snimljena u svom umjetničko­m raju na Sv. Klementu
IVO ČAGALJ/PIXSELL Dagmar Meneghello Snimljena u svom umjetničko­m raju na Sv. Klementu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia